Синдикалната федерация на служителите в МВР е в протестна готовност

4501
Синдикалната федерация на служителите в МВР е в протестна готовност
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви протестна готовност заради заплащането на труда на униформените.

„Оказа се, че след суперлативите, които чухме за дейността на нашите колеги по време на извънредното положение и извънредната епидемична ситуация, както и след драстично увеличение на заплащането с до 30% в 34 агенции, министерства и комисии, изненадващо МВР отсъства от там. С други думи – оценката на Министерски съвет за нашата работа по време на пандемията и случилите се протести явно е много слаба. Казвам го иронично, колегите са изключително демотивирани от липсата на оценка на труда ни, а той е в полза на обществото. Това е основният подов да се чувстваме сериозно обидени”, заяви пред БГНЕС Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет СФСМВР.

„В няколкото разговора с МВР не видяхме нито идея за промяна в това отношение. Депозирали сме искане пред министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за преговори по темата. Силно се надяваме, че срокът, в който те ще се състоят няма прекалено да се удължава. Най-късно началото на другата седмица очакваме преговорите да започнат по същество”, смята той.

Според Кузманов униформените няма да се съгласят на повишение на възнаграждението с до 10%, например, защото го считат за обидно ниско. От синдиката отбелязват още, че имат колеги по други ведомства, които работят по Закона за МВР, но са попаднали под обхвата на 30-процентното увеличение.

Илия Кузманов е категоричен – искането им за по-достойни възнаграждения не засягат само полицаите, а всички служители.

„Включват се и колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението“, тъй като те също са в процеса по прилагане на мерките на епидемията. Всички видяха огромните пожари около Хасково и Стара Загора какви усилия костваха на тези момчета. Не правим изключение за държавните служители и лицата на трудово правоотношение. Виждат се опашките пред бюрата за документи за самоличност, това също са наши колеги, които ежедневно са на първа линия и се намират в риск да бъдат заразени с вируса“, отбеляза още той.

Предупреждение от МВР синдикат за протест: Когато експлоатацията стане толкова откровена, нямаме друг изход

За делничните дни тепърва ще видим колко ще се заплаща извънредният труд, за почивните – 50%. Това е една добра първа стъпка от н...

Промените в закона, които дават възможност вече да се заплаща извънредния труд на служителите в системата на ненормиран работен ден, Кузманов оценява така: „Това е една закъсняла справедливост, чакаме това решение от 2015 г. Този път поставихме въпроса доста ребром на политическия кабинет, за наша радост отзвук имаше“.

„Несправедливостта се състоеше в това, че около 13 хил. са колегите с полицейски правомощия на ненормиран работен ден, които полагаха безплатен извънреден труд. Като казвам безплатен, говорим за часове, които накрая на годината покриват нормата за един работен месец – от 160 до 200 часа незаплатен извънреден труд. Не искам да влизам в спор с политическото ръководство, които са отчели, че този труд е в по-малки мащаби. Просто колегите, които не вярват, че някой ще им го компенсира, са спрели да го отчитат“, уточни полицаят-синдикалист.

Като друг голям проблем той отчете е 10-те стотинки на час, които униформените получават, за да стоят в готовност по домовете си. „Не смея да го нарека и обидно вече. Това е откровена дискриминация и експлоатация. В рамките на една събота или неделя вие получавате 2,40 лв., за да сте на разположение. Нещата трябва да бъдат променени. Не сме максималисти, отчитаме състоянието на държавата, но според нас минимумът трябва да бъде поне 50 стотинки на час“, категоричен е той.

Поне половината служители на МВР не са си получили наградите за работата им на първа линия по време на COVID-епидемията, отчита още Илия Кузманов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com