X
 
 

Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. "Горна баня"?

2940 3
photo of Ще бъде ли ремонтирана минералната баня в софийския кв. "Горна баня"?
Снимка: Дарина Лучанска
Старата минерална баня в квартал "Горна баня", която от десетилетия е изоставена, неотдавна смени собственика си, информира dnevnik.bg. Преди повече от месец държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството я е прехвърлила безвъзмездно на Столична община. Какво ще последва от този акт - дали ще се възстанови балнеоложката дейност или ще я превърнат в музей, както стана с Централната минерална баня в София, питат се сега жителите на квартал "Горна баня".

Апостол Григоров отправи писмено запитване до Столична община, относно съдбата на банята. В отговор заместник-кметът по транспорт на София Дончо Барбалов посочва, че е възложено на общинската дирекция "Транспортна инфраструктура" да се отремонтира настилката на тротоарите на улиците, които са в близост до минералната баня. Но за нея в писмото няма уточнение.

А защо "Горна баня" да не стане град като "Банкя" и "Нови Искър"?

Столичният квартал "Горна баня" може да си има собствен кмет и управление, научи Actualno.com. Вариантът обаче не е да се отдели от "Ов...

Чрез пост във Фейсбук групата "Горна баня" заместник-кметът по култура - доцент Тодор Чобанов съобщава за прехвърлянето на собствеността на банята. Пак там той посочва и стъпките, които предстоят. "Ще изготвим и внесем при колегите възлагателно писмо за откриване на процедура за обществена поръчка за ремонта, както и писмо до Главния архитект за актуализация на устройствените решения на парка, съобразно новото имотно състояние на зоната", пише Чобанов.

Инициативен комитет от граждани на квартала от години търси начин да се реставрира сградата на банята. "Но не просто за хигиенни нужди, а с лечебна цел", изрично подчертават организаторите. Прехвърлянето на собствеността на банята от държавата на Столична община е крачка в тази посока. Проблемът е, че по-голямата част от дебита на двата минерални извора "Домус дере" и "Хазната", е даден на концесия на бутилираща компания.

От десетилетия горнобанската минерална вода е изнасяна в Англия, като много болници в Лондон пиеха само нея. Преди години в сградата на банята все още имаше балнеолечебен кабинет и вани, спомнят си жители на квартала. Сега вратите и прозорците са заковани, само от чучурите се лее ценната минерална вода. Дебитът им е едва 0.83 л/сек, напълно достатъчен за гражданите да си пълнят тубите, но не и да се възстанови балнеоложката дейност. Основният дебит на минералната вода е даден на концесия за бутилиране от Министерството на околната среда и водите за период до 2035 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  И кой е тоя родоостъпник дето е дал за без пари концесия за толкова години? Какво печели държавата, какаво печели Столична община? Какво печелят българите? Договороите за концесии трябва да бъдат преразгледани един по одени под лупа и да бъдат прекратени като неизгодни за България.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Стефан Сифиянски
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Стефан Софиянски
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.