Скандал в СЕМ: Светослав Костов отрече да има цензура в БНР и отбягна куп важни въпроси

5180
Скандал в СЕМ: Светослав Костов отрече да има цензура в БНР и отбягна куп важни въпроси
Снимка: БНР

Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма цензура в националното радио, безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" в петък, 13 септември e била заради профилактика.

"При мен постъпи на 11 септември заявление с искане за профилактика от директора на дирекция "Техника", посочи в кратко експозе Светослав Костов на изричното питане на председателя на СЕМ София Владимирова при изслушване за спреният сигнал на програмата.

По думите му досега в радиото не е провеждана редовна годишна профилактика и така се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отлагане. Той не конкретизира какви са те, тъй като не били в неговата експертиза.

На изслушването присъстваха и представители на КРС, които изрично уточниха, че са спирани не предаватели, а сигналът от БНР към предавателите.

След експозето изслушването продължи с въпроси от членовете на СЕМ, трима от които гласуваха за избора на Светослав Костов през юни. Четирима от тях - без Галя Георгиева, която не участва в изслушването - зададоха остри въпроси.

Първа се включи Ивелина Димитрова, която запита защо се е стигнало до тази ситуация и упражнява ли се натиск в БНР.

"Не, няма цензура. Не, не е сменен ресорът /на Силвия Великова - б.р./, заяви Костов по повод решенията на новоназначения в четвъртък и.ф. шеф на "Хоризонт" Николай Кръстев /той подаде оставка на следващия ден - б.р./.

Във всички ресори без един БНР има поне по двама репортери", добави той.

АЕЖ: Борисов да наглежда СЕМ, а изслушването на шефа на БНР да е публично

Изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) трябва да е прозрачно, публично и пред...

"Когато г-н Николай Кръстев реши, че може да направи така, че програмата да работи по-добре с някои решения, обсъдени и коментирани, веднага се появиха обвинения в цензура и уволнения", каза генералният директор.

Още по-остра в изказването си бе Розита Еленова.

"Г-н Костов, бих искала да Ви върна в реалността и да Ви кажа, че проблем в БНР има. Страхувам се, че неглижирате този наш разговор. Вашето експозе беше изключително кратко и семпло. Вие нарушихте комуникацията си с прекия си регулатор, с КРС и със служителите. Аз съм гласувала за Вас, така както и за предходния генерален директор.

Искала съм и неговата оставка точно заради влошената работна среда. Ние нямаме яснота какво се случва с "Хоризонт". Ние не трябва да се информираме от публикации. Не Ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило."

"В момента "Хоризонт" се ръководи от Мартин Минков - досега програмен директорЧ, каза в отговор Светослав Костов. По думите му Минков е опитен професионалист и ще се справи със сложния период около местните избори.

Чрез НАП, БНР и Агенцията по вписванията саботират правителството, заяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов видя саботаж срещу правителството в случая със скандала "БНР", с изтичането на данни от НАП и последния срив в ...

Нормално е по технически въпроси директорът на дирекция "Техника" да е по-запознат от мен. Когато г-н Пламен Костов е решил да се направи, няма как да не се съглася с него. Не виждам голямата драма. Не е решено на 12-и или на 13-и септември.

Решено е два дни по-рано. Пропуск е, че не сме уведомили СЕМ и КРС. Г-н Пламен Костов се надяваше да решим проблема, но изглежда не са решени, все още ги има, повтори отново тезата си Светослав Костов.

Защо бе сменен шефът на "Хоризонт"?

"Ивайло Савов неколкократно ми е споделял, че започва да се изморява, че не е убеден, че точно тия избори ще успее да ги проведе както трябва. Не съм чул от него дума в последните дни срещу мен и радиото и "Хоризонт", което считам за изключително достойна постъпка", каза още Светослав Костов.

Бетина Жотева попита защо не е ползван резервен вариант за препращане на сигнала до кулата. Има три начина за пренос на сигнала. освен оптичния кабел, има и друг, а третият вариант е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха, попита тя, и защо работеше програма "Хоризонт", а програма "Христо Ботев" работеше?

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР, ако искат да заглушат радиото

Ако на "главанаците" наистина им е толкова важно да заглушат и националното радио, да направят Емил Кошлуков директор и на БНР.  ...

Костов отново отговори, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор. Чисто технически не мога да отговоря, каза той.

Председателят на СЕМ София Владимирова също изрази неудовлетвореност от това, че няма отговор на въпроса какво се е случило. "Ще чакам становището на прокуратурата и да мине проверката", каза тя.

"Как така се случи, че един вътрешен за радиото човек на 70-ия ден от своето управление предизвика протест не за какво да е, не за заплати, а за защита свободата на словото", добави Владимирова.

"Значи остава загадка кой взе решението за безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт", обобщи тя.

"Не знам дали забелязвате, че от едната страна на протестиращите е един и същи човек, който през определен брой години се чувства засегнат", заяви на свой ред Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com