Сидеров: Хора от ГЕРБ са сред обвиняемите за радикален ислям

5997
Сидеров: Хора от ГЕРБ са сред обвиняемите за радикален ислям

Сред обвиняемите по делото има хора от ГЕРБ.

Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който заедно с Красимир Каракачанов поведе симпатизанти на "Атака" и ВМРО на шествие пред съдебната палата в Пазарджик. Според лидера на националистите имената на замесените от партията на управляващите са Юсуф и Найме Горелски от Благоевградско.

Националисти заграждат съда в Пазарджик

Националисти се събраха в градинката пред Съдебната палата на Пазарджик. Днес в града е поредното заседание на делото срещу 13 имами ...

"Ние не сме срещу мюсюлманите в България, а срещу радиклания ислям и крайните му прояви", обясни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Протестиращите се обявиха в защита на българския съд и за предотвратяване на опитите за влияние върху него.

Заради протестите около съдебната палата има засилена охрана.

В реакция на протестите от страна на националистите заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали заяви, че този процес е тест за свободата на българското общество. 

"Обикновеният човек се информира от медиите и това е един вид манипулация, което със сигурност ще предизвика до определени напрежения, които са нежелателни. И аз призовавам медиите да са просто по-внимателни към тази чувствителна тема, защото една евентуална провокация няма да бъде добре за никого и този тест няма да го спечелим нито ние. Никой в държавата няма да го спечели", каза заместник главният мюфтия пред БГНЕС.

Свидетел по започналото дело за проповядване на радикален ислям в Пазарджик пък излезе с твърдениието, че е бил тормозен от хора, които са се представили като служители на ДАНС.

Муафак ал Асад разказа пред съда, че е бил тормозен да подпише молба, в която се отказва от преводач. Той разказа, че автомобилът му е бил спрян на пътя София – Сърница и бил тормозен. От обясненията му се разбра, че автомобилът, който го е спрял, първо е бил без буркан, после сложили буркан. Разказа се, че бил с жена си. Заради тормоза, по неговите думи, синът му заминал за Сирия.

Ал Асад поиска на днешното съдебно заседание преводач и охрана. Адвокатите на подсъдимите също обясниха, че делото е за проповядване на антидемократична идеология и затова трябва да бъде назначен преводач. Прокурорът Недялка Попова обаче представи документи от образованието му в България, както и указ на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 98 година, в който му е дадено българско гражданство. Прокурорът представи документите с цел да покаже, че Муафак ал Асад няма нужда от преводач.

Адвокат Ина Лулчева коментира, че това е искане означава, че прокуратурата не иска пълнота и яснота да се разберат показанията на свидетеля. Съдът прецени, че няма да бъде назначен преводач, тъй като, според него, се разбира какво говори свидетелят. Адвокатите поискаха в този случай да се направи звукозапис на показанията на Ал Асад.

Редактор: Ивайло Кючуков

Сирийски блъф спъва делото за радикален ислям

С гневни протести и шпионски игри вчера продължи делото срещу 12 имами и една жена в Пазарджишкия окръжен съд. Те са обвинени в членст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com