Социалният министър: Предлагаме 770 лева минимална заплата от 2023 г.

7577
Социалният министър: Предлагаме 770 лева минимална заплата от 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на труда и социалната политика и вицепремиер Лазар Лазаров ще предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година. Това обяви той по време на представянето на екипа си и приоритетите в работата му. Сумата се постига по нова формула за определянето на минималната работна заплата - тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година. По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

"Ние ще предложим 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори", каза вицепремиерът.

Екатерина Асенова е новият изпълнителен директор на Инспекцията по труда

Екатерина Асенова е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Тя има 23 години стаж...

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи още Лазар Лазаров.

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър.

"Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август", уточни Лазар Лазаров и подчерта, че са предприети действия за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ.

"Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната", каза още служебният министър на труда и социалната политика.

Кой е Лазар Лазаров - новият служебен вицепремиер и социален министър?

Лазар Лазаров ще е новият служебен министър на труда и социалната политика, както и вицепремиер по социалните политики в кабинета на Гъ...

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.

На своя първи брифинг той обяви Татяна Георгиева за началник на кабинета, а Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов за заместник-министри.

На този фон предшественикът му на поста Георги Гьоков излезе с позиция след уволненията в Главната инспекция по труда от служебния кабинет, в която посочва, че действията на служебното правителство са "отмъщение и реваншизъм":

"Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров уволни изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" Елена Аврамова и главния секретар на агенцията Георги Милчин. Освен тях, и зам.-изпълнителния директор на Агенция "Социално подпомагане" Михаил Ставрев. Сигурно в следващите дни списъкът ще се попълва с още много хора, работили за редовното правителство", смята бившият министър от квотата на БСП Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com