София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух (ВИДЕО)

6195
София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като гледката от Копитото най-точно показва какво дишат софиянци, предаде БГНЕС.

В столицата е в сила жълт код за опасно време за мъгли. Синоптиците съветват шофьорите да бъдат по-внимателни заради намалената видимост на пътя.

Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне

Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази сутрин. Когато синът ми се събуди, му обясних: “Не можем да излезем на...

За да се ползва повече градският транспорт като мярка в борбата със замърсяването на въздуха, от Столична община отварят безплатни буферни паркинги. Местната управа има готовност при среднодневни превишения на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър да въведат "зелен билет", но засега стойностите на праховите частици във въздуха не са достатъчни за въвеждането на билет за левче за цялата градска мрежа.

Традиционно превишаването на частиците във въздуха се случва в столичните райони "Младост", "Надежда", "Павлово" и "Хиподрума", но и в "Красна поляна" и "Овча купел" заради близостта им до кв. "Факултета".

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че група народни представители от ГЕРБ днес ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за законови промени, които да налагат строги санкции - глоба и ефективни присъди - на всеки, който нерегламентирано гори отпадъци.

От НИМХ пък твърдят, че от вчера насам близо два пъти е намаляло замърсяването на въздуха:

„От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“, заяви пред БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Мярка: Безплатен буферен паркинг за всеки, който използва градския транспорт утре в София

Отчитайки стойностите на фини прахови частици през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жъл...

„Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея“, подчерта той.

За да се тръгне към търсене на решение на проблема с мръсния въздух, първо трябва да се знаят източниците, отбеляза проф. Брънзов и добави:

„Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит. Винаги ще има този източник на прах. Точно този прах, който стои в града, вдига се, сваля се – той има много сериозно влияние върху замърсяването на града. Разбира се, автомобилите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прах за града“.

По думите му по-честото миене на улиците ще намали източниците на прах в града, но трябва да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

Филтри за чист въздух в столицата на 1000 домакинства

Договор за доставка и монтаж на електростатични филтри в комините на 1000 домакинства в София възложи столична община. За изпълнител е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com