Седмицата в абсурди (26 - 30 ноември)

5366
Седмицата в абсурди (26 - 30 ноември)
Снимка: actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 26 ноември

ЦВЕТАНОВ И КАРАДАЙЪ НА ПРАКТИКА ПРЕОБЪРНАХА ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

Двамата политически лидери не искат да има забрана чужди духовници да служат и проповядват в България. Те искат и запазване на правото на религиозните институции да разкриват училища и да получават дарения, включително и от чужбина. Цветанов и Карадайъ предлагат и отпадане на предложената забрана богослужението да е само на български език.

Коментар на Actualno.com: Ето така се пази националната сигурност - с халал, не с харам!

12-ТА АГЕНЦИЯ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще съблюдава специално колко безопасни са българските пътища. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова пред БНТ. Планира се Крумова да поеме новата агенция, която ще е 12-ти такъв орган, който се занимава с пътна безопасност.

Коментар на Actualno.com: Борим успешно безработицата!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: БОРБАТА СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА

Колкото до риска – дълбоко не вярвам, че държавата има основна роля да се бори с фалшивите новини. Откъде накъде държавата да ми казва в какво да вярвам и в какво не?! Това да не е цензура тук?! Съвсем друг въпрос е, че съм убеден, че трябва да има достатъчно ред, някъде да се хванеш, да имаш шанс да провериш кое е истина и кое не, при цялата условност на тези подходи. Големият проблем с фалшивите новини не е, че някой ги пише – злокобно или за забавление. Големият проблем с фалшивите новини е, че някой им вярва, което говори за ниска грамотност и ниска критичност. Това каза при откриването на конференция на тема „Стойността на комуникациите в дигиталната ера“ във ВТУ вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментар на Actualno.com: Така си е, г-н Дончев, държавата нищо общо с ниската грамотност и ниската критичност и ние изобщо не го виждаме ...

МАНОЛОВА: СЪС ЗАКОН ЗА ВОЕННИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТЛАГА ЕЛЕКТРОННАТА САМОЛИЧНОСТ

Министерският съвет е внесъл проектозакон за преминаване и пребиваване на чужди съюзнически въоръжени сили на територията на България, в преходните и заключителни разпоредби на който се предлага отлагане на електронната идентификация (вместо 1 януари, 2019 година, срокът става 1 януари, 2020 година), съобщи омбудсманът Мая Манолова на дискусия за електронното и машинното гласуване, организирана от "Движение България на гражданите" (ДБГ).

Коментар на Actualno.com: Какво ли да коментираме ... явно е, че електроните са прекалено свободни!

Вторник, 27 ноември

БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩА И КОЛИ - ГОРАНОВ ДАЛЕЧ НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ

24-ма депутати са декларирали пред антикорупционната комисия, че ползват безвъзмездно апартаменти в последните си декларации - за 2017 г. В този брой не влизат народните представители, които обитават ведомствено жилище на Народното събрание.

Коментар на Actualno.com: Роди ме мамо с късмет, ако не - ще си го изработя както си знам

КАРАЯНЧЕВА НЕ ИСКА НАМАЛЯВАНЕ НА ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ И Е СКЕПТИЧНА ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Електронното гласуване не е загърбено и такова ще има. Но от него ще спечелят само сънародниците ни в чужбина. Нямаме обаче достатъчно сигурност за тайната система, все още се борим с корпоративния вот, обясни председателят на парламента. Същевременно Караянчева счита, че партийната субсидия не трябва да се премахва или намалява, защото това щяло да ощети всички партии, най-вече малките. По думите ѝ, със субсидията се вършела "реална дейност" - например се плащало за места за приемни, където избирателите да представят проблемите си.

Коментар на Actualno.com: И ние не искаме този парламент, но си е там ...

ГОВОРИ ЛИ КФН ЗА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" НА БАЗА ПРАВИЛНА СТАТИСТИКА?

Според представените от комисията данни 78 на сто от собствениците на автомобили (над 2 млн. коли) ще плащат по-евтина полица, защото ще попаднат в бонус класовете на новата система. От комисията смятат, че около 44%, или 1 млн. водачи, ще достигнат след години максималния бонус и ще плащат с 25% по-малко от базовата цена на полицата. Това контрастира рязко с оповестени наскоро данни на Индекса за безопасно шофиране, представен официално от застрахователния брокер SDI, заедно с МВР, Министерството на транспорта и Министерството на образованието и науката. Според тези данни всеки трети водач е бил санкциониран поне веднъж през последната година. Най-честите нарушения са били превишена скорост и неправилно паркиране.

Коментар на Actualno.com: Ако говореше на база правилна статистика, значи щеше да може да мисли и да работи за благото на българските граждани. След като иска автомобилът да е с досие за пътни нарушения, а не шофьорът, отговорът е кристален и другото е фонов шум плюс словобудстване.

