Сирийците - само една трета от всички дошли от Изток в ЕС

1937
Сирийците - само една трета от всички дошли от Изток в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета - 425 880, пише в. "Монитор".

Според официалните данни 226 410 от мигрантите в рамките на съюза са афганистанци, 159 425 - иракчани, следват Нигерия, Пакистан, Сомалия и Ирак.

В Елин Пелин им е мъчно за сирийците, но като си пуснат телевизора, вече не им е мъчно

Изкараха ни най-големите фашисти. Така кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов защити тезата, че в градчето не трябва да бъде допуснато се...

Основна дестинация за мигрантите е Германия, където всеки бежанец взема помощ от 359 евро месечно. За дете се полагат по 269 евро месечно - от тях 216 евро са за храна и дрехи и още 143 евро джобни пари. Преди да получат статут на бежанец или при т.нар. първоначален прием в Германия на тях им се осигуряват безплатен подслон, храна и дрехи, като възрастните получават 143 евро месечно, а децата – 85 евро като джобни пари. В Германия регистрираните бежанци са между 600 и 800 хиляди.

Във Великобритания помощите за бежанци са 36 паунда седмично, което означава 210 евро месечно, но вече има намерение социалните плащания за мигранти ще бъдат намалени и дори ликвидирани.

Във Франция по 300-340 евро получават и онези, които чакат да получат статут на бежанци. Те живеят в хотел и могат да разчитат на безплатни медицински услуги. След като получи статут на бежанец, всеки получава и право на работа, използва всички придобивки на социално слабите като безплатен градски транспорт и безплатно образование за децата.

В Швеция, където има най-много бежанци на глава от населението (8,4% при средно ниво за Европа от 1,2%), кандидатите за статут получават от 60 до 225 евро. Бежанците могат да бъдат настанени в общежитие или в избрано от тях жилище, но да вземат по-малко пари в брой, ако случаят е такъв. Освен това шведите предоставят храна и безплатни езикови курсове.

В началото на бежанската криза парите, предвидени за бежанци, в Дания бяха по 1450 евро на човек месечно като върху тях имаше 44% данък. От септември 2015 г. те станаха 800 евро. Онези, които издържат езиковия тест по датски, получават 200 евро допълнително, жилището е безплатно.

Тръмп и Трюдо показаха различията си по отношение на бежанците

Американският президент Доналд Тръм и канадският премиер Джъстин Трюдо изразиха различията в позициите си по отношение на имиграцията и...

Във Финландия първоначално бежанците получават безплатна храна и подслон, като към това има 92,62 евро месечно за облекло и хигиенни аксесоари. След 6 месеца могат да подадат молба за разрешително за работа.

В Белгия месечната сума за бежанците е по 220 евро на човек от семейството. При първоначалния прием в Белгия те се радват на безплатен подслон, храна и дрехи, джобни пари от 29,60 евро месечно. След като получат статут на бежанец, страната им дава 276 евро месечно допълнително – за наем.

В Италия мигрантите получават по 35 евро дневно за наем и други нужди плюс по 2,5 евро за джобни пари, както и безплатни езикови уроци. След като получат статут на бежанец, италианската държава спира плащанията към тях, но за сметка на това имат право на работа.

В Холандия мигрантите получават подслон без храна: 2-ма души – 89 евро седмично, 4-ма души – 33 евро за възрастен и 26 евро за дете под 18 години, за дрехи – 12,95 евро на седмица.

В Австрия те получават за общежитие 50 евро месечно и по 5 евро за храна дневно. Ако решат да не живеят в общежитие, тогава държавата им плаща по 120 евро месечно на човек, а за цяло семейство - по 240 евро месечно. Отделно за храна държавата дава месечно по 210 евро за възрастен и 100 евро за дете. Освен това Австрия плаща 150 евро на година за дрехи и 200 евро на година за обувки.

До май ЕС ще е готов с плана срещу нов мигрантски наплив

Към април-май ще бъде готов планът на ЕС за екстрени действия при увеличаване на митрантските потоци в страните от общността, заяви вът...

В Унгария за периода 2015 - 2016 г. 18 000 души са подали молби за убежище, но само 76 са удовлетворени За същия период през страната са преминали 400 000 души. Будапеща предлага ЕС да приеме силно ограничителни мерки за мигрантите, които не са получили официален статут на бежанци. В Испания те получават по 51 евро на ден, а в Полша – 16 евро.

Не особено привлекателна за мигрантите е Гърция, където държавата не дава нищо освен жилище и храна (купони за 60 евро месечно). Все пак има някои категории мигранти – възрастни хора, инвалиди, жени с деца, които може и да получат помощи, но всичко е индивидуално и става с молба, като се разглежда всеки отделен случай.

В Румъния претендентите за статут на бежанци мигранти взимат по 67 евроцента на ден за храна, 40 цента за жилище и още 1,35 евро за други разходи – общо 72 евро месечно.

У нас издръжката на бежанец, преди да получи статут, коства на държавата около 1100 лева. След като вземе документи, той има право на помощи, както и да започне работа. Към края на миналата година обаче според данни на Агенцията за бежанците само 60 мигранти са започнали работа в рамките на периода от началото на 2016 г. Осем от тях са се обърнали за помощ към бюрата по труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа