Служебното правителство иска повече време, за да реши за танкерите с втечнен газ

3863
Служебното правителство иска повече време, за да реши за танкерите с втечнен газ
Снимка: iStock

Темата за енергийната криза и в следващите дни ще остане водеща за страната. Точно след 5 дни - на 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт 7 танкера с втечнен газ от САЩ или не. За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб е поискал отсрочка от американската фирма. Това потвърдиха от Министерството на енергетиката, съобщава Нова телевизия.

В същото време продължават и усилията да се пусне газовата връзка с Гърция, като в сряда (17 август) предстои още една проверка на газовото трасе.

Кутев: До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че са изпратили искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери ...

Още в средата на седмицата енергийният министър Росен Христов посочи, че още не са готови с решението за доставката на танкерите втечнен газ от Америка. "За момента не отказваме нищо. Имах разговор с фирмата и ги помолих за удължаване на срока за приемане на тяхната оферта. Тя си е на масата, имаме я предвид", заяви той тогава.

5 дни преди този срок да изтече, от кризисния щаб в енергетиката потвърдиха, че такава отсрочка е поискана. Отговорът на американската компания Cheniere все още се очаква.

За бившия вицепремиер Асен Василев този ход на служебната власт е правилен. "Мисля, че това е добре. Най-важното за България, за българския бизнес и за хората е да имаме гарантирани доставки на газ и да дойдат на най-ниска цена. Всички действия на служебното правителство ги приемам като правилни", каза той.

За да дойде втечненият газ от САЩ и крайната цена да е най-ниската възможна, трябва да се договорят слотове за разтоварване в Гърция или Турция на конкурентна цена. Предишната власт увери, че е договорен слот за танкера за октомври. "Ако правителството поиска и удължаване бъде дадено, въпросът е да не изпуснем питомното, докато гоним дивото”, предупреди Василев.

Защо не можем да изключим "Газпром" - Мика Зайкова говори пред Actualno.com

Вече седмица граждани протестират срещу подновяването на доставките на газ от "Газпром". Всичко това се случва на фона на заседанията н...

И докато служебният кабинет не е отписал напълно доставки от "Газпром", според Асен Василев той може да породи допълнителни проблеми. "Виждате, че "Газпром" не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и не подава договорения газ. Ако могат да подадат евтин газ, който ние да си сложим в "Чирен" и след това да си го ползваме - защо не", коментира той.

От "Продължаваме Промяната" обявиха, че след изборите, при работещ парламент, ще предложат програма за подпомагане на потребителите на газ заради очакваните високи сметки. Колкото до самите избори, до сряда партията ще реши отива ли на избори в коалиция с "Демократична България".

Асен Василев: Трябва да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Борисов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...