Шествие за жените "Винаги на първа линия"

1747
Шествие за жените "Винаги на първа линия"
Снимка: iStock/Guliver

За пета поредна година в София ще се проведе шествие за правата на жените, по повод Международния ден на жената – 8 март.

Сборният пункт на шествието е пространството на площад "Независимост" с начален час 18:30 часа. След изказванията на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени, шествието ще се отправи към парламента и пл. „Орлов мост“. Крайната му точка е Министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

Любопитна изложба за живота на жените в Чехия и Словакия, показват в Пловдив

В навечерието на 8-ми март в Пловдив откриват изложба за делото на забележителните жени в чешката и словашката история. Любопитната екс...

Тази година шествието преминава под мотото "Винаги на първа линия!". Призивът е да бъде подкрепено от всички, които вярват, че един по-добър и справедлив свят е възможен.

Причината шествието да се провежда на Международния ден на жената е да се даде гласност на все още съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота. Участниците искат да призоват властимащите да намерят адекватни решения на тези проблеми.

"Осми март и днес продължава да е ден за политически разговори и активизъм. На този ден е важно да си припомняме, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. Благодарение на тази дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. Извоюваните права на жените обаче не означават директно, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна навсякъде по света поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.

През изминалата година тези неравенства станаха още по-ясни заради пандемичните условия. Последствията и до днес най-тежко падат върху раменете на жените: онези, заети в силно феминизираните професии на първа линия (медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в сферата на чистотата); онези, които се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата вкъщи, работа и домакински труд; онези, приклещени още по-здраво между 4 стени с насилника си. Всички те, искат или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата криза нанасят на обществото", заявяват организаторите на шествието за правата на жените.

Без масови прояви за 8 март в Испания

Испански министърки призоваха да няма масови прояви в страната по случай Международния ден на жената заради пандемията, предаде Франс п...

Според организаторите, промяната на тежката ежедневна реалност за милиони жени в България изисква твърди и решителни мерки. "Необходимо е да изградим основа, чиито фундаменти са солидарността и овластяването на всички жени и момичета, без изключения", заявяват от колектив Феминистки мобилизации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com