Седмицата в абсурди (16 - 20 юли)

7275
Седмицата в абсурди (16 - 20 юли)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 16 юли

ЖИВОТНОВЪДИТЕ ИДВАТ ДА ТЪРСЯТ СМЕТКА ОТ МЗХ, БАБХ ОТГОВОРИ: НЕДОСТАТЪК НИ Е ДА ИНФОРМИРАМЕ

Всъщност това е новина още от 15 юли, но няма как да не започнем седмицата с нея предвид умилителното обяснение как държавна институция си знае какво ѝ е недостатък, но нищо не прави, за да го реши. И не прави нищо, защото ако издаде предупреждение какво ще става, то фермерите щели да почнат да си извеждат и крият животните, дори да ги продават.

Заради истерията директорът на БАБХ Дамян Илиев беше категоричен - няма друг начин, освен поголовно избиване, защото няма регистрирана ваксина против африканската чума. Той обаче даде много мъгляво обяснение относно цитираната от лидера на БСП Корнелия Нинова заповед за унищожаване на животни - било решението за райониране на страната и рестрикции на зоните. Илиев се застрахова, че не видял заповедта и всъщност само предположи за какво става въпрос, без да коментира разминаването в датите.

Коментар на Actualno.com: След всичко изприказвано се надяваме, че БАБХ ще вземе адекватни мерки и срещу върлуващата епидемия от политическо безочие и дебилизъм!

ДЖАМБАЗКИ ПРОВЕРИ БЕЖАНСКИЯ ЦЕНТЪР В ХАРМАНЛИ, НЯМАЛО НИЩО ОПАСНО

Няма проблем в бежанския център в Харманли и приток на нелегални мигранти там. Това признаха от ВМРО, след като заместник-председателят им Ангел Джамбазки и колегата му български депутат Александър Сиди посетиха центъра. В Харманли стана ясно, че управата на центъра се притеснява от медиите, които не бяха допуснати да придружат представителите на ВМРО и да се уверят, че напрежение в общежитията няма. Според Джамбазки това "определено е лоша преценка и груба грешка на ръководството".

Коментар на Actualno.com: Язък - ВМРО изпуснаха шанса да блеснат, след като Корнелия Нинова вече яздеше козички и овчици!

РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПАК ОБЯВИХА БОЙКОТ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ

За трета поредна година работодателските организации призоваха за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи. В писмо, изпратено до браншовите организации, от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават да отпадне административното определяне на доходите, защото това увеличава сивата икономика.

Коментар на Actualno.com: Ако зависеше от работодателите, щеше да има 24-часов работен ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Вторник, 17 юли

НЕЯСНОТАТА ЗА РАЗМЕРА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА ЧУМАТА И КАК ДОЙДЕ ЗАРАЗАТА ОСТАВА

Трудно ми е да кажа как е влязла заразата, това трябва да се види, да се докаже. Може да е внесена – има социални контакти между наши и турски граждани, каза земеделският министър Румен Порожанов. Той добави и, че в Турция имало много болести, които не се третирали и лекували така, както в Европейския съюз.

Коментар на Actualno.com: Дано разберат "държавниците" този век как е станало

ДЪРЖАВАТА ЧАК СЕГА РАЗБРАЛА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОКОЛО 200 ЯЗОВИРА В КЪРДЖАЛИЙСКО

Имаме около 200 язовира на територията на Кърджали, които продължаваме да ги установяваме. Има язовири, които никой не ги знае, и ние ги установяваме сега, коментира директорът на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" ген. Кирил Войнов.

Коментар на Actualno.com: Явно чакат да прелеят, за да ги намерят!

15-ГОДИШНО МОМЧЕ ОТКРАДНА ДВЕ КОЛИ В ЕДИН ДЕН

Полицията във Видин залови 15-годишен младеж, откраднал две коли в един ден. Впечатляващото в случая е, че между двете дръзки престъпления има намеса на полицията, която установила извършителя на първата кражба преди да стане факт втората.

