Сирийското семейство Джабер ще получи лични документи, но напуска Елин Пелин

3010
Сирийското семейство Джабер ще получи лични документи, но напуска Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

Сирийското семейство Джабер, което към момента се намира в Елин Пелин, ще получи лични документи след 4-месечна борба с институциите. Въпреки че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е издала хуманитарен статут, Община Елин Пелин бави дълго време издаването на документите, макар че е длъжна по-закон да стори това.

Фатима, Фатим и техният син Ахмед обаче няма да останат да живеят в Елин Пелин. Те отиват в Брестовица, Пловдивско, където им е предложено жилище и работа в дърводелския сектор.

Кметът на Елин Пелин: Семейство Джабер няма правно основание да живее при нас

Сирийското семейство Джабер, заради което се стигна до сериозно медийно внимание, все още е в Елин Пелин. Това призна кметът на градчет...

Фатима разказа, че отношението на българския народ се е променило към по-добро за тях през последните месеци. Ние сме чужденци, бежанци, би следвало да ни кажат какво е необходимо, за да получим лични документи, коментира тя в ефира на bTV. Фатима отбеляза, че всичко е приключило добре.

Фатим сподели, че са решили да напуснат Елин Пелин, защото на семейството са предложени и работа, и жилище в селото и затова са решили да заминат.

Actualno.com припомня, че в края на февруари тази година кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов призна, че семейство Джабер няма правно основание да живее в градчето.

Виждам, че това са хора, които са измъчени. Но зад този параван стои нещо друго – бяха направени опити да се настанят афганистанци, и то без документи. Отказът ни е правово обоснован. Почти три месеца те не търсят да спазят сроковете за регистрация, а от осем месеца живеят в Елин Пелин, обясни Симеонов.

Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас

Държавната агенция за бежанците е предложила на Министерския съвет приемането на решение, с което да се ограничи свободното движение на...

Според кмета на Елин Пелин тогава семейство Джабер няма правно основание да живее на територията на Елин Пелин, защото не били спазили закона – документно, но не стана ясно какво точно не е наред в документите им. 

Кметът настоя, че в Елин Пелин хората са толерантни, но не приемат да не се прави разлика между сирийци и афганистанци. Намерихме фирми, които изявиха желание да помогнат, да им уредят документите за други градове, но те не поискаха, посочи Симеонов в края на февруари. Помагаме им и им съдействаме – ако ние не сме изрядни като администрация, ще си понесем последствията, заяви кметът. По думите му семейство Джабер поканили журналисти и оттам се почнало с провокациите. И добави – в годините назад сме приемали сирийци, които живеят добре при нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com