Седмицата в абсурди (18 - 22 март)

7769
Седмицата в абсурди (18 - 22 март)
Снимка: Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 18 март

АВТОКРАДЕЦЪТ, ВДИГНАЛ КРЪВНОТО НА БОЙКО БОРИСОВ, ОТИВА НА СЪД 12 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Трима от най-популярните автокрадци в България отиват на съд 12 години след ареста им като членове на банда за задигане на автомобили и връщането им след откуп. Става въпрос за Ярослав Димитров-Яро, Георги Воденичаров-Кико и Светослав Петков-Лъвицата, които са обвинени, че от юли 2004 година до задържането на групата в края на май 2007 година изпълнявали поръчките на лидера на бандата Георги Георгиев-Бакалина.

Коментар на Actualno.com: След още 12 години може и да има присъда ... на първа инстанция!

ЕКСПЕРТ ЗА КУРИОЗА СЪС СЪЛЗОТВОРНИЯ ГАЗ: ТОВА Е ЗНАК ЗА ПО-ТВЪРДО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

Хората имат право да се смеят. Смешно е да се използва такъв газ, защото той се използва при масови безредици, а и този газ не ми изглеждаше, като професионално направен. Това каза бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод куриозният случай от 16 март, когато на протест срещу корупцията органите на реда използваха спрея заради сблъсъци. Оказа се, че вятърът духа към полицаите и така и те бяха засегнати от газа.

Коментар на Actualno.com: Нещата се развиха динамично, казаха от СДВР. Не са очаквали явно да духа вятър без дрегер ...

НОИ ПРИЗНА, ЧЕ ЕДИН ОТ ТРИМА ПЕНСИОНИРАНИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА ЩЕ Е С ПО-НИСКА ПЕНСИЯ

Предварителните данни на НОИ показват, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември, 2018 година, "се получава намаление на индивидуалния коефициент (ИК)".

Коментар на Actualno.com: Критикуващите черногледци - можеше да са всичките, бе!

Вторник, 19 март

КАДЪР НА "ПАТРИОТИТЕ" ВЪВ ВЛАСТТА УТЕШАВА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ПО-НИСКИТЕ ИМ ПЕНСИИ С "АКТИВЕН ЖИВОТ"

Това не е лъжа – че има увеличение на пенсиите, на два пъти по 20 лева увеличихме пенсията на възрастните хора, опонира Султанка Петрова, зам.-министър на социалната политика и труда, кадър на "Обединени патриоти". И добави, че в момента се прави анализ на новата формула за изчисление на пенсиите (бел. ред. - за пенсиониращите се от 1 януари тази година, като формулата ощетява една трета от тях, при това понякога с много високи проценти), като на въпрос защо сега се прави анализ, а първо се е гласувало, отговорът беше, че не можела да отговаря какво се случило в НОИ.

Коментар на Actualno.com: Раз-два, раз-два - Бойко бързо-бързо обеща да не е така. Само още е зарана, не знае се дали тъй докрай остана!

КАК ДЪРЖАВАТА ГЛЕДА НА ИДЕЯ ЗА ПО-ГОЛЯМА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДЕЦАТА В АВТОБУСИ - ДОБРЕ, АМА ДРУГ ПЪТ

Направените от Вас предложения ще бъдат разгледани и обсъдени в комисия при иницииране на промени в нормативната уредба. По този начин директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски, бивш ръководител на КАТ, отговаря на отправено гражданско предложение за осигуряване на по-голяма безопасност за деца в междуградските автобуси.

Коментар на Actualno.com: Как българите гледат на държавата - и този път, и друг път, и всеки път ей така!

НОВИЯТ АПАРТАМЕНТ НА ЦВЕТАНОВ: ЦЯЛ ЕТАЖ В ЛУКСОЗНА СГРАДА С ВИП АСАНСЬОР (СНИМКИ)

Новият имот на парпаментарния лидер на ГЕРБ е с площ от 240 кв. м и се намира на последния етаж в наградената жилищна "Сграда на годината" през 2017 г. Вторият човек в ГЕРБ е придобил луксозния имот през 2018 г., разменяйки го срещу 2 от своите стари апартаменти, доплащайки 100 000 лв. Той определено може да доволен от сделката, тъй като луксозното жилище му излиза по около 630 евро на кв. м в сграда, в която цените започват от 2600 евро на кв. м.

Коментар на Actualno.com: Приятели в нужда се познават!

Сряда, 20 март

ХОНОРАРИТЕ НА ЕКИПИТЕ ПО ЕВРОПРОЕКТИТЕ В АСЕНОВГРАД - ТАЙНА?

