След 30 години: Ромите 20% от населението в България, основен проблем е неграмотността им

3912
След 30 години: Ромите 20% от населението в България, основен проблем е неграмотността им
Снимка: Гергана Иванова/Actualno.com

Към 2050 година ромите в България ще бъдат около 20 процента от населението на страната по прогнозни данни, съобщи в ефира на Дарик доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова структура - то е реален резерв на пазара на труда, но проблемът е неграмотността, защото 80 на сто от ромите ще бъдат с образование под средното.

„Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. По прогнозни данни около 2050 г. ще бъде около милион и сто-двеста хиляди. Или около 20-21% от населението на България, с преобладаваща млада възрастова структура. Т.е. реален резерв на пазара на труда. Но не може неграмотно население да бъде резерв на пазара на труда в развита европейска държава. Статистиката понастоящем е - висше образование - 0,5%, средно - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от средното образование. Какъв резерв на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050-та година, да кажем тенденциалният вариант, не песимистичният и не оптимистичният, около 3% висше, около 15% средно. Това пак е с над 80% по-ниско от средното. То ще тежи тогава отново на социалните системи и става затваряне на един изключително порочен и тежък кръг за България, ако не се направи нещо“, заяви демографът.

Цели ромски махали от България се изнесли в Германия

Организирано преселение на българи в Германия. Над 81 000 български деца получават помощи от германската държава, информира Н...

В предаването на Дарик "Реактивно" доц. Бърдаров коментира и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при условие, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона, най-нормалното е тези хора да бъдат представени в европейските институции, вместо да се стига до радикализация:

„В умерените ширини, които предлагат най-добри условия за живот и стопанска дейност на хората, никога не се е търпял демографски вакуум. Имало е такъв при чумни пандемии“, посочи той. Доц. Бърдаров обясни, че той се запълва по два начина - или свръх раждаемост, или свръх имиграция. „За първото не може да очакваме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го прогнозирах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от критика, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм учен и представям картината такава, каквато е, Не че се радвам на нея.“

„България с това географско положение, с тези природно-климатични условия е уникална. Ние не си даваме сметка колко е уникална. Аз като географ го казвам това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е сигурно. А демокрацията като форма на управление, управление на народа, която тръгва от Европа и Древна Атина, означава във властта да бъдат представени всички основни слоеве на населението. При положение, че в Европа има около 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат представени във властта. И по-добре да бъдат представени от нормални, нерадикализирани, образовани хора, отколкото да се стига до радикализация. Това е моето мнение“, коментира демографът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com