ТРАНСПОРТНИЯТ ЕКСПЕРТ НА ГЕРБ НЕ ЗНАЕ КОЛКО ЩЕ Е КОМПЕСАТОРНАТА ТАКСА ЗА ЛИПСА НА ВИНЕТКА

Не зная каква ще е компенсаторната такса за липса на винетка към момента, но ако не я платите, не можете да минете на годишен технически преглед и да напуснете страната. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов, един от основните двигатели на поредната промяна в Закона за пътищата, която касае електронните винетки и новата тол система, както и съответно наказанията за липса на винетка.

Според публикувано за обществено обсъждане постановление на АПИ, компесаторната такса ще е 70 лева за леки автомобили т.е. под 3,5 тона, а за между 3,5 и 12 тона тази такса ще е 125 – 175 лева. Иванов обаче не потвърди това.

Коментар на Actualno.com: Защо пък да знае? Важно е да знае колко ще е парсата!

ПОЛЗВАМЕ "МНОГО БЕЗОПАСЕН" СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ СРЕЩУ МИГРАНТИТЕ, УВЕРЯВА ТРЪМП

"Бих попитал - защо те идват тук? Първо, сълзотворният газ е много слаба форма на сълзотворния газ, като такъв, тя е много безопасна“, подчерта стопанинът на Белия дом.

Коментар на Actualno.com: Сигурно и мирише приятно!

ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ СЛЕД 1 СЕПТЕМВРИ, 2019 ГОДИНА БЕЗ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ?

Според омбудсмана заделените средства за социално подпомагане ще стигнат до 1 септември догодина. А именно от тогава подпомагането трябва да започне по новия Закон за личната помощ, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. До тогава обаче заложените бюджетни средства ще бъдат изчерпани по сега действащите програми на социалното министерство.

Коментар на Actualno.com: Пробваха да ги оставят, но в петък размислиха ...

Сряда, 28 ноември

КРЪСТНИКЪТ НА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ СМЯТА, ЧЕ СТАТИИТЕ ЗА НЕГО СА НЕРЕАЛНИ

"На довода ни, че единствено сме изброили публично обявените в Търговския регистър фирми на семейството му и питаме Националната агенция по приходите (НАП), подчинена на Горанов, дали им е направила ревизии и какъв е резултатът, Сариев отговори, че сме публикували "някакви други глупости". НАП не успя и във вторник да отговори на "Сега" за ревизиите. Сариев няма възражения единствено към казаното от министъра, който обяви в петък пред журналисти, че няма нищо нередно да живее в апартамента на своя кръстник, когото смята за близък роднина. Горанов се изпусна и че ако този факт го притеснявал, той нямало да декларира жилището - сякаш спазването на закона е по желание", пише в. "Сега".

Коментар на Actualno.com: Ами да ги направи по-реални - например да вземе да каже ще стане ли кръстник на нашата редакция?

СИНДИКАТИТЕ В "МАРИЦА ИЗТОК" ИСКАТ НЯКОЙ ДРУГ ДА ПЛАЩА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ

Даваме 40 лева на мегават само за емисии, оплакаха се миньорите пред Нова телевизия. Емисиите се купуват от БЕХ, но това реално е заем, тъй като "Марица Изток" е търговско дружество и ако няма заем, би било държавна помощ - нарушение на правилата на ЕС.

Коментар на Actualno.com: Ако ще сме ние - не, мерси! А миньорите да питат защо поддържката на студения резерв отиде при ТЕЦ "Варна" на Доган, а не в ТЕЦ "Марица Изток 2".

ФАНДЪКОВА: СНИМКИТЕ ОТ РЕМОНТА НА УЛ. "ГРАФ ИГНАТИЕВ" СА ОБРАБОТЕНИ

"Аз мисля, че това попремина, призовах всички да изчакаме да приключат ремонтите. Снимките, които се появяват, не винаги са коректни, видяхме професионално обработени снимки." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на въпрос как върви ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Коментар на Actualno.com: То и вие, г-жо Фандъкова, отдавна сте обработена!

ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА БЕЗРАБОТИЦА И МАЙЧИНСТВО БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ ДОГОДИНА

380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на възраст от една до две години.

Коментар на Actualno.com: Мили българки, да не забравите да раждате!

ГОРАНОВ ЗА АПАРТАМЕНТА: ПО МОЯ ПРЕЦЕНКА НЯМАМ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

"Моята преценка е, че нямам". Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпроса има ли конфликт на интереси, използвайки апартамент в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от бизнесмена Иван Саздов.

Коментар на Actualno.com: Нашата преценка е, че имате, г-н Горанов.

Четвъртък, 29 ноември

ТРЪМП НЕ ГЛАСУВАЛ ДОВЕРИЕ НА ПРЕДИШНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ, ЗАЩОТО Е НИСКА

Американският президент Доналд Тръмп не е удължил мандата на управителя на Федералния резерв (ФЕД) Джанет Йелън... заради ниския ѝ ръст. Тръмп сериозно е обмислял да удължи мандата на Йелън, но бил разтревожен от нейния, според него, ръст. Тя е висока само 161,5 см.

Коментар на Actualno.com: Друго си е Мелания, спор няма!