Точно 20 проекта с европейско и национално финансиране е спечелила община Асеновград от началото на 2016 г. до 01.01.19 г. Общата им стойност е в размер на над 165 000 000 лева. Част от тези проекти са приключили, а други към момента са в процес на изпълнение. От ангажираните с управлението по европроектите на асеновградската администрация, 22-ма са външни експерти и 52-ма са служители на община Асеновград. Сред тях са заместник-кметове, директори на дирекции, главни експерти, специалисти и други. "Размерът на средствата, които получават членовете на екипите, е лична информация и за предоставянето ѝ е необходимо тяхното изрично писмено съгласие", гласи последното изречение от предоставената от кмета на града доктор Емил Караиванов информация.

Коментар на Actualno.com: Тия тайни ги знаем - тайните с парите на данъкоплатците!

ХАОСЪТ С ИЗЧИСЛЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ БИЛ МНОГО СЛОЖЕН ЗА ОБЯСНЕНИЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

Ася Гонева, член на Надзорния институт на НОИ, обяви, че няма как да се направи предварителна оценка на въздействието на "реформата", защото някой може да е натрупа стаж за пенсия, но да не се пенсионира и да продължи да трупа стаж, което изменя пенсията. Формулата* е същата, подчерта експертът и не пожела да коментира защо за много хора при двата различни калкулатора на сайта на НОИ излизат много различни числа за пенсия (бел. ред. – калкулаторът с изчисление при старите правила вече е премахнат). Много е сложно да го обясним по телевизията, добави тя.

Коментар на Actualno.com: Ами обяснете го и извън телевизията! Ако не можете - да ви го обясним ли ние? Просто е - спирате да крадете поне наполовина от това, което сега и всичко се оправя!

СПОРЕД БЪЛГАРИЯ АТЕНТАТОРЪТ ОТ КРАЙСТЧЪРЧ ДЕЙСТВАЛ САМ, ЗАЩОТО НЯМАЛО ДАННИ ЗА ДРУГО

Съгласно оскъдната информация, по случая се работело съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и българските служби за сигурност обаче извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни, съобщиха от правителствената пресслужба. Въпреки явно незавършилата оперативна дейност, Съветът по сигурност вече има заключение - за действия на "самотен вълк".

Коментар на Actualno.com: Кой прави заключение, когато все още продължава да проверява т.е. да събира информация? Пълен идиот!

БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА НЯМА ПЛАТЕН ОТПУСК И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ОТПУСК ПРИ НЕПРАВОМЕРНО УВОЛНЕНИЕ

На днешното си редовно заседание, правителството одобри позиция от името на България по дело С - 762/18 на Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на Районен съд - Хасково. Делото касае трудово-правен спор и всъщност според правителството България трябва да защитава пред Европейския съд следната позиция - че работник, който е бил незаконно уволнен и впоследствие възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа и съответно при последващо прекратяване на трудовото правоотношение няма право на финансово обезщетение за неползван отпуск в периода, в който де факто е бил извън работа заради незаконно уволнение.

Коментар на Actualno.com: Ама разбира се - грижа за бизнеса, не за хората!

ФИРМА, РЕГИСТРИРАНА В САЩ И СЪС ЗАЛИЧЕН ДВОЙНИК В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ТЪРСИ НЕФТ И ГАЗ ВЪВ ВРАЧАНСКО

„СПМ България“ ООД ще търси и проучва за нефт и природен газ в площ „Блок 1-25 Враца- запад“, реши правителството.

Коментар на Actualno.com: Ще си проличи и тук що така, но колко ли ще се трогнем ...

ОБЩИНСКАТА ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ ВЪВ ВАРНА РАБОТИЛА НЕЗАКОННО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ

Решение на административния съд във Варна гласи: "Според действащото в момента законодателство гробищата са публична общинска собственост и по тази причина могат да бъдат предавани за безвъзмездно стопанисване и управление единствено на структури и юридически лица, които се издържат от бюджета на съответната община. Дружеството "Обреди" очевидно не е такова".

Коментар на Actualno.com: На клиентите не им пука!

И ЦАЧЕВА ЛИ Е КАТО ЦВЕТАНОВ С АПАРТАМЕНТИТЕ?

Министърът на правосъдието Цецка Цачева също е купила луксозен апартамент на по-ниска цена - също като Цветанов от фирма "Артекс".

Коментар на Actualno.com: Да!

ВЕЖДИ РАШИДОВ СЪЩО КУПИЛ АПАРТАМЕНТ В ТУЗАРСКИЯ "ИЗТОК" НА АПЕТИТНА ЦЕНА

Трети ключов кадър на ГЕРБ се оказа замесен в любопитна имотна сделка. Бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов не е останал по-назад от колегите си Цветан Цветанов и Цецка Цачева и също се е сдобил с апартамент в тузарския столичен квартал "Изток" на доста изгодна цена. Фирмата на Вежди Рашидов -"Рашидов Пропъртис" ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 хиляди евро или 580 евро на квадратен метър. А цените в районна често надхвърлят 2000 евро на квадратен метър. Продавач, както и при сделките на Цветанов и Цачева, е фирмата "Артекс".

