Sky News: Български граничари стрелят по мигранти на границата (ВИДЕО)

7173
Sky News: Български граничари стрелят по мигранти на границата (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

България беше обвинена в стрелба по мигрант, след като се появи видео, за което се твърди, че показва как млад сириец е обстрелван на границата ни с Турция. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, предава Sky News. Британската медия е работила по случая съвместно с Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL България.

Кадри, заснети на 3 октомври край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният Абдуллах Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция. Според медията това е първият случай, в който бежанец е прострелян с истински куршум по външна граница на Евросъюза.

Демерджиев: Няма случаи на насилие на мигранти

Няма случаи на насилие на мигранти. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на брифинг в Министерски съвет...

„Появи се зелена кола с двама български офицери в нея. Тя дойде към нас и започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята“, казва сириецът. „Все още не се изплашихме и продължихме да твърдим, че това е неприемливо. Попитахме:„Защо направихте това?“ След това ме улучиха, като ме простреляха директно“, казва още той. „Начинът, по който стреля по мен, беше директно и имаше намерение да ме убие“, категоричен е Рустум.

България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите в него – нещо, което вероятно няма да стане сега, след като Нидерландия обяви, че ще блокира страната ни. Австрия също изрази резерви към членството на България, като изтъкна като основна причина страха от нелегални мигранти. България често се използва като врата за стигане до други европейски страни.

Улученият Рустум твърди, че е избухнал спор, след като граничните служители претърсили жените в групата по „сексуален“ начин. На кадри от мобилен телефон се вижда как групата търсещи убежище хвърля камъни по граничната ограда от турска страна и псува. След това напрежението нараства и внезапно в гората отеква силен трясък.

На кадрите категорично не се вижда кой точно стреля, като обаче според Sky News е установено, че на място са били и българските гранични сили.

Хванаха група мигранти на магистрала "Тракия", сред тях и деца

Задържаха група от 12 нелегални мигранти на магистрала "Тракия" в района на Сливен. Около 15:00 часа в събота патрул спрял за проверка ...

Като част от разследването, кадрите са изпратени за анализ на Стивън Бек, аудио криминалист. Той анализира вълновата форма и файла и установява, че те съответстват на изстрел от дуло на малко огнестрелно оръжие, изстреляно по посока на записващия човек. На видеото снимащият е с лице към българската граница. Снимки, предоставени от българското вътрешно министерство, пък, показват щети, които според тях са нанесени от хвърлените от бежанците камъни. Според съобщението от камък е пострадал граничен полицай от ГПУ Средец. София твърди твърди, че групата е палила предмети и е била враждебна и агресивна. Българското разкледване обаче е установило, че не е имало изстрели от страна на граничните полицаи.

Нелегалната миграция е огромен проблем за България. От началото на годината до 27 ноември българо-турската граница са се опитали да преминат 153 460 души, което е над четири пъти повече от периода на миналата година по официални данни. „Агресията на граждани на трети страни срещу служители на „Гранична полиция“ се е увеличила значително напоследък“, твърди българското вътрешно министерство, като добавя, че граничарите на оградата са били атакувани с камъни и запалими предмети, ранявайки колеги и нанасяйки щети. От МВР припомнят, че двама униформени загинаха при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в град Бургас. Друг пък бе прострелян смъртоносно край Елхово.

По-рано тази година ръководителят на ООН за бежанците предупреди за "обезпокоителен модел на заплахи, сплашване, насилие" по централните и югоизточните граници на ЕС. Отблъскванията „предполагат различни държавни мерки, насочени към принуждаване на бежанци и мигранти от тяхната територия, като същевременно възпрепятстват достъпа до приложимите правни и процедурни рамки“, казват от Европейския център за конституционни и човешки права.

От Sky News са пътували до района близо до мястото, където е прострелян Рустум, за да се опитат да намерят хора, преминаващи към България. Не след дълго срещат признаци на търсещи убежище в движение. „Намерихме парчета земя, осеяни с бутилки, енергийни напитки, дрехи и някои сирийски закуски, импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори пред нас. Попаднахме на ужасена група сирийци, които ни казаха, че се надяват на ново бъдеще в Европа, докато бягат от войната у дома“, разказва медията.

15-годишен показва белези по тялото и по главата си, за които твърди, че е получил при опит за преминаване на границата ни от българските полицаи. При осмият му опит все пак успява.

20-годишен българин е задържаният в София за трафик на мигранти

Едва на 20 години е арестуваният във връзка със снощната акция в софийския квартал "Люлин", където бяха открити 20 мигранти от Сирия. ...

„Веднъж прекрачихме оградата и българската полиция ни арестува и започна да ни удря”, каза той. „Пуснаха ни кучета и след това ни върнаха голи, само по шорти“, допълва той. Мигрантът твърди, че е видял някой, прострелян в крака от българските власти преди две седмици, след като се е опитал да избяга. Други в групата също говорят за системно насилие.

Мъж, представител се като Кенан казва, че веднъж бил в група, която била арестувана и откарана с кола в гора. "Настаниха ни в една колиба и ни съблякоха. След това ни оставиха с куче", казва той. На въпрос дали се страхува от ново насилие при следващия си опит той отговаря: „Това е по-добре от смъртта. Това е по-добре от смъртта“, имайки предвид бойните действия в Сирия.

Европейската комисия казва пред Sky News, че цялото управление на границите трябва да се основава на зачитането на човешкото достойнство и принципа на забрана за връщане. Всички твърдения за насилие или отблъскване са предназначени да бъдат разследвани от националните власти, смята Анита Хипер, говорител на Европейската комисия по вътрешните работи.

На среща в края на ноември министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха ситуацията по всички миграционни маршрути и предизвикателствата, които възникват. „През последните години предприехме редица мерки за съвместно справяне с миграционните предизвикателства, пред които сме изправени“, казва тогава Вит Ракусан, чешкият вътрешен министър, представляващ председателството на Съвета на ЕС. „Въпреки това може и трябва да се направи повече, за да се намерят по-устойчиви решения и да се адаптира към непрекъснато променящата се ситуация.“

Българското правителство отрича обвиненията, заявявайки, че следва международните и националните закони, добавяйки, че агресията срещу граничните служители нараства. „Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, са на първа линия всеки ден, за да защитят всички европейски граждани“, казват от МВР. Но обвиненията са обезпокоителни - заплахи, насилие и сплашване рутинно се прилагат на ръба на Европа, пише Sky News.

Британската полиция арестува мъж, обвинен за смъртта на 27 мигранти

Британската полиция арестува мъж, заподозрян в "ключова роля" за смъртта на най-малко 27 души, които се удавиха при опит да прекосят Ла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com