Седмицата в абсурди (18 - 22 февруари)

2833
Седмицата в абсурди (18 - 22 февруари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 18 февруари

ВТОРАТА НИ ПЕНСИЯ - КОЛКОТО ДВЕ ОБЩО ВЗЕТО ДОБРИ МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ

Работещите българи имат средно по близо 3000 лева за втора пенсия, натрупани в личните им партиди в универсалните пенсионни фондове, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на 2018-та година, пише в. "Труд". А в. "Сега" пресмята, че всъщност след като 5 месеца средната сума е била над 3000 лева, вече е малко под тази граница.

Коментар на Actualno.com: Правете си значи сметката като се пенсионирате колко ще живеете!

ПРОКУРАТУРАТА ОЩЕ НЕ ДЕЙСТВА ЗА ГОРАНОВ И АПАРТАМЕНТА МУ - ЧАКА КПКОНПИ

Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов зависи изцяло от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в конфликт на интереси. Това стана ясно от обясненията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Коментар на Actualno.com: Чака Михаля ...

МВР - ХЕМ С НАЙ-ГОЛЯМ БЮДЖЕТ, ХЕМ ВСЕ ТАКА СИ ПОЛУЧАВА ДАРЕНИЯ

Министерство на вътрешните работи е получило дарения за 1 195 421 лв. за миналата година въпреки бюджета си от над 1 млрд. лв. Начело сред дарителите са чуждите посолства - с 536 хил. лева. Втори по ред дарители са общините - там даренията са в размер на 434 644 лева.

Коментар на Actualno.com: Узаконена корупция!

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ СТАВА УЧИТЕЛ ПО ЛИТЕРАТУРА

Евродепутатът Николай Бареков обяви, че става учител по български език и литература. Бареков написа в своя профил във Facebook, че ще предприеме стъпки в тази посока, като подаде молбата си за работа в Министерството на образованието и науката (МОН) и ще очаква да бъде разпределен за позицията.

Коментар на Actualno.com: По английска литература, разбира се!

ГЕРБ: ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ ОСТАВАТ, ЩЕ ИМА НОВА ЦИК (ВИДЕО)

Партия ГЕРБ ще възстанови "по подходящия начин т. нар. преференциално гласуване". Това заяви на пресконференция в централата на политическата формация народният представител от ГЕРБ Георги Марков.

"Не е отпаднала преференцията, вдигнат е прага, но това не беше казано или обяснено. Ще се върне старото положение – или чрез ветото на президента, което той ще наложи и ние ще се съобразим с него, или ще се внесе спешна промяна на закона", обясни премиерът Борисов.

Коментар на Actualno.com: Браво, бате Бойко, във форма си с въртележката!

Вторник, 19 февруари

ОБЕДИНЕНИЕ ОТ ДЕСЕТКИ ЩАТИ ДАДЕ ТРЪМП НА СЪД ЗАРАДИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Колективен иск от 16 американски щата, водени от Калифорния, е внесен срещу американския президент Доналд Тръмп. Причината решението му да обяви национално извънредно положение.

Коментар на Actualno.com: Забавно е да бъде съден президент за политическо решение и не се случва често

14-ГОДИШНА ИЗДАДЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ, ИСКАЛИ ДА Я ПРОДАДАТ

Изгубен акт за раждане отвежда семейството от квартал "Акациите" в отдела за административно обслужване на граждани. Родителите обяснили, че възобновяването на документа е заради пътуване в чужбина. Странното им поведение, обаче усъмнило служителите. При разговор с момичето, то споделило истинските мотиви на родителите - извеждане зад граница, въпреки неговото нежелание.

Коментар на Actualno.com: Когато "традициите" промиват мозъка - който иска да си продава децата за булки, наказание!

