X
 
 

Седмицата в абсурди (7 - 11 януари)

3419 6
photo of Седмицата в абсурди (7 - 11 януари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев
Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 7 януари

ЛИБИЯ ДЕ ФАКТО НИ ОБЯВИ МОРСКА ВОЙНА

Де факто истинска морска война ни обяви Либия заради търговски спор, касаещ либийския танкер "Бадр", собственост на либийската държава. Причината - след близо 2 години спорове, името и собствеността на кораба, който беше задържан в пристанището на Бургас, са сменени и плавателният съд е отплавал в края на миналата година. За Триполи обаче това представлява пиратско действие - защото междувременно българският съд отсъди в полза на либийците.

Коментар на Actualno.com: Сега ще влезем някъде в челото в списъка на държавите, подкрепящи пиратството - там, при Сомалия!

МИНИСТЪР МОЛИ ПЕНСИОНЕРИ С УВРЕЖДАНИЯ ДА ПРОЯВЯТ РАЗБИРАНЕ ЗАРАДИ ПО-МАЛКИ ПЕНСИИ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Заради Закона за хората с увреждания и новата месечна финансова подкрепа, която ще е по-висока, защото е обвързана с линията на бедността, през януари пенсиите на хора, които имат ТЕЛК, всъщност ще са по-малки. Причината – плащането на инвалидни добавки отива към Агенцията за социално подпомагане, а тя плаща след като мине съответния месец. И сега около 340 000 пенсионери ще се окажат без 30 лева за месец януари.

Коментар на Actualno.com: Пенсионерите като помолят Топлофикация и Енергото да проявят разбиране, ще стане ли?

ВОЕННИТЕ В ГАБОН "ВЪЗСТАНОВИХА ДЕМОКРАЦИЯТА" С ПРЕВРАТ

Танкове и други бойни машини могат да се видят по улиците на столицата Либревил.

Коментар на Actualno.com: Желязната аксиома на неумиращата демокрация - со (малце) кютек на габонски

ПРЕВОЗВАЧИ ОТ ЕС НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПОПРАВКА В ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ", ОБЯВЕНА ЗА "ПОБЕДА" ОТ БЪЛГАРИЯ

Тази поправка - да не важи равното заплащане при командировка, беше описана като "пълен успех на предложенията" от българското правителство и от евродепутатите ни, особено Ангел Джамбазки, преди да стане ясно, че далеч не всичко по пакет "Мобилност" е решено и тепърва за неща като например връщането на шофьорите на всеки 4 седмици в страната по регистрация на фирмата, за която работят, трябва минимум да се воюва, ако не и, че е загубена кауза. А на 10 януари български превозвачи трябва да протестират в Брюксел заради други параметри на пакет "Мобилност" - например точно този за връщането на шофьорите.

Коментар на Actualno.com: Еййй, ама тия защо искат равни заплати и то по западноевропейски? Виж нашите шофьори как даже не щат да спят на хотел!

Вторник, 8 януари

НАПИСА ЛИ НЯКОЙ "ЛОКО" И НА ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА?

Снимка, на която личи надпис "Локо 2019", набира популярност във Facebook. И причината е, че надписът се е появил върху ... Хеопсовата пирамида.

Коментар на Actualno.com: Почвам да се съмнявам, че "Левски" е отборът на народа ...

ОТ 20 ГОДИНИ ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ИМАЛО ПРОБЛЕМ С РОМСКИТЕ КЪЩИ, СИГНАЛ БИЛ ДАДЕН ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Експерти от Община Марица и служители на РУ-Труд ще направят съвместна проверка по исканията на жителите на Войводиново.

Коментар на Actualno.com: Все са ни бавни пощите, но едва ли чак толкова

ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ТРЕВОЖИ, ЧЕ НАШИ МОРЯЦИ МОЖЕ ДА СПОДЕЛЯТ СЪДБАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ НИ СЕСТРИ В ЛИБИЯ

Попитан дали има възможност български кораби и такива с български екипаж да бъдат задържани в либийски води и доколко сериозна е тази заплаха, транспортният министър Росен Желязков отговори, че в дипломацията винаги действат мерките на симетрия. Той не можа да каже колко български кораба влизат за даден период от време в либийски води.

Коментар на Actualno.com: По стара българска традиция почваме да се тревожим като нещо излезе на в сутрешния телевизионен блок!

"БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ПРЕДУПРЕЖДАВА: КУПИТЕ ЛИ ВИНЕТКИ ОТ НАС С ГРЕШНИ ДАННИ, НЯМА ОПРАВЯНЕ

"Важно е клиентите ни да знаят, че преди да изпишат име и фамилия и да положат подпис върху предоставения от пощенския служител служебен бон, трябва внимателно да проверят дали данните са въведени коректно. Потвърдената винетка няма да може да се върне или преработи!" С тези две изречения от "Български пощи" решиха официално да се похвалят, че от днес, 8 януари, в техните офиси е стартирала продажбата на електронни винетки.

Коментар на Actualno.com: Казваш номера на съседа погрешка и какъв майтап става ...

КАК СЕ СЪБИРАТ ДЪЛГОВЕ В БЪЛГАРИЯ - СЪС ЗАПЛАХА С КОВЧЕГ (ВИДЕО)

В YouTube вече се появи и видео от "процедурата". На него се вижда как двама млади мъже докарват с кола на погребална агенция ковчег пред оградата на жертвата.

Коментар на Actualno.com: Зрелищно е, не може да се отрече - не е като работата на полицията и прокуратурата

Сряда, 9 януари

РАБОТОДАТЕЛ ХЕМ СЕ СЪРДИ НА СКЪП ТОК ЗАРАДИ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ХЕМ ИСКА ДЪРЖАВАТА ДА ПОМАГА

Енергийният пазар се манипулира от търговци и купувачи. Когато 72% се продават от три свързани лица – НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", трябва да се направи нещо. Това възмутено заяви председателят на АИКБ Васил Велев, който беше един от участниците във вчерашната среща на Националния тристранен съвет относно цената на тока на свободния пазар. Неговата теза, повтаряна от вчера (8 януари) е, че има твърде висока печалба за търговците на ток на свободния пазар, тъй като те не търсели най-евтиния ток, а прехвърляли тежестта на индустриалния потребител.

Коментар на Actualno.com: Да искаш от този, срещу когото викаш - признак на какво е това?

КАРАКАЧАНОВ ПОКАЗА НЕЗНАНИЕ, ЧЕ ГАДНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ВЪРШАТ НЕ САМО ОТ ЦИГАНИ

Защо не чуваме тези остри думи, когато извършител на такива гадни дела е българин? Посочете ми случай. Убийството в Стара Загора от вчера. Ще трябва да ме запознаете, убийството в Стара Загора не го знам (бел. ред. - става въпрос за случай, при който 65-годишен мъж прободе младата си приятелка и майка на 8-месечно момиченце). Така протече разговорът между военния министър Красимир Каракачанов и журналисти в Министерския съвет, след като лидерът на ВМРО беше попитан дали правителството одобрява реториката му по отношение ромския етнос.

Коментар на Actualno.com: Чукча писател, не читател!

Четвъртък, 10 януари

ЛИДЕРЪТ НА БИВШИТЕ РУМЪНСКИ КОМУНИСТИ ТРЪГНА ДА СЪДИ ЕК, ЗАЩОТО Е ОБВИНЕН В КОРУПЦИЯ

Най-влиятелният румънски политик и лидер на румънските социалдемократи Ливиу Драгня съди Европейската комисия заради доклад срещу него. Драгня е разследван от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния по подозрения, че е злоупотребил с 21 милиона евро. Разследването е базирано на доклад на антикорупционната дирекция на Европейската комисия ОЛАФ.

Коментар на Actualno.com: Закалката на комунизма не признава граници, културни и нравствени различия!

СЛЕД ПОЧИНАЛО ЗАДАВИЛО СЕ ДЕТЕ - ОТ "СПЕШНА ПОМОЩ" ОБЯСНИХА, ЧЕ ВЪВ ФИЛИАЛИТЕ ИМ МОЖЕ ДА НЯМА ЛЕКАР

10-годишно момченце почина, след като се задави с фигурка от "Не се сърди човече". Трагедията се случила в столичния квартал "Ботунец". Говорителят на "Спешна помощ" за София Катя Сунгарска коментира, че звеното за спешна помощ няма стационар, а лекарите са по линейките. Ако отидеш във филиал на "Спешна помощ", може да няма лекар, стана ясно от думите на Сунгарска. Тя се учуди, че хората не са отишли в поликлиниката, която е "в съседния вход".

Коментар на Actualno.com: "Спешна помощ" е само по линейките, ама и те малко ...

