Сирийската общност предупреждава за нарастване на медийната реторика срещу бежанците

2431
Сирийската общност предупреждава за нарастване на медийната реторика срещу бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Асоциация "Свободна Сирия" и Асоциацията за защита на сирийските бежанци предупредиха по време на пресконференция в София, че медиите у нас допринасят за негативното представяне на бежанците, съобщава Balkan Insight.

"Ние се чувстваме длъжни да благодарим (на българското общество, бел. ред.) за толерантността и емпатията, която демонстрира до момента. Но също така искаме да отбележим, че пропагандирането на ксенофобия и нетолерантност към другите... е предпоставка за нови конфликти и разделения“, заявиха от сирийските организации по време на съвместна пресконференция.

Бежанците са хора, избягали от войната, и не са дошли да извършват престъпления, заявиха от Асоциацията за защита на сирийските бежанци, предаде БТА.

Над 100 загинали цивилни от началото на август при обстрел на Алепо

Повече от 100 мирни жители са загинали и 700 са ранени от началото на месеца в резултат на интензивното обстрелване на сирийския град А...

Поводът за реакцията на представителите на сирийската общност у нас е интервю, широко споделяно в социалните мрежи, в което някой, представящ се за 16-годишно сирийско момиче, заявява, че мнозинството от сирийските бежанци мразят християните и „само мислят как да отрежат главите им“. Интервюто е публикувано в блога "Без Цензура", чийто създател е известен с виртуалното си потребителско име Alex The Great. Преди почти 10 години потребител със същия ник се подвизваше в различни спортни форуми и беше отявлен почитател на ЦСКА. Текстът на интервюто със сирийското момиче не е авторски - като източник е посочена агенция БЛИЦ, но в самия текст пише, че интервюто е взето от "столичен всекидневник".

Но Акрам Найуф от Асоциация "Свободна Сирия" смята, че интервюто е напълно невярно. „Един истински мюсюлманин смята, че християните са негови братя и сестри и никога не би ги наранил“, каза той.

Мохамед Ез от Асоциацията за защита на сирийските бежанци допълни, че „някой иска да разпространи страх в българското общество и подобна пропаганда трябва да бъде спряна“. "Няма сириец, който да каже "Аз мразя християните". В Сирия голям процент от населението са християни“, добави Мохамед Ез, цитиран от БНР.

Статията, като разпространената в социалните мрежи, е типична за българските медии, където изказванията против бежанците и мигрантите се увеличават в последните години. Според проучване на Фондация „Медийна демокрация“ и Център за модернизиране на политики собствениците на уебсайтове виждат езика на омразата като средство за увеличаване на трафика към страниците.

Според изследване на българската агенция за медийни анализи "Персептика“ негативните настроения спрямо мигрантите и бежанците в социалните медии са се увеличили с 10% в началото на 2016 г. спрямо края на миналата година. В онлайн дискусиите мигрантите често биват наричани - „нашественици“, „орки“ и „мюслита“.

Млади хора с апел към медиите за повече положителни новини

Група млади журналисти от инициативата „УСПЕЛИТЕ БГ“ отправят предизивкателство към трите национални медии под надслов &bdq...

Институт „Отворено общество“ в София също така наблюдава ръст на словото на омразата, заявявайки, че негативното отношение спряно мюсюлманите е нараснало от 11% през 2014 г. на 38% през 2016 г.

Междувременно броят на бежанците, които остават в България се е увеличил с последните месеци като резултат на затварянето на т.нар. „Балкански път“ към Европа. Към момента почти 2 700 търсещи убежище се намират в шестте бежански лагера в България, като през февруари те са само 540, показват последните данни на Държавната агенция за бежанците.

От друга страна според главния комисар на МВР Георги Костов в страната ни влизат мигранти с агресивно поведение. По думите му се е променил профила на мигрантите, като идват такива от страни, в които няма военни действия. Миналата година нелегално преминаващите през Гърция мигранти бяха в пъти повече, отколкото в нашата страна. Сега това не е така, каза в Малко Търново главният комисар на МВР Георги Костов.

Напрежение в община Малко Търново между мигранти и местни хора няма, обаче каза кметът на общината Илиян Янчев. Той коментира, че има определени пътеки в Странджа, по които преминават бежанците.

Същевременно представители на сирийската общностзаявиха, че някои бежанци са започнали да се завръщат от Германия и Швеция към България, осъзнавайки колко ще им е трудно да се интегрират там. „Всичко, което искаме и някаква помощ за тези хора, които искат да останат тук, така че да могат да оцелеят“, заяви Мохамед Ез.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com