Синдикатът на МВР на нокти заради "грубите манипулации на общественото мнение" на властта

5696
Синдикатът на МВР на нокти заради "грубите манипулации на общественото мнение" на властта
Снимка: БГНЕС

СФСМВР се чувства длъжна да отбележи, че в последните няколко дни зачестиха грубите манипулации на общественото мнение, подкрепени с неверни твърдения, изречени от заместник-министър, министър на вътрешните работи и министър-председателя на Република България.

Това се заявява с становище на Синдикалната федерация на служителите в МВР, изпратена до медиите.

За да не бъдат голословни в твърденията си от СФСМВР посочват следните факти:

В последните 72 часа, броят на проведените заседания на Съвета за социално партньорство в МВР бяха определени като 6 и 7 от зам.-министър и министър на вътрешните работи, докато те всъщност са 4 и това е проверимо на сайта на МВР.

Има разминаване и по отношение на размера на средствата, които бяха осигурени, за да компенсират и възстановят една несправедливост, продължила повече от пет години, в които служителите сами закупуваха униформеното си облекло. Министър-председателят обяви, че сумите за униформено облекло са в размер на 30 млн. лева, а зам.-министър Ципов каза, че те са 17.5 млн. лева. Очевидната разлика в тези цифри доказва и тяхната некоректност.

От федерацията подчертават, че обявеното от зам.-министър Ципов увеличение на базата за специфични служебни дейности в МВР „от 40 до 70 лева“ се дължи и беше направено, благодарение на добрия социален диалог със служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Това увеличение беше разпоредено в негова заповед и по никакъв начин не може да се препише като жест на добра воля на сегашния кабинет. Обявяването на увеличен размер на трудовите възнаграждения като резултат от преговорния процес с настоящия кабинет е откровена лъжа. Изявлението на зам.-министър Ципов, отнасящо се за полученото увеличение от работещите в системата е механичен сбор на две увеличения на суми за допълнителни възнаграждения в МВР, които са дадени в абсолютни стойности. Истината е, че полицаите, пожарникарите и лицата работещи по трудови правоотношения получават процент от обявените за максимални суми и в най-масовия случай те са до 30 лева.

Всичко това създава в гражданите усещането за един резултатен и в полза на служителите преговорен процес. За СФСМВР също така е необясним и фактът, че тези внушения се правят от зам.-министър, пряко участвал и отговарял за реализираната в края на 2016 г. реформа, довела до сериозни усложнения в работата на МВР и дисбаланс в заплащането, посочват от полицейския синдикат.

На истината не отговаря и твърдението на зам.-министър Ципов, че МВР не може да получи допълнителни средства през годината. Ако се проследят хронологично действията на ръководството на ведомството през последните 5 години, ще се види, че такива средства се отпускат регулярно и са в размер между 100 и 200 милиона лева.

Намеренията за „евентуално“ увеличение на основните възнаграждения в МВР са оставени на благоволението на министъра на финансите, а не са плод на предложения, произлезли от самото министерство, базирани на реалните потребности на служителите.

Всички споменати по-горе лица, упоменават евентуално увеличение на заплатите на служителите в МВР, което ще залегне в бюджета на РБ за 2018 г., но не се посочва какво е предложението на МВР и се разчита единствено на добрата воля на Министерство на финансите и на средствата от бюджетния излишък. С тези си действия, политическото ръководство на МВР, показва по недвусмислен начин, че не само не полага усилия, за да повиши възнагражденията на собствените си служители, но и подвежда гражданите на Република България.

Опитите за такова представяне на нещата към момента, СФСМВР счита за безкрайно некоректни. Изложените по-горе факти имат своето документално изражение под формата на изказвания в национални медии, а като цитирани нормативни документи в МВР те са приложени към настоящото съобщение.

От СФСМВР уведомяват, че от 80 души - спечелили конкурс за постъпване на изпълнителски длъжности в СДВР, на които е предстояло подписване на договор и изпращането им в Център за професионално обучение, 25% са отказали да встъпят в длъжност, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com