След поредицата скандали къщи за гости вече не се финансират?  

13962
След поредицата скандали къщи за гости вече не се финансират?  
Снимка: Анита Чолакова

Покрай поредицата проверки, разследвания и смущаваща информация относно къщите за гости, финансирани от Програмата за развитие на селските райони, ситуацията стана доста сложна, а финансирането им вече е почти невъзможно, стана ясно от изявление на Зорица Ставрева – експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян. Пресконференцията бе за публичността, която предоставя Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България ИСУН 2020. 

Тя обясни, че подмярка 6.4 е тази, която подкрепя земеделски дейности в деветте общини на Смолянска област по 4 направления - услуги, занаяти, производство и туризъм.

„При местните инициативни групи, които също пускат опции за кандидатстване по подмярка 6.4., безвъзмездната финансова помощ беше 74%, а на национално ниво тази подкрепа беше 50%. След всичко, на което станахме свидетели, само направление туризъм на национално ниво не е пуснато изобщо, а МИГ-овете, които пуснаха тази възможност, са на 5%. На практика строителство на къщи за гости, семейни хотели и преустройството им за мен вече е невъзможно да се прави по тези правила до края на настоящия програмен период“, посочи Ставрева.   

Тя съобщи, че посетителите в ОИЦ най-често са интересуват от стартиране на собствен бизнес в сферата на туризма (къщи за гости и семейни хотели), в сферата на производството – автосервиз, пекарна и др.от нулата, но има доста запитвания от предприемачи дали има опция да кандидатстват само за купуване на машини, нищо друго.

По отношение на къщите за гости жителите на Смолян първо бяха разочаровани, защото общината не е селска и не могат да получат финансиране, а новото разочарование е, че при сегашните правила безвъзмездната финансова помощ по това направление е 5%.

15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева

15 къщи за гости у нас не функционират като такива и ще трябва да върнат предоставените им общо 4.5 млн. лева европейски средства. Това...

„Ако правите занаятчийско ателие, ще получите от МИГ „Преспа“ примерно безвъзмездна помощ в рамките на 75%, но ако кандидатствате за къща за гости, безвъзмездната помощ ще е 5% и това е един учтив начин да се премахне това финансиране. Миналата година тази част от подмярката беше спряна на национално ниво. Сега примерно МИГ „Високи Западни Родопи“ - Борино, Доспат и Сърница, вече пореден месец очакват одобрение и им казаха, че така ще излязат процентите“, допълни Ставрева.

„Ако имате примерно стопанство с коне, но искате да направите и една стаичка за гости, които да преспят у вас, тогава ще ви финансират тази дейност като допълваща към основната, но приемането на гости не може да се финансира като основна дейност“, посочи управителят на ОИЦ Цветанка Генчева.

Според експертите в информационния център селският туризъм вече не е приоритет. Отчетено е, че са направени достатъчно къщи за гости и има достатъчно места за настаняване, а акцентът вече е в услугите, свързани с туризма.

„Интересно е, че на национално ниво може изобщо да не видим стартиране на тази подмярка. Няма и за кога. Не знаем каква ще е нагласата в новия програмен период дали ще има пари за селски туризъм или не“, коментира Генчева.

Къща без гости в Борино и перфектна инвестиция в Доспат установи ДФ „Земеделие“ (снимки)

Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), установи проверка на Държавен фонд "Земеде...

Припомняме, че през месец юни екипи на Държавен фонд „Земеделие“ провериха 295 къщи за гости, от които 288 в мониторингов период и 7 извън него.

Проверките показаха, че 15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони. От тях 4 в област София, по 2 -  в Благоевград и Пазарджик, по една - във Варна, Ловеч, Пловдив, Видин, Разград, Шумен и Добрич.  

„За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили, е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите“, обясни тогава министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

От всички проверени са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com