Коментар на Actualno.com: Тук стана хептен масовка - Апартаментхъб!

Четвъртък, 21 март

ЗА ЕЗЕРОТО ШАБЛА - ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ КАЗВАТ ЕДНО, ДЪРЖАВАТА ГОВОРИ ДРУГО

Представител на РИОСВ – Христина Генова, потвърди, че става въпрос за дюни, но били зараждащи се дюни и можело да се строи т.е. това е оправданието за прокопания канал за източване на езерото. Той бил широк само 1 метър, но заради морските вълни се разширил до 15 метра - щяло да се вземат мерки да бъде затворен.

Коментар на Actualno.com: Нено Димов кога ли е говорил нещо вярно?

КУМИЧКАТА НА ЦВЕТАНОВ И ЗАМ.-СПОРТЕН МИНИСТЪР - НЕГОВ СЪСЕД НА "ЛАТИНКА"

Според справка в Агенцията по вписванията, Ваня Колева е купила жилище до това на Цветанов, като плаща 665 000 лева - с банков кредит.

Коментар на Actualno.com: Крайно време беше и някой неминистър да видим!

НОВО ИМЕ В СКАНДАЛА С АПАРТАМЕНТИТЕ - ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН

Според публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Хампарцумян се е сдобил с апартамент от строителната фирма "Артекс" на ул. „Тинтява“ в столичния квартал „Дианабад“. Това обаче е станало на тройно по-ниска цена от принципната за региона. Банкерът купува 326 кв. метра за 420 000 лева т.е. 660 евро на квадратен метър - в сграда "Виделина", където според "Биволъ" апартамент от 75 квадратни метра с гараж от 24 квадратни метра струва 220 000 евро. Сайтът за разследваща журналистика обаче посочва, че сделката за апартамента на Хампарцумян е завършена в деня, в който "Уникредит Булбанк" одобрява кредит от 28 359 535 лева за фирма "Крон 21" (28.06.2018). Става въпрос за договорна ипотека върху имот за застрояване с площ 9911 кв. метра на бул. Г.М. Димитров в "Дианабад". Около месец по-късно "Крон 21" бива придобита от "Артекс Инженеринг".

Коментар на Actualno.com: Разправят, че такива заеми в банките се отпускали от колективни органи, съвети някакви. Събират се значи баш шефът т.е. Левон и зам.-директорите и почват да мислят. Какво ли ще измислят, когато шефът има да взема апартамент?

ЦВЕТАНОВ ИСКАЛ ПРОВЕРКА НА ПРОЕКТ НА "АРТЕКС" ДНИ ПРЕДИ ДА СИ ВЗЕМЕ АПАРТАМЕНТА (ВИДЕО)

Всъщност Цветанов е завършил сделката за апартамента си 4 дни след като е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" за небостъргача на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец". Какво става след това ли - жалбата на гражданското сдружение потъва в ДНСК и сега то се мъчи да води дело в Административен съд-София.

Коментар на Actualno.com: Ама дали наистина е искал?

Петък, 22 март

АПАРТАМЕНТГЕЙТ: ГРАЖДАНИ ОПИТВАТ ДА СЪДЯТ ДНСК ЗАРАДИ "АРТЕКС"

На изричен въпрос на Actualno.com дали Инициативен комитет "Лозенец" съди "Артекс" заради строежа на "Златен век" в "Лозенец", отговорът на Вапцаров е, че няма как, защото гражданите не могат да бъдат конституирани като заинтересована страна точно заради липсата на помощ от институции като ДНСК.

Коментар на Actualno.com: Опитват, ама не могат - щото законът ги посочва като "незаинтересована страна". И правилно - не може апартаменти за всички, не сме в комунизма!

САМО ПЕНСИОНИРАЩИТЕ СЕ ДО 2023 Г. СЪС СИГУРНОСТ НЯМАЛО ДА БЪДАТ ОЩЕТЯВАНИ ОТ НОВАТА ФОРМУЛА НА НОИ

Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани с по-ниски пенсии, а за следващите щяло да се решава в 2023 година. Това съобщи социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента след участието му в парламентарния контрол.

Коментар на Actualno.com: А после - е ще му мислим де!

АПАРТАМЕНТГЕЙТ: ГРАНДИОЗЕН ПРОЕКТ НА "АРТЕКС" ТРЪГВА ЧАК СЛЕД КАТО ГЕРБ ИЗРИЧНО ПРОМЕНЯ ЗАКОН

Оказва се, че Столична община (СО) си е променила мнението относно бъдещето на "Златен век" след сделката за апартамента на Цветанов и след законови промени, инициирани от ГЕРБ.

Коментар на Actualno.com: Случайност!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com