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КНСБ: МАНТРА И ЛЪЖА Е, ЧЕ ТЕЦ-ОВЕТЕ ЦАПАТ

На директен въпрос дали е перспективно да продължим с въглищата от "Мини Марица Изток", Манолов каза, че това било най-евтино. А Пламен Димитров обяви, че идването на газ от "Турски поток" щяло да е по-скъпо – 200 лева за мегаватчас, толкова щяло да е и от АЕЦ "Белене", а иначе от ТЕЦ "Марица Изток 2" цената била 129 лева за мегаватчас. Димитров не каза колко ще струва тока с вредните емисии, но беше категоричен – мантрата, че ТЕЦ-овете цапали, била лъжа, било легенда и изследване, че фини прахови частици от ТЕЦ "Марица Изток 2" стигат чак до остров Крит (бел. ред. – става въпрос за доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick) – повече цапали с печките на дърва и въглища за отопление.

Коментар на Actualno.com: Ама как ще цапат - то това, черното, си е първичен цвят, а зеленото е вторичен. Или май обратното беше ...

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА СЧИТАНИЯ ЗА НЕЙНО ОРЪЖИЕ СПЕЦСЪД ДА НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВКС ЗА ИВАНЧЕВА

И.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура Тихомир Стоев и въззивният прокурор Илиян Рангелов изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд, с което предлагат делото да не бъде предоставяно за проверка от проверяващите съдии от Върховния касационен съд (ВКС) до постановяване на определение от състава на Апелативния спецсъд по протеста на прокуратурата срещу решението на първа инстанция бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Припомняме, че преди няколко часа стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е наредил да има проверка на организацията на работа на Апелативния спецсъд.

Коментар на Actualno.com: С една дума - "война". Тук всякакъв коментар извън този, че ченгетата трябва да бъдат натикани в тоалетната, където сега ходят Иванчева и Петрова, е излишен!

БЛОКИРАНИ СА ПОРЪЧКИТЕ ЗА ЗИМНОТО ПОДДЪРЖАНЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, текущо и аварийно, в цялата страна, без изключение, потвърдиха за Actualno.com от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Коментар на Actualno.com: Това по телевизията няма да го видите и чуете. И как пак връзката към "Джи Пи Груп" лъсна - ловим снежинките преди да са паднали!

ОМБУДСМАНЪТ ПОКАЗА УСЛОВИЯТА В АРЕСТА НА ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА (СНИМКИ)

След сигнал до омбудсмана Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм (дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода - бел. ред.). Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

Коментар на Actualno.com: Просто вижте снимките и ако не виждате нещо нередно, отидете и се гръмнете. Но за да сте полезни, минете първо гръмнете тези, които позволяват да виждаме такива снимки

В "ЛЮЛИН" ОБЩИНАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ МЕДАЛ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ, УБИВАЩО НАЙ-МНОГО ПЕШЕХОДЦИ (СНИМКИ)

Оказва се, че в "Люлин" има крайно иновативно решение, с което да се отчита негативна статистика що се отнася до жертвите на пътя. Там пешеходна пътека преминава в ... улица, при това пресечена от ... трамвай! Потребителят, заснел снимките - г-н Огнян Соколов, твърди, че улицата представлява проход за паркинг към офис сграда.

Коментар на Actualno.com: Пази сееее

СПОРЕД НЕНО ДИМОВ СТАРИТЕ КОЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧАВАТ ЗАРАДИ ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ, НО НЕ И "МАРИЦА ИЗТОК"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че данъците на старите коли трябва да се вдигнат, защото е време да започнем да се учим да мислим екологично. Същевременно обаче екоминистърът зае доста по-различна позиция, когато стана въпрос за ТЕЦ "Марица Изток 2". Той обяви, че индустриалното замърсяване било доста по-малко от транспортното (7-8% срещу 40%), а освен това хората не можели да живеят само с чиста околна среда - трябвало да има баланс между икономика и екология, иначе пак хората страдали, по-точно работата им.

Коментар на Actualno.com: Значи - ще дишате само в посока комините на ТЕЦ-овете, не и на автомобилите! И айде малко да вземете да походите, ама-ха!

Петък, 30 ноември

УНГАРСКОТО МВР НЕ ЗНАЕ КАК ГРУЕВСКИ Е ПРИСТИГНАЛ В СТРАНАТА

Унгарското вътрешно министерство нямало информация как бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в страната. Това се казва в официално писмо на ведомството до Радио "Свободна Европа".

Коментар на Actualno.com: Я, и унгарското МВР като българското. Затова толкова ги влече някои към Орбан ...

ЦАЧЕВА СЕ ОПРАВДА ЗА ИВАНЧЕВА: В КОЛКО БЪЛГАРСКИ ДОМОВЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ТЕЧАЩА ВОДА?

"Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални услилия за подобряване на условията и това се прави и със средства от държавния бюджет и по линия на финансовия норвежки механизъм". Това обясни правосъдният министър Цецка Цачева по отношение на скандалните условия, в които са държани вече 7 месеца в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, описани и в СНИМКИ от омбудсмана Мая Манолова.

Коментар на Actualno.com: А в колко ли управляващи глави все още не тече мозък?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com