Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?

4972
Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?
Снимка: iStock

Точно когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса в България, ВМРО внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Целта му, поне според вносителите, е да се бори с фалшивите новини. Припомняме,че с промените на Съвета за електронни медии (СЕМ) се вменява правомощието да регулира и интернет пространството, като следи сайтове и платформи за „дезинформация в интернет среда“. Регулаторът ще има и задължението да спира достъпа до сайтове, ако реши, че те са разпространявали фалшиви новини. Информацията няма непременно да е свързана с короновируса, а може да е от всякакъв характер, твърдят вносителите. За фалшиви се обявяват новини, под които няма име на автор и на сайта да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR).

Проектът на практика превръща СЕМ не само в надзорен орган на радио-телевизионния пазар, но и в администратор на интернет пространството. Предвижда се всяка онлайн медия, която иска да излъчва политическа реклама, да се регистрира с декларация в СЕМ. В случай че изданието няма такава декларация, то също трябва да може да бъде спирано.

Българската стопанска камара(БСК) реагира днес остро срещу промените. В писмо до председателя на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, подписано от председателя й Радосвет Радев, БСК напълно подкрепя унищожителната рецензия спрямо предложенията на своя член IAB Bulgaria, в който членуват компаниите- собственици на бТВ, Нова телевизия, "Икономедия" и други фирми от медийния пазар. "Предложените мерки срещу дезинформацията са крайно неефективни, приемането му би могло да доведе до ограничаване на свободата и независимостта на медиите, което е недопустимо за една съвременна правова държава. Недопустима е и липсата на обществени консултации, при това в момент, в който общественият дебат по законопроекта е силно затруднен, поради обявеното извънредно положение", се казва в писмото до Рашидов.

БСК се обявява срещу заложените от ВМРО нови правомощия на СЕМ. Приемането му би могло да доведе до ограничаване на свободата и независимостта на медиите, което е недопустимо за една съвременна правова държава.

Ето част от аргументите в писмото на БСК:

"Недопустима е и липсата на обществени консултации, при това в момент, в който общественият дебат по законопроекта е силно затруднен, поради обявеното извънредно положение.

Цензурата в интернет - къде е България?

Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет. Това е нашият източник за бърза информация, забавления, новини...

Предложените мерки срещу дезинформацията са крайно неефективни.

1. Конкретните бележки по отделни текстове от Законопроекта се отнасят до следното:

1. Предвидените нови правомощия на СЕМ и разходите от държавния бюджет за реализирането им.

2. Предложената дефиниция на понятието "дезинформация в интернет среда" е в несъответствие с водещия в ЕС документ във връзка с борбата с дезинформацията. Широката дефиниция на понятието може да доведе до цензуриране на мнения на потребителите на интернет сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, но и да доведе до страх у българските граждани да изразяват мнението си.

3. Предвидената процедура по регистрация на доставчици на медийни услуги в интернет, която оставя неяснота кои разпоредби на ЗРТ ще се прилагат относно тези доставчици.

Сноудън: Това е светът на тоталния контрол

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън настоява да се сложи край на масовото събиране на данни и на тоталния ко...

4. Предвидената процедура за установяване на интернет страници, "чрез които се осъществява дезинформация в интернет среда", за сваляне на съдържание и преустановяване на достъпа до такива сайтове.

5. Неяснотата на текстовете относно случаите на принудително заличаване на регистрацията на доставчик на медийни услуги в интернет и възможността да доведе до общо лишаване от правоспособност на доставчиците на медийни услуги".

Припомняме още, че това не е първият опит на ВМРО да наложи регулация на интернет пространството. Подобни текстове бяха предложени и в края на 2018 г., когато пак поиска закриване на сайтове заради фалшиви новини. Тогава, както и сега, воеводите не можаха да дадат убедително определение кои новини са фалшиви.  Този път вносителите според тях приемлива формулировка, като са заменили понятието "фалшиви новини" с "дезинформация в интернет среда". Според ВМРО това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".  Понятието "невярна информация" също не е ясно дефинирано и може да се използва доста широко, смятат медийни експерти. Въпреки това ВМРО предлага имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която е разпространена въпросната "невярна информация". Предвижда се включително и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". 

Вижте още:

Идеите на ВМРО за борба с фалшивите новини - да има един човек на сайт, когото да съдят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com