"Системата ни убива" на протест: Удължете сроковете на ТЕЛК-решенията незабавно

3916
"Системата ни убива" на протест: Удължете сроковете на ТЕЛК-решенията незабавно
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" излизат на протест в петък, 10 юли, в 11 часа пред Народното събрание. Повод за гнева им е едно незипълнено обещание, което обрича над 5 000 души да останат само с частични инвалидни пенсии за юли.

Става въпрос за договореното между родителите и здравния министър Кирил Ананиев удължаване на ТЕЛК- и НЕЛК-решения до септември 2020г. Това вече веднъж беше сторено по време на извънредното положение и след обещанието, никой не се съмняваше в изпълнението му.

Така до преди дни, когато НОИ предупреди, че за месец юли  ще бъдат изплатени само част от инвалидните пенсии на близо 5 000 души, защото на 13. 07. 2020г. изтича валидността на ТЕЛК-решенията им.

Над два пъти се е увеличил броят на българите с инвалидни пенсии за 18 г.

Инвалидните пенсии за общо заболяване са нараснали два пъти и половина за 18 г., сочат данните на Националният осигурителен институт (Н...

Инвалидните пенсии под въпрос, без заповед на Ананиев, ТЕЛК решенията важат до 13 юли

Така изведнъж стана ясно, че улисани в борбата с коронавируса зравният министър и управляващите са забравили да узаконят договореното. Това трябва да стане след решение на Министерския съвет и да бъде гласувано от Народното събрание, преминавайки през ресорната здравна комисия.

Затова в петък, 10 юли, по време на парламентарния контрол в НС майките от "Системата ни убива" ще застанат именно пред парламента, с искане това да бъде сторено незабавно. По думите им отношението на управляващите към хората с увреждания отново доказва, "че на държавата не й пука за тях".

Ако до 3 работни дни няма резултат и промените не са предложени за гласуване в здравната комисия, ще дарим черните чували лично на Бойко Борисов, заканват се те и подчертават, че тази битка ще я водят до край.

Ето и цялото им писмо и призив до медиите:

Правителство спести от инвалидни пенсии, въпросът е от кого точно взе пари?

Правителството одобри промени и в Наредбата за медицинската експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата...

"Дариткова (Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в НС- бел.ред.), улисана в собственото си величие, пропусна хората с увреждания, което доказа отново и отново, че на държавата не й пука за тях. Над 5000 хора с увреждания останаха без пенсии заради законодателни недомислици.

Празните черни чували вече със сигурност могат да влезат в употреба.

Оставени без доходи, хората с увреждания не могат да потърсят правата си, но ние от инициативния комитет на #СИСТЕМАТАНИУБИВА ще напомним и ще настояваме в петък 10 юли, по време на парламентарния контрол от 11.00 ч. пред служебния вход на НС (мястото на предишният ни палатков лагер), да се гласува удължаването на срока на ТЕЛК НЕЗАБАВНО! Тази битка я започнахме преди повече от месец и ще я продължим до край, защото оцеляването на хиляди хора с увреждания е поставено на нечовешко изпитание. Ако до 3 работни дни няма резултат и промените не са предложени за гласуване в комисията на Дариткова, ще дарим черните чували лично на Бойко Борисов."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com