След 14 часа дебати: ВСС продължава заседанието за отстраняването на Гешев в понеделник

4241
След 14 часа дебати: ВСС продължава заседанието за отстраняването на Гешев в понеделник
Снимка: БГНЕС

След повече от 14 часа дебати, малко след 23:30 часа Висшият съдебен съвет прекъсна днешното си заседание, на което трябваше да бъде решено дали Иван Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор. След обсъждане, кадровиците и министъра на правосъдието Атанас Славов насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа.

Главният прокурор Иван Гешев поиска следващото заседание да се проведе следващият четвъртък, 15 юни, за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които са му предоставени днес, и да подготви становище, но това не беше уважено. Искането за отстраняването му е на четирима членове на съвета заради фразата "политическия боклук", изречена на брифинг на 15 май.

Дебатът във ВСС

Членовете на Съдебния съвет решиха с голямо мнозинство да включат в дневния ред допълнителната точка за двете искания за освобождаване на Гешев. Това бе инициирано от новия правосъден министър Атанас Славов, който председателстваше първото си заседание на Пленума на ВСС.

Малко по-късно обаче вносителите на първото искане - шестимата прокурори от ВСС - изненадващо оттеглиха предложението си за освобождаване на Гешев, като поискаха да остане само второто искане. Самият главен прокурор заяви, че е против този ход.

След дадена почивка един от вносителите Гергана Мутафова обясни мотивите. Искащите свалянето на Гешев, които оттеглиха предложението си, се позоваха на постъпилите сведения от наблюдаващия прокурор по делото за извършен терористичен акт срещу главния прокурор от 1 май, а именно, че т.нар. израелски експерт не е допускан на мястото на взрива пред кортежа на Гешев.

Гешев с нова остра атака срещу Борисов в опит да се спаси от отстраняване

Главният прокурор Иван Гешев влезе в режим на нова атака срещу партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов по време на заседани...

Именно върху това беше базирано искането за отстраняване на Иван Гешев - заради това, че обвинител номер едно дал преки указания прословутият експерт да бъде допуснат за оглед. Според шестимата членове на ВСС именно това действие е било надвишаване на служебните задължения на главния прокурор.

Друг от вносителите Огнян Дамянов атакува Гешев, че върху шестимата членове - противници на главния прокурор - се оказва натиск.

ОЩЕ: Член на ВСС: Върху вносителите на искането срещу Гешев се оказва натиск

Гешев поиска изслушване на зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров във връзка с обстоятелства за проведена среща с него в дома на главния прокурор. Тя се е провела след срещата на Гешев с Йордан Стоев от ВСС. Съдия Атанаска Дишева пък поиска изслушване и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. И двете предложения бяха приети - за разпит на Тодоров и Сарафов относно "емоционалното състояние" на Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си.

"Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор с Иван Гешев и тогава ми сподели, че от 1 май до тогава не е спал най-вече заради шока на взрива срещу автомобила, с който той се е превозвал на 1 май", разказа заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров по време на изслушването си във ВСС.

ИТН иска да няма пост главен прокурор

"Трябва да се работи. Изборите са минало. Това, което виждаме отвътре, е същото, което хората виждат отвън. Ако не беше името Делян Пее...

"Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената", категоричен бе той. Главният прокурор изразил и притеснение за близките си, посочил, че те се намират в чужбина. Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема".

Официално: Отпадна първото искане за освобождаване на Гешев, второто остава

"На 14 май в ранния следобед Гешев ми се обади. Поиска да се видим и аз го посетих в дома му. Там разбрах, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратура. Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. Той ми каза: "Аз нямам избор, опрян съм до стената", разказа още Тодоров.

След него пред висшите магистрати се яви и Борислав Сарафов. "Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне, аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой", разказа на свой ред директорът на НСлС и заместник на Гешев - Борислав Сарафов, по време на изслушването си във ВСС.

"Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес", допълни той, като уточни, че недоумява защо отношенията им се развалили. 

Прокурорската колегия на ВСС отказа да накаже Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на ВСС няма да образува дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов. Магистратите отхвърлиха предложението...

След обясненията на Сарафов, Гешев направи доказателствено искане, тъй като според него част от казаното от заместника му не отговаря на обективната истина. Главният прокурор отново направи искане да бъдат разпитани заместничките му - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, както и Сийка Милева. Пленумът на ВСС допусна до изслушване само Даниела Машева.  Предложението на Гешев мина с с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Изслушването на Машева ще се състои по време на следващото заседание в режим на довеждане.

