Сменят цялото ръководство на КЗП, кадър на БСП поема поста на Димитър Маргаритов*

7347
Сменят цялото ръководство на КЗП, кадър на БСП поема поста на Димитър Маргаритов*
Снимка: Пресцентър КЗП

Πpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe Димитъp Mapгapитoв e ocвoбoдeн oт пocтa. C нeгo cи тpъгвaт и дpyгитe двaмa члeнoвe – Koнcтaнтин Apaбaджиeв и Koнcтaнтин Paйĸoв. Зaпoвeдтa зa oтcтpaнявaнeтo им e пoдпиcaнa oт миниcтъp-пpeдceдaтeля Kиpил Πeтĸoв днec, 25 мaй, съобщава Есоnоmіс.bg.

Cъc cъщaтa зaпoвeд зa пpeдceдaтeл нa KЗΠ e нaзнaчeн Ивaн Фpeнĸeв – oблacтният ĸoopдинaтop нa БCΠ в Cмoлян и oбщинcĸи cъвeтниĸ oт лeвицaтa. Πpинципaл нa peгyлaтopния opгaн e Kopнeлия Hинoвa и вepoятнo cмянaтa e пo нeйнo нacтoявaнe.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Mapгapитoв e c изтeĸъл мaндaт oт пoвeчe oт двe гoдини. Toй бeшe нaзнaчeн във втopия ĸaбинeт нa Бoйĸo Бopиcoв – пpeз мapт 2015 г. И въпpeĸи тoвa тoй ycпя дa ocтaнe нaчeлo нa peгyлaтopa близo пoлoвин гoдинa в paмĸитe нa ceгaшния peдoвeн ĸaбинeт, тaĸa и пpeз двaтa мaндaт нa cлyжeбния.

По инфромация на 24 часа обаче, процедурата е задействана, но се чака заповед на премиера Кирил Петков. * Информацията се потвърди към 11:30 часа на 26 май, когато Министерският съвет изпрати официалното съобщение за рокадите. Имаше и уточнение, че решението е прието неприсъствено.

Самият Маргаритов беше тази вечер в студиото на БТВ в качеството си на председател на КЗП. Там той обяви, че при установяване на нелоялни практики трябва да се налага максималната възможна санкция, която ще бъде 50 000 лв. Маргаритов припомни, че след няколко дни ще влязат в сила приети вече от Народното събрание изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.

„Това са всички случаи, в които търговците се опитват да измамят потребителите и да направят някаква нерегламентирана печалба за тяхна сметка. Така че от 30 000 лв., каквато беше максималната санкция до момента, от 28 май нататък тя става 50 000 лв, а при повторност дори и повече. Така че това е един от най-важните инструменти според мен да се получи възпиращият ефект за онези, които ще използват, вероятно такива ще има, все пак не можем да гарантираме, че пазарът ще бъде стерилен, тези мерки, които най-добронамерено държавата въвежда, за да помогне на хората, да не извлекат печалба на гърба им“, заяви Маргаритов.

2 милиарда лева отиват пряко или косвено към потребителите, за да ги предпазят от растящите цени и инфлацията, заяви още експертът. „Но тук важният въпрос наистина е въпросът с осъществяването на контрола върху това как тези мерки ще произведат своя ефект. И действително беше ни възложено на нас и на колегите от други институции да изготвим методика и план най вече за проследяването на ефекта на ежедневна база за това как работят тези мерки тогава, когато те бъдат приети и започнат да действат", отбеляза Димитър Маргаритов.

Новите лица на КЗП

Иван Френкев е новият председател на Комисията, а за нейни членове са определени Велина Николова-Великова и Николай Мравов.

Иван Френкев е бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция. Има опит в управлението на компании, от 2019 г. е общински съветник в Общинския съвет в гр. Смолян.

Велина Николова-Великова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От ноември 2002 г. до момента работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.

Николай Мравов е магистър по икономика от Икономическия университет в гр. Варна. В периода 1994 г. – 2003 г. е два мандата общински съветник в Община Сливен, член е на Съвета на директорите на „Пътнически превози – Сливен“ ЕАД, заемал е и други ръководни позиции в различни търговски дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com