Служителите на BIT не издържаха - какво става, защо никой не казва нищо?

6045
Служителите на BIT не издържаха - какво става, защо никой не казва нищо?
Снимка: Thinkstock Images

Служителите на телевизия BIT (Би Ай Ти) изпратиха отворено писмо, с което обръщат внимание върху ситуацията в медията. Тя може да бъде описана с една дума - неяснота.

Продажбата на телевизията стана факт в началото на годината, а официално новият собственик е Мирослав Янев, който в края на 2010 година става изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част Central European Media Enterprises (СМЕ). Припомняме, че в началото на 2010 година CME купи bTV! Янев е известен като част от екипите, стоящи зад формати като "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", продуцент е и на игралния филм "Бензин". Според слуховете в гилдията обаче Янев е просто параван, който се използва за унищожаването на една критична медия.

Сашо Диков напуска BiT

Програмният директор на Би Ай Телевизия (BiT) Сашо Диков напуска медията. Това съобщава "Дневник" цитирайки информация, получена лично...

BIT беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, които имат логистичен бизнес в САЩ.

Публикуваме отвореното писмо на екипа на BIT без редакция:

"В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

Телевизия BIT смени собственика си

Стартиралата като интернет телевизия BIT вече е продадена. Досега тя беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, които са емигра...

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

Програмният директор на BIT Ралица Ковачева обяви, че напуска медията

Програмният директор на BIT Ралица Ковачева обяви, че напуска медията. "Скъпи приятели и колеги, от днес вече не работя в BiT. Това ве...

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат лесно работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com