Коментар на Actualno.com: Нови и нови рекорди в борбата с престъпността. Разбрахме, че МВР открива в статистиката си с успехи нова графа: "Супер професионалисти"!

МВР СИ ПРИЗНА ЗА НОВ НЕПРОВЕРЕН САМОЛЕТ

За нов случай с непроверен самолет, излетял от летище София съобщи председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция. Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че такъв случай има. Става дума за машина с петима пътници, излетяла от Габрово и минала през столицата на път за Гърция.

Коментар на Actualno.com: Обаче МВР не е виновно, ако нещо сте се объркали да си го помислите. Летището е виновно - няма черна точка за българската полиция! Все пак някой да вземе да каже, че нещо става, няма пък МВР да внимава само я!

Сряда, 18 юли

БИВШ ДИРЕКТОР В БНБ Е ИЗТЕГЛИЛА ПАРИ ОТ КТБ, КАТО Е ЗНАЕЛА, ЧЕ БАНКАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНА

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е уличена от новата Антикорупционна комисия в конфликт на интереси. Причината - буквално часове преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 20 юни, 2014 година, Кордовска е изтеглила личен влог от малко над 64 000 евро (64 195) от банката.

Коментар на Actualno.com: Я да бъде честни - вие нямаше ли така да направите? Нямаше, защото нямате толкова пари! А госпожата има и още - даже май повече, при това, патриотично, в левове. Не си признава колко, но дали не са общо над гарантираните от държавата 100 000 евро?

РОМИ В БЛАГОЕВГРАД ИСКАТ ДЕЦАТА ИМ ДА УЧАТ С БЪЛГАРЧЕТА

Родители в Благоевград излизат в подкрепа на Василка Величкова, директор на IX ОУ "Пейо Яворов", която по-рано с публикация във Facеbook прикани децата от близките квартали да се записват в първи клас, но добави, че малчугани от ромски произход няма да бъдат приемани. Сега родителите са събрали над 600 подписа в подкрепа на директорката. Родители са категорични, че децата им искат да учат в това училище, но не и в него да преобладават ученици от ромски произход. А кметът на Благоевград Атанас Камбитов отрече, че общината е направила така, че да се приемат деца от ромски произход само в някои училища в града.

Коментар на Actualno.com: Те, циганите, не работят, не плащат данъци, крадат ток. Дали е защото не са ходили в училище, където да се научат как да живеят добре и да е добре и за обществото?

ЖИВОТНОВЪДИТЕ СЕ ИЗПОКАРАХА ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ ПРОТЕСТ

Днешният протест на животновъди пред Министерския съвет, от 12:00 часа – заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско, с основен организатор Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, вече предизвика вътрешен разкол в сектора. Не подкрепяме протеста, защото трите от четирите организации са развъдни т.е. хора, които получават държавни субсидии, каза пред Нова телевизия Дарина Шишкова, зам.-председател на "Обединени български животновъди".

Оказа се, че основният момент на противопоставяне е Наредба номер 3 на МЗХ от 17 февруари, 2015 година и по-точно изискването и автохтонни породи да доказват продукция. Не е възможно определени породи да доказват 70 – 120 литра мляко, заяви Шишкова, коментирайки чл. 23 от наредбата. Деан Тодоров от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не се съгласи и посочи, че съдът е отменил наредбата като цяло точно защото не е обосновано да се доказва продукция по този начин за всички породи. Имаше и намек към Шишкова – вие представлявате организация, която получава държавна помощ.

Коментар на Actualno.com: Каква изненада - пак за пари било, не за козите на баба Дора! Още същият ден, като потече по-силно от кранчето, и недоволството на някои стихна!

ЗАЩО БСП Е ПРОТИВ КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ "СОФИЯ" - ЩЕ ИМА ПО-МАЛКО ТРАФИК, ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ТРАФИК

Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на обявената процедура за отдаването на концесия на летище "София". БСП настояваше за прекратяването на процедурата с мотива, че тя е нагласена за спечелване от турска компания. Смайващо или не обаче в аргументацията им имаше противоречащи аргументи - концесията не трябвало да става, защото концесионерът щял да вдигне таксите и с това да се намали трафика, по думите на Крум Зарков, но същевременно Димитър Данчев обяви, че предвид плана да се строи нов терминал щял да се увеличи трафикът и шумът да пречи на живущите в "Слатина".