ОСКВЕРНИХА ПАМЕТНИКА НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА - ВМЕСТО ДА ГО ПОЧИСТЯТ, ГО ПОВРЕДИХА ПОВЕЧЕ

Тези дни паметникът "Жертвите на комунизма" в София беше осквернен. Върху стената с имената на убитите от тоталитарния режим бяха изобразени свастики, може и ясно да се прочете известен антисемитски надпис - "Чифути убийци". Властите у нас изглежда бързо са се заели да отстранят щетите, което е похвално, но големият проблем се оказа как точно са го направили. Бившият военен министър Николай Ненчев публикува на личния си профил във Facebook снимки от "почистването" на мемориала, което за съжаление е приключило с нанасянето на нови щети.

Коментар на Actualno.com: Я да идат да почистят Министерския съвет, после парламента ...

АПИ КАЗА КАК ДА СИ ВЪРНЕМ ДАДЕНИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ - ПО ХАРТИЕН ПЪТ

Ако потребители са платили няколко пъти винетка за едно и също превозно средство и с един и същ период за валидност, трябва отново да се обърнат директно към агенцията. Изпраща се заявление в свободен текст до председателя на УС на АПИ.

Коментар на Actualno.com: Какво беше това електронно правителство?

Петък, 11 януари

ЗА ДА СЪДЯТ МЪЧИТЕЛИТЕ СИ ОТ ЛИБИЯ, МЕДИНСКИТЕ НИ СЕСТРИ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ХИЛЯДИ

Ако иска справедливост, една от измъчваните ни в Либия медицински сестри - Валя Червеняшка, трябва да плати 23 060 лева адвокатски хонорар на български служебен защитник, който да работи за 12-те либийци, осъдили Червеняшка по т.нар. СПИН дело. Ако плати 23-те хиляди лева, Червеняшка ще може да води дело срещу въпросните хора в България. Това е постановил Софийският градски съд (СГС) на 2 януари. Поради същата причина дела все още не водят други две от медицинските ни сестри - Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло.

Коментар на Actualno.com: Правосъдието може и да е сляпо, но не е лишено от чувствителност в пръстите!

КАРАКАЧАНОВ МУ Е ПО-ВАЖНО, ЧЕ НЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО, А АРМИЯТА ГО ПОДКРЕПЯ ЗА РОМИТЕ

За мен е по-важно, че моите колеги от ВМРО ме подкрепят, подкрепя ме и армията. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във връзка със случая "Войводиново" и защо правителството не застанало зад думите му, че "циганите станаха много нагли". Той смята и, че довечера във Войводиново няма да има проблеми и, че действително там ще има бивши военни, но те казали, че не отиват там, за да създават проблеми.

Коментар на Actualno.com: Дали и на Хитлер не му е било по-важно ...

КАРАКАЧАНОВ НЕ МОЖЕЛ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН ДОГОВОРЪТ НА ФИРМА, ОХРАНЯВАЩА СКЛАДОВЕ ЗА ОРЪЖИЯ

За проблем с осигуряването на надеждна охрана на складове с въоръжение и боеприпаси, подчинени на бригада "Логистика" алармира по време на днешния парламентарен контрол депутатът на БСП Милко Недялков. Става въпрос за складове, охранявани по обществена поръчка от частната фирма "Бат Секюрити".

Коментар на Actualno.com: Че защо военният министър да може да прекрати договор за охрана на склад на армията? Той може да говори за ромската интеграция!

ПАРИ ПО ОП "ОКОЛНА СРЕДА" ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ ЩЕ ИМА САМО ЗА МНОГО ЗАДУШАВАЩИ СЕ ОБЩИНИ

Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха си. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на днешния парламентарен контрол. Всъщност Димов директно каза, че сега пари по ОП "Околна среда" за чистота на въздуха ще се дадат на по-малко общини, за да можело да се гони максимален резултат и при следващия програмен период да се искат повече пари, за повече общини.

Коментар на Actualno.com: Вече ще се състезаваме кой се задушава по-ефектно!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Политическите партии в българия да се забранът за 30 години.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 6 месеца Профил на трол?
  Грантаджийски размисли и страсти.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Атакистки плазмодий - нема нужда да плюеш по Доган, че ще ти спре копейките
  : 1 !
 • ДуПесЕ да се закрие 1.2 ДуПесЕ да се закрие преди 6 месеца Профил на трол?
  Калъф соросоиден, ква Атака, кви пет лева?
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тая, дет ти минава от задната дупка в предната и обратно, едноклетъчно!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално