Социалният министър: Предлагаме 770 лева минимална заплата от 2023 г.

7653
Социалният министър: Предлагаме 770 лева минимална заплата от 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на труда и социалната политика и вицепремиер Лазар Лазаров ще предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година. Това обяви той по време на представянето на екипа си и приоритетите в работата му. Сумата се постига по нова формула за определянето на минималната работна заплата - тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година. По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

"Ние ще предложим 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори", каза вицепремиерът.

Екатерина Асенова е новият изпълнителен директор на Инспекцията по труда

Екатерина Асенова е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Тя има 23 години стаж...

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи още Лазар Лазаров.

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър.

"Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август", уточни Лазар Лазаров и подчерта, че са предприети действия за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ.

"Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната", каза още служебният министър на труда и социалната политика.

Кой е Лазар Лазаров - новият служебен вицепремиер и социален министър?

Лазар Лазаров ще е новият служебен министър на труда и социалната политика, както и вицепремиер по социалните политики в кабинета на Гъ...

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.

На своя първи брифинг той обяви Татяна Георгиева за началник на кабинета, а Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов за заместник-министри.

На този фон предшественикът му на поста Георги Гьоков излезе с позиция след уволненията в Главната инспекция по труда от служебния кабинет, в която посочва, че действията на служебното правителство са "отмъщение и реваншизъм":

"Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров уволни изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" Елена Аврамова и главния секретар на агенцията Георги Милчин. Освен тях, и зам.-изпълнителния директор на Агенция "Социално подпомагане" Михаил Ставрев. Сигурно в следващите дни списъкът ще се попълва с още много хора, работили за редовното правителство", смята бившият министър от квотата на БСП Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com