След Сарафов, ВСС изслуша обясненията и на старши експерта в Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор Марчела Панталеева. Тя го е придружава при посещенията му в САЩ и Турция, като обясни, че поведението на Иван Гешев се е променило рязко след получаването на заплашителното писмо на 13 май на летище София.

"Трябваше да пътувам за САЩ, мисля, че беше петък, 5 май. Попадайки на Летище Истанбул констатирах, че съм взел единия си международен дипломатически паспорт, но визата ми за САЩ беше в продупчен друг паспорт, който бях забравил в България. Това наложи да сменя полета си от петък в събота", обясни самият Гешев.

"Същото наложи през това време служител на прокуратурата с ключар, понеже нямаше никой от семейството вкъщи, да отиде да разбие вратата и да вземе паспорта с визата. Съответно екипът, който се сменяше в Истанбул, дойдоха и ми донесоха паспорта от петък в събота. Но предвид обстоятелството, че като се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата да дойде шофьор на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера вкъщи. Между другото ми изпратиха снимки докато бях в Истанбул как ми разбиват вратата, беше много смешно", добави Гешев.

Главният прокурор каза, че служителят е шофьор към ВКС, и тези обстоятелства са обект на изясняване, и той е давал обяснения. "Шофьорът се казва Йордан, а фамилията е възможно да е Йорданов. Сега дали е Йорданов фамилията, вероятно е Йорданов. Предвид това обстоятелство, той ми донесе това писмо, и ми даде обяснение как го е получил", каза Гешев и уточни, че тези обяснения ги е дал в хода на досъдебното производство. Главният прокурор каза още, че получаването на писмото и реакцията - скъсването от негова страна след прочитането му, вероятно са записани на камери във VIP зоната на летището. 

Новият правосъден министър каза как ще постъпи с Гешев и Пеевски

"Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент, иначе правителството ще загуби легитимност. Тя е в основата на тази упра...

Гешев посочи, че на него му изглежда, че "все едно се върви по някакъв график и той категорично отказва да бъде част от него". Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата. "Следващият четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане", заяви главният прокурор Иван Гешев в 23 часа в четвъртък, когато ВСС все още продължаваше да дебатира върху искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Министър Атанас Славов отново повтори, че е на разположение на ВСС в следващите дни.

Евгени Иванов призова магистратите да дадат възможност на Гешев да организира защитата си. Калина Чапкънова предложи заседанието да продължи в петък. Тя добави, че ВСС може да заседава и в събота. 

"Разбирам ентусиазма, но това не е нашата задача, трябва да се запознаем с протоколите, да обсъдим всички доказателства", намеси се Вероника Имова и предложи да се определи разумен срок до следващия четвъртък. Боян Новански каза, че никой не го и питал и предложи Славов да реши кога да има заседание на пленума.   

Мотивите за исканото отстраняване

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. На 1 юни ВСС допусна първото предложение за отстраняване на главния прокурор заради „тежко нарушение“, а именно това, че е дал разпореждания за допускане на т.нар. израелски експерт по боеприпаси (т.е. външно лице) на мястото на взрива пред кортежа на обвинител номер едно. Искането бе направено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, но днес изненадващо беше оттеглено от вносителите. Вижте мотивите им тук.

Остана обаче второто искане. На 5 юни ВСС прие с пълно мнозинство начало на процедура по другото предложение за отстраняване на главния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. То е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Адв. Екимджиев: Гледаме епизод от сериала "Въшките на Тиквата срещу Каскета"

"Сега сме във втория епизод на сериала от заглавието на "Политико" - "Каскета срещу Тиквата". Заглавието е "Въшките на Тиквата срещу Ка...

Припомняме, че Конституционният съд образува дело в края на май по питането на обвинител номер едно дали ВСС с изтекъл мандат може да го свали. Също така главният прокурор атакува механизма за разследване на топ обвинителя в държавата, приет от депутатите, и по-конкретно - частта в поправките, която позволява 13 членове на ВСС да могат да го освободят, а не 17, както беше преди. ОЩЕ: Ето с какви мотиви Гешев атакува механизма за главния прокурор в Конституцонния съд

Гешев бе избран през 2019 г., когато бе единствен кандидат за наследник на Сотир Цацаров. Още тогава имаше граждански протести срещу процедурата по назначаването му, а през годините те не стихваха. Най-голямата демонстрация на гражданското общество срещу главния прокурор бе през лятото и есента на 2020 г., когато хиляди протестиращи заляха центъра на столицата, като искаха падането и на кабинета "Борисов 3".

ОЩЕ: "Мафията уволнява Гешев": Скромен протест в защита на главния прокурор пред ВСС (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com