След „езика на омразата“ в Скопие: Историци с призив за реакция от България и Северна Македония

38274
След „езика на омразата“ в Скопие: Историци с призив за реакция от България и Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Обидни и вулгарни скандирания срещу Европейския съюз и България се чуваха снощи по време на втория протест пред сградата на македонското правителство срещу „френското предложение“ за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. На протеста българите бяха наричани татари и фашисти. След снощните прояви в Скопие и така наречения „говор на омразата“ коментарите от българската общественост не закъсняха. Actualno.com потърси мнението на ангажирани с темата за Северна Македония от години общественици. Историците акад. Георги Марков и проф. Пламен Павлов коментираха „езика на омразата от снощи“, неговите корени и дали трябва да се реагира от българска страна.

Първо за „езика на омразата“

С определението „език на омразата“ и „говор на омразата“ често наричаме обидните квалификации и антибългарските прояви в Република Северна Македония, каквито безспорно се видяха и чуха на снощния протест в Скопие. Акад. Марков обясни, че езикът на омразата има много дълбоки корени, като по думите му 110 години във Вардарска Македония се насажда такъв.

„За съжаление той продължава. Изобщо не се съобразява с това, че Македония иска да бъде в ЕС. Този език е отвратителен и ние не бива да преглъщаме обидите“, каза той.

Проф. Павлов определи като циклофрения поведението на организаторите на протеста от снощи.„Може вече да се отнасяме към тези хора с възмущение и съчувствие към психическото им състояние“, каза той. Според него компромисите от българска страна са достатъчно големи, за да може някой да продължава с наглата антибългарска риторика с примитивни определения като фашисти и татари. „Можем само да съжаляваме г-н Мицкоски и неговите съмишленици. Това не е истинската същност на създателите на тази партия в Република Македония тогава, която години наред беше смятана за най-добрия проводник на пробългарското мислене и политика. За съжаление в нея беше извършен в лицето на Груевски един тих, или не толкова тих преврат и тя се превърна в най-грозната антибългарска сила, което е обида към създателите на самото ВМРО“, смята историкът.

С тениски на Тодор Александров срещу България

Присъстващите на снощния митинг в Скопие са били много странна смесица от всевъзможни хора. Имало е такива с фланелки с Тодор Александров. Такава е информацията на проф. Пламен Павлов от негови приятели в Скопие. „Това показва наистина едно изключително невежество, тъй като с фланелка на Тодор Александров да крещиш антибългарски лозунг, е направо абсурдно“, смята той.

Трябва ли страната ни да реагира?

Обществениците коментираха снощния протест, но това не е официален отговор на българската държава. Ето защо те отговориха на въпрос дали трябва да има  реакция от българска държава. 

Проф. Пламен Павлов смята, че от България трябва да има отговор на този език в една или друга форма. По-важно за него е по-скоро в самата Република Северна Македония нормалните хора и правителството там да реагират на подобно поведение. „Независимо от сложната вътрешнополитическа ситуация подобно говорене, подобни призиви, не могат да останат без отговор от самото официално ръководство на Република Северна Македония“, смята проф. Павлов. Според него най-важно е отговор да има от самото македонско обществено мнение, че подобен език, подобно поведение, са недопустими, грозни и обиждат самото население в югозападната ни съседка. „Не може да си мълчим, да се правим, че те не ни мразят. Искат подкрепа от България, а говорят с омраза срещу нея. Правителството трябва да изпрати една нота и да каже, че ако продължава този език на омразата, няма европейско бъдеще в Скопие“, счита акад. Георги Марков. Той заяви, че в ЕС от Скопие непрекъснато ще ни „плюят“.

Мнението на историците за "френското предложение"

Темата за протеста бе повод за коментар от българските историци по повод френското предложение за Северна Македония. „Не трябваше да вдигаме ветото“, каза акад. Марков. Според него сме предали националната кауза. По думите му става въпрос за „измама“ от страна на Макрон, а отговорните политици в България са се вързали. Проф. Павлов изрази малко по-различно мнение. „Френското предложение“, независимо от всевъзможни критики, които може да отправяме, все пак е обективно и работи в името на сближението на македонските българи и всички хора в Македония с ценностите на европейци“, посочи професорът.

Защо ни обиждат на татари?

Често македонците наричат българите татари. Интересно е защо и от кога ни обиждат на татари. Акад. Марков обясни от къде идва обидата татари срещу българите. Стана ясно, че тя се появява през XIX век, когато сръбските шовинисти определят себе си за славяни, а българите за татари. „Скопие го наследиха като сърбомани. Тази обида остана и много често я употребяват“, посочи още акад. Марков. 


Исторически ден: Народното събрание вдигна ветото за Северна Македония. Подробности - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com