Коментар на Actualno.com: Е никой не е казал, че комунистите трябва да се аргументират смислено. Важно е да се дърдори, при нужда и да се крещи.

ПРАВИТЕЛСТВОТО СПЕСТИ ОТ ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ, ВЪПРОСЪТ Е ОТ КОГО ТОЧНО ВЗЕ ПАРИ?

Правителството одобри промени и в Наредбата за медицинската експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата. Предлага се и опростяване на модела на оценяване като се премахва математическата формула на изчисление при множество увреждания. Още преди решението да стане факт, експертът на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обяви, че с промяната се цели "спестяване" от инвалидни пенсии. Причината - за определяне на размера на пенсията за инвалидност и ако имаш повече от едно заболяване, ще се гледа само най-тежкото заболяване.

Коментар на Actualno.com: Обаче няма например да се затегне контролът на кражбите по обществените поръчки - ще вземем от хората с увреждания, че даже няма как да ни набият. Макар че с патерица и/или бастун ...

Четвъртък, 19 юли

ДЪРЖАВАТА РЕШИ ДА СПРЕ ДА ЕВТАНИЗИРА ЖИВОТНИ В ЯМБОЛСКО ЗАСЕГА

Отлагане на планираните действия за евтаназия на доказано заразените животни на 19 юли - това е първото от общо шест решения, които взе късно снощи Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни. Решението е факт, след като от МВР също снощи заявиха, че не трябва да има "и една крачка отстъпление". Ще отложим обаче евтаназията "за малко време", заяви земеделският министър Румен Порожанов. Като друга причина за спиране на евтаназията беше посочено "намаленото доверие от някои политическите сили", по думите на вътрешния министър Валентин Радев.

Коментар на Actualno.com: Мъдро и далновидно. Щом рейтингът страда, трябва да се вземат мерки на всяка цена! Например - цената на разпространение на заразата!

И ТАЗИ ГОДИНА МОН ИЗДИРВА 31 ХИЛЯДИ ЛИПСВАЩИ УЧЕНИЦИ

Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на липсващите ученици ще продължи и тази година с издирването на 31 хиляди деца и младежи. 17 хиляди подрастващи изобщо не са открити на адресите им, а 10 хиляди деца са открити, но службите не са успели да ги върнат в клас въпреки положените усилия.

Коментар на Actualno.com: Значи, не могат да ги намерят, но пък и да ги намерят, не могат да ги върнат в училище. Тези принципи ако ги приложите на работа, какво ли ще стане ...

ПОРОЖАНОВ СЕ НАУЧИ КАК ДА СЕ ИЗРАЗЯВА ЯСНО КЪДЕ ИМА ЧУМА ЧАК КАТО БАБА ДОРА ГО НАПАДНА (ВИДЕО)

При леля Дора няма констатирана положителна проба, ето, казвам го. Има констатирана положителна проба в самото село Шарково. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов по време на изключително напрегната среща с животновъди в град Болярово.

Коментар на Actualno.com: Да уточним - сутринта, в 8:00 часа, Порожанов каза, че в Шарково има положителна проба, включително в стадото на баба Дора. Когато обаче дойде ред да ѝ го каже в очите, успя да преоткрие "истината"! Безспорно печели призовете "Мъж на годината" и "Винаги честен"!

ЗАДЪРЖАНИТЕ НАДЗИРАТЕЛИ ВЪВ ВАРНА МНОГО ПЪТИ ПУСКАЛИ НАВЪН ЕДИН ОТ ЗАТВОРНИЦИТЕ

Oказа се, че задържаните надзиратели във Варненския затвор са били в нарушение на служебните си ангажименти много пъти. Установени са 6 случая за времето от 31 май до 18 юли тази година, в които длъжностните лица от варненския затвор са освободили нерегламентирано лишен от свобода, като са му позволили да напусне територията на затворническото общежитие, съобщиха от Апелативна прокуратура "Варна". Затворникът изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 6 години и 8 месеца по присъда на Пловдивския военен съд за участие в организирана престъпна група, специализирана в кражби на автомобили. Към днешна дата му остават да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Коментар на Actualno.com: Тези надзиратели с какви точно коли бръмчат?

