Шестима членове на ВСС искат проверка по случая "Цацаров - Дончев"

2205
Шестима членове на ВСС искат проверка по случая "Цацаров - Дончев"
Снимка: БГНЕС

Шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха днес предложение на заседанието на пленума в четвъртък да се включи допълнителна точка с искане за проверка по случая "Цацаров - Гергов - Дончев". Информацията е от блога на члена на съвета Калин Калпакчиев.

Той заедно със Соня Найденова, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Юлия Ковачева и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са внесли точката за заседанието на 27 април 2017 г., а тя гласи: "Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев."

БСК: Сашо Дончев не е искал да се среща с главния прокурор

Управителният съвет на Българската стопанска камара не е инициирал и не е упълномощавал своя председател за провеждане на среща с главн...

Те обосновават нуждата от проверка заради защита престижа на съдебната власт. "ВСС е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение. Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет", аргументират се шестимата.

Миналата седмица Сашо Дончев съобщи, че през март - в навечерието на предсрочните парламентарни избори, бизнесменът и доскорошен член на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов го е поканил в офиса си, където дошъл и главният прокурор Сотир Цацаров.

Той изразил по думите на Дончев неодобрително мнение за вестник "Сега" и карикатуриста Комарницки, освен това попитал Дончев защо подпомага партията "Да, България", като си има хубав бизнес, и под формата на риторичен въпрос казал на издателя, че "контактите му са под контрол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com