Сигнал в прокуратурата срещу записа на Борисов, който чужди лаборатории обявиха за автентичен (ВИДЕО)

12498
Сигнал в прокуратурата срещу записа на Борисов, който чужди лаборатории обявиха за автентичен (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на Демократична България и бивш правосъден министър Христо Иванов внeсе сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор с настояване да бъдат проверени обстоятелствата около записа "Лесно е да си прост".

Неговата автентичност беше потвърдена от две външни експертизи и от него се разбира, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник.

Биволъ: Експертна лаборатория потвърди, че записът на Борисов не е подправен или манипулиран

Доклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиер...

Пред медии пред Съдебната палата Иванов заяви, че сигналът до държавното обвинение касае имало ли е случаи на използване на прокуратурата и националната следствена служба с политическа цел.

А пък с формата за сезиране на "всички прокурори" той визира тълкуването на Конституционния съд, че въпреки единоначалието и вертикалната структура в Прокуратурата на Република България, всеки прокурор може да образува разследване срещу главния, нищо че той му е пряк шеф.

"Има един голям проблем в първия запис - този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев конкретни акции които се случват в контекста на политическа предизборна кампания - обясни притесненията си Иванов.

Това е възможно да осъществява редица състави от Наказателния кодекс: за злоупотреба с пълномощия, злоупотреба с влияние, нарушаване на разделението на властите, нарушаване на разделението между нивото на компетентност в службите - това да бъдат използвани за постигане на политически цели."

Назначиха експертиза на записите, свързвани с Борисов и Дончев

Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация...

"Нека да видим дали е недосегаем", каза Иванов по повод това, че Гешев обяснява "от селце на селце и от палака на паланка", че не бил недосегаем. "Никой не смее да си помисли - тук в тази сграда - да разследва тази фигура!", каза Иванов по повод сигнала си.

Иванов припомни други скандали, които бяха заметени във времето.

"По същия начин бе заметен скандалът "Двете каки" или "Яневагейт", в който ставаше ясно, че Янева (тогава председател на СГС, б.р.) е обсъждала със Сотир Цацаров неговите действия на терена на ВСС, за да бъде заметена нейната дисциплинарна отговорност."

Той напомни и примера с освобождаването по негова молба на прословутия и станал отново актуален бивш магистрат Петьо Петров - Пепи Еврото (и в двата случая останаха безплодни исканията на Христо Иванов за търсене на дисциплинарна отговорност, б.р.).

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че започват дело, но за престъплението незаконно прилагане на СРС, т.е. - ще се търси кой е направил записите, а не за съдържанието им.

Притиснал ли е Борисов "Еврохолд" със силата на държавата, за да спре сделката за ЧЕЗ? (АУДИО)

Скандален аудиозапис беше качен в най-голямата платформа за видеосподеляне в света YouTube. Записът е на човек, който говори по телефон...

Затова Иванов коментира, че същите са били случаите освен с "Двете каки" и с "Ало, Ваньо" - проверка само на записа и евентуално компрометирането му, без разследващите да се интересуват от съдържанието. Той видя "намерение за прикриване на съдържанието".

Бившият правосъден министър напомни още, че вече са сезирали "всички прокурори" за незаконното изнасяне на СРС от текущи дела, както и ВСС и министър-председателя по адрес пък на самия Гешев.

Той окачестви Гешев като "едно абсолютно нетърпимо лице на поста главен прокурор на европейска България". ДБ нямало да приеме, че протестите са постигнали своите цели без оставка на Гешев и без дълбока реформа на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com