Сряда, 20 февруари

ДЪРЖАВАТА ОДОБРИ 900 ХИЛ. ЛЕВА ЗА ДА НИ ЗАПОЗНАВА С ЕС И ЕВРОПЕЙСКИЯ НИ ИМИДЖ

900 000 лева ще даде държавата за изпълнение на Комуникационна стратегия на България за ЕС през тази година. Бюджетът ще бъде разделен поравно за изпълнение на национален и международен план.

Коментар на Actualno.com: Ако 12 години не сме се запознали, значи няма надежда!

"ТОПЛОФИКАЦИЯ" ОТНАСЯ 10 000 ЛЕВА ГЛОБА, ЗАЩОТО СТЕФАН ОТ СМОЛЯН НЕ Е СТЕФАН ОТ СОФИЯ

„Топлофикация – София“ ЕАД отнася 10 000 лева глоба по Закона за защита на личните данни, защото поиска от смолянчанина Стефан Иванов да плати сметката на софиянец със същото име.

Коментар на Actualno.com: Браво, само че е малко!

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ОТЛОЖИ ВРЪЩАНЕТО НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ - ИЗЧАКВАЛА ПРЕЗИДЕНТА

Предложението за това бе на председателя на комисията Данаил Кирилов, което срещна одобреното на мнозинството. Причината – да бъде изчакано становището на администрацията на президента, тъй като гласуваните промени, срещу което се надигна голямо обществено недоволство, все още не са влезли в сила (срокът е 14 дни след приемане на второ четене в пленарна зала), а по темата се обсъжда и евентуално вето от страна на държавния глава.

Коментар на Actualno.com: Сега президентът може да поиска Бойко Борисов да му се помоли!

Четвъртък, 21 февруари

ЧЕРПИШ С ВИНЕТКА - СПОРЕД РЪКОВОДИТЕЛ В АПИ САМ СИ СИ ВИНОВЕН И ПАРИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ

Не е стока и не е услуга – това е държавна такса. Така проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, обясни защо държавата стигна дотам, че не връща пари при грешки във въвеждането на регистрационен номер, когато си купуваш електронна винетка.

Коментар на Actualno.com: Научно доказателство къде еволюцията е спряла, врътнала се е и е преминала в дееволюция!

АРЕСТУВАХА 80-ГОДИШНА БАБА, ОПИТАЛА ДА ИЗМАМИ ПО ТЕЛЕФОНА РАЙОНЕН ПРОКУРОР ОТ ВАРНА

Жената, на име Веселинка, всъщност била муле в класическа схема на телефонна измама, но "по време на работа" попаднала на районен прокурор от Варна.

Коментар на Actualno.com: Нагледно доказателство, че никога не е късно да станеш за резил.

ГОРСКИТЕ ОТ "РИЛА", ИЗГЛЕЖДА, СЛЕДИЛИ ЕКИПА НА БЕЪР ГРИЛС, НО НЕ И НЕГО

Нашите колеги са били в района на снимките. Не са установили нарушения и това е написано в прессъобщението. Това заявиха служители от Дирекция Национален парк "Рила" пред Аctualno.com във връзка с информацията от Министерството на околната среда и водите, че по сигнал от Facebook екипът на прочутия експерт по оцеляване Беър Грилс ще отнесе глоби за нарушения, като навлизане и плуване във водния басейн на Каракашевото езеро, палене на огън и ловене и умъртвяване на животински видове.

На уточняващ въпрос от наша страна как служители на ДНП "Рила" са били с екипите на Грилс, а не са установили нарушения, от парка посочиха, че техни служители (трима) са били непрекъснато в района на снимките и ако са установили нарушения, са щели веднага да санкционират извършителя/те. Представители на парк "Рила" коментираха, че през двата снимачни дни служители са били на място, "но не са били свидетели на нарушението в рамките на установеното със заповедта време за снимки".

Впоследствие успяхме да се свържем и с директора на парк "Рила" Красимир Андонов. Той направи предположение, че хората на Грилс за предприели самосиндикално заснемане на кадри извън разрешените с негова заповед часове за снимки. Андонов изрично посочи, че това е негово предположение и тепърва ще се установява в действителност какво се е случило.