МВР НЕ ПОДСИГУРИЛО РАЙОНА С ЧУМАТА, ЗАЩОТО ТРЯБВАЛО ДА СЕ МОЛИ НА БСП

Какво да направим - да изнесем на ръце народните представители (бел. ред. - на БСП), да снимате кръв ли? Така вътрешният министър Валентин Радев се оправда в предаването "Още от деня" на БНТ (ВИДЕО) по въпроса с решението да бъде спряна "за малко" евтаназията на дребни преживни животни. Той беше директно попитан от водещата Поли Златарева дали вярва, че има чума и че се вземат необходимите мерки, на което отговори утвърдително. Последва моментално въпросът защо тогава не се вземат въпросните мерки и Радев потърси спасение в протестите в Община Болярово, водени от депутати на БСП и начело с лидера на социалистите Корнелия Нинова. По думите му, полицаите не можели да изгонят просто така народни представители и затова утре, 20 юли, той лично щял да отиде в парламента и да моли за политическата подкрепа на всички партии там. На въпрос как може МВР да се моли, Радев отвърна, че на народните представители всички се молят!

Коментар на Actualno.com: Не ни остава друго, освен да се помолим наистина за евтаназия. Ако не се сещате на кого, молете се два пъти по-силно!

Петък, 20 юли

ФЕРМЕРИ СЕ ПРОТИВЯТ ЗА ВТОРА ПРОБА ЗА ЧУМА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ, ВЕЧЕ ИМА ЗАПЛАХА ОТ АФРИКАНСКА ЧУМА

Не вярвам, че съм пренесла заболяването, като съм била на гости в Крайнево при майка ми. Това заяви вече прочулата се чрез Facebook фермерка Ани Петрова, която има стопанство с животни в село Шарково. Петрова се обоснова с думите, че нямало никакви симптоми на болестта, без да бъде питана разбира ли разликата между инфекция т.е. преносител на болест и разболял се. Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос. Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях, смени леко версията Петрова в ефира на БНТ. Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни, каза още тя.

Коментар на Actualno.com: Случайно ако някой ви каже, че тази чума ходи само по овце и кози, да знаете - лъже ви. Удря особено жестоко и по човешки мозъчни клетки!

ЗА ПО-МАЛКО ОТ ДЕНОНОЩИЕ - ВТОРИ СЛУЧАЙ С ШОФЬОР В СОФИЯ, УДАРИЛ НЯКОЛКО КОЛИ ПОРЕД

След като вчера (19 юли) полицията в София преследва по бул. "Рожен" и бул. "Ломско шосе" и арестува таксиметров шофьор без книжка и пиян, ударил 9 автомобила, тази сутрин СДВР се сблъска с втори подобен случай. Около 4:20 часа сутринта в полицията в София е получен сигнал за засечено рисково шофиране в района на ул. "Кирил Драганов" и "Калотина". Шофьорът не се подчинил на изрично полицейско разпореждане да спре, а опитал да избяга и ударил последователно 7 паркирани автомобила, като нанесъл щети и на своята кола. И той бил пиян.

Коментар на Actualno.com: Мислехме да не го отбелязваме, но рекордите трябва да се отбелязват!

ПОРОЖАНОВ СЕ ОПЛАКА, ЧЕ НЕ ПУСКАТ ВЛАСТИТЕ ЗА ВТОРА ПРОБА ВЪВ ФЕРМАТА С ЧУМА В БОЛЯРОВО

"Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба. Смятам, че това излиза извън рамките на правилата", коментира сагата на седмицата земеделският министър Румен Порожанов.

Коментар на Actualno.com: Амиии - вземете се помолете и Вие, г-н министър. Може пък да стане работата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com