След скандала с развалена храна за болници: Доставчикът ще съди бившите готвачки

10562
След скандала с развалена храна за болници: Доставчикът ще съди бившите готвачки
Снимка: LCS кетъринг

Доставчикът на храни за болниците "Пирогов" и "Шейново" подготвя съдебни искове срещу бившите готвачки за клевета и уронване на престижа на фирмата. Това обяви Пламен Иванов, управител на кухненската база на LCS кетъринг, който я показа днес пред журналисти.

Двете болници вече са прекратили договорите си с фирмата. Бившите служители са уволнени именно заради неспазване на хигиената и занижено качество на храната, която по никакъв начин не е отивала в болниците, заяви Иванов. Компанията категорично спазва най-високите хигиенни и санитарни изисквания при приготвянето на кетъринг. Обектът е сертифициран по европейската система HACCP за управление и контрол на безопасносността на храните, като включително са внедрени системи по ISO.

"Най-вероятно бяхме затворени от БАБХ заради медийния натиск след излъчване на неверни твърдения от уволнените готвачки. Повторната проверка показа, че всичко ни е изрядно и вече базата ни работи", обясни Пламен Иванов.

БАБХ откри нарушения в кетъринга за "Пирогов" и "Шейново", кухнята е затворена, какво ще стане с доставките?

Установени са редица груби хигиенни нарушения – на технологично оборудване, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване на п...

Заповедта за затварянето на кухнята също е обжалвана пред Административен съд - София.

Суровините пристигат сутрин рано и директно влизат в приготвянето на храната. По тази причина няма как да има застояване на стока, за да се развали или да бъде с изтекъл срок на годност. При нас се приготвят около 2500 порции на ден и е невъзможно да се задържа голямо количество суровина, допълни Иванов.

Всяка доставка в болниците се проверява от техни инспектори. "Досега никога не сме имали оплаквания от тях за развалена или некачествена храна. Сигнали не са подавани до нас и от болниците", каза Пламен Иванов. Според него атаката идва от бившите готвачки заради уволнението и вероятно от конкуренцията, за да бъдат изместени от доставките на храна в "Пирогов" и "Шейново".

"В никакъв случай не мога да си позволя да храня болни хора с развалена храна, защото е лош имидж за фирмата. Никой бизнес не би си позволил подобно самоубийство", отбеляза Пламен Иванов.

Главният готвач на кухненската база Марио Николов подчерта, че изключително много държи на хигиената и чистотата. "Лично препоръчах на собственика на фирмата да уволни готвачките заради несправяне с работата и занижена хигиена. Те бяха мърляви и не готвиха добре", обяви Николов.

Скандал – пациенти на три големи болници получават развалена храна

Месо с изтекъл срок на годност, прокиснало мляко и дори развалени яйца – това са консумирали пациенти на три от най-големите болн...

Той обясни, че храната се закарва в болниците, но тя не се държи там в охладени помещения и хладилници. Немърливостта по съхранението на продукцията идва от страна на здравните заведения, които са виновни за нейното разваляне.

"Ако супа шупне още при нас, просто не се издава, а се приготвят нови порции, обясни главният готвач. От базата храната излиза около 11 часа и веднага се доставя на болниците. Докато те раздават обяда след 12.30 и понякога след 13 ч. За този период е напълно възможно супата да се развали при тях от неправилно съхранение", подчерта още Марио Николов.

Припомняме, че в края на юни избухна скандал, след като бивши служители на фирма ЕТ "Ира - Ирена Георгиева", част от групата LSC кетъринг, разкриха, че пациенти на едни от най-големите болници в България са консумирали развалена храна. За доставките на болничните заведения са били използвани месо с изтекъл срок на годност, прокиснало мляко и дори развалени яйца.

След получения сигнал БАБХ направи проверка на въпросната фирма, при която бяха установени редица груби хигиенни нарушения – на технологично оборудване, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване на потоци с храни. Намерени бяха и варива и с изтекъл срок на годност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com