Коментар на Actualno.com: Колко много обяснения - я просто да си кажат под коя сянка бяха опънали скарата преди година и половина!

Петък, 22 февруари

ЕВРОПЕЙСКА ДЖЕНДЪР АНКЕТА В УЧИЛИЩАТА ПРЕДИЗВИКА ВЪЗМУЩЕНИЕ СРЕД РОДИТЕЛИ

От няколко дни кипи възмущение сред родители и политици заради европейска анкета, която се разпространява из български училища. Става дума за инструмента SELFIE, с чиято помощ училищата могат да оценят своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии. В рамките на този инструмент е включена анкета, в която наред с другите въпроси учениците трябва да посочат своя пол, а възможностите за отговор са "момче", "момиче", "друго" и „предпочитам да не казвам“. Именно този въпрос породи обвинения, че се нарушава конституцията, че се проповядва джендър идеология в училищата и че се събира информация за сексуалната ориентация на децата, с която може да се злоупотребява.

Коментар на Actualno.com: Де да се бяха възмутили така и за Изборния кодекс ...

ГЛОБИТЕ ЗА БЕЪР ГРИЛС ЩЕ СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ ТАЗИ ЗА ХОРОТО В БЪБРЕКА, НО ТЯ НЕ Е ПЛАТЕНА

Директорът на парк "Рила" Красимир Андонов не каза колко точно ще са санкциите за Грилс, но посочи, че в неговия случай има три нарушения - навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Директорът обаче съобщи друго - че глобата за хорото в Бъбрека още не е платена и щял да иска съдействие от НАП, т.е. още не е поискал такова.

Коментар на Actualno.com: Нищо де, Беър ще плати, само да стане юбилей!

КАРАКАЧАНОВ: ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ТАРИКАТЛЪК, НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО - СЪЩО

Лидерът на ВМРО похвали Бойко Борисов за реакцията му за преференциите, като уточни, че Борисов научил от него на конференцията по сигурността в Мюнхен какво е станало. Може би премахването на мажоритарния вот е сметка да се задържи властта, добави Каракачанов. Според него такива изменения само действали против този, който ги прави. Ако искаме да не караме хората да псуват на майка парламентаризма, трябва да спрем с всякакви тарикатлъци, каза още Каракачанов, като в тарикатлъците включи и електронното гласуване, което било отхвърлено навсякъде.

Той е категоричен – проблемът с ромите сега бил 20 пъти по-голям, отколкото през 1990 година. Нямаше някакви измислени правозащитни организации, които да ходят да защитават изнасилили възрастни жени, защото при ареста полицай им ударил шамар, образно се изрази лидерът на ВМРО по отношение на основния принцип на правовата държава – невинен до доказване на противното.

Коментар на Actualno.com: Тарикатлък е Каракачанов във властта!

ДЕПУТАТИТЕ ВЗЕМАТ 1/3 ОТ ЗАПЛАТАТА СИ ПО ПРАВИЛНИК ДОРИ ДА НЕ РАБОТЯТ

Това излезе от изказване на председателя на парламента Цвета Караянчева, която коментира темата след изричното волеизявление на председателя на БСП Корнелия Нинова, че червените депутати не искат да вземат никаква заплата, докато не са в пленарна зала.

Коментар на Actualno.com: Милите - никакво отказване от заплатата, по правилник е. Ако напишем в правилника на Народното събрание да скочат от покрива, ще изпълняват явно!

АЛО-ИЗМАМНИЦИ АТАКУВАЛИ И МВР, НО ПОЛИЦАИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ С УСПЕВАЕМОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА

Ало-измамници са се пробвали с обаждания и в МВР, но успеваемостта на полицаите не е като в случая с Варненската прокуратура. Това съобщи в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов.

Коментар на Actualno.com: Те МВР не могат да се похвалят и с успеваемостта на чистачката в затвора!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com