"София прайд" призова за реално равенство

12717
"София прайд" призова за реално равенство
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на София прайд, под мотото „Отново заедно“, се провежда в София. Едно от посланието на организаторите му е „Различни хора, равни права“. Глория Филипова от „Билитис“, която е една от организаторите на прайда заяви, че сред другите им послания да се борят за правата си, да отстояват себе си.

„Напоследък това е още по-трудно. През последния месец имаше доста атаки срещу общността. Ние призоваваме за реално равенство и за признаване правата на ЛГБТИ хората в България“, коментира Филипова и подчерта, че в момента е смелост да излязат на улицата, предвид вандализирането на общностния им център и още едно помещение, както и че има хора, които се страхуват да излязат и да бъдат видени.

Тя подчерта, че все още има случаи на нападения над ЛГБТИ хора на улицата.

„В България няма статистика затова, тъй като не са криминализирани. Това е едно от нещата, за които се борим – Наказателният кодекс да признае, че хомофобските и трансфобските нападения са престъпление от омраза и да се вземат сериозни мерки в такива случаи“, поиска Филипова и добави, че живеем в страна, която все още е много хомофобски и трансфобски настроена и е необходимо да се борят за повече разбиране и приемане, за да не се страхуват хората.

Тя каза още, че не разбира кому са нужни демонстрациите срещу тяхното събитие и попита защо е тази агресия.

„Ние имаме мирно шествие. Никога не е имало проблеми с нашето събитие. Ние призоваваме за равенство, за мир, за приемане и за мен наистина е непонятна тази агресия от страна на нашите противници. Надявам се в един момент да разберат, че ние не искаме да вредим на никого, просто искаме да сме свободни, да живеем спокойно и безопасно в България“, добави още Филипова.

Краткотрайният дъжд, излял се над града не успя да развали доброто настроение и пространството пред и около паметника на Съветската армия е изпълнено с млади и цветни хора. Концертната част от събитието повдигна настроението на всички, които пееха и танцуваха заедно с изпълнителите Виктория Георгиева, Рут Колева, Прея, Михаела Филева и др. Една от изненадите на концерта беше македонският изпълнител Васил Гарванлиев, който взриви сцената и на няколко пъти каза на публиката, че я обича.

Виктория Георгиева, която представи страната ни на песенния конкурс „Евровизия“ каза, че поздравява за смелостта дошлите на прайда, пожела им да бъдат силни, да се обичат и подчерта, че любовта е за всички.

Най-цветното шествие в подкрепа на човешките права ще се проведе в София

"Отново заедно!" Под това мото София Прайд ще се завърне на 12 юни с шествие и концерт. За 14-та година най-голямото събитие в подкреп...

„Ще изпея три песни от моя репертоар, мои лични песни заедно с моите танцьори от „Скай уокърс“, които са моите най-любими хора, с които излизам на тази сцена“, заяви тя.

Певицата сподели, че още я държи емоцията от „Евровизия“, защото е било невероятно преживяване, което не е искала да свършва.

„За жалост свърши. Удовлетворена съм много, доволна съм. Все пак това е нещо което по-трудно се случва и чакахме две години да се случи. Цялата еуфория около събитието беше огромна. За мен не е важно на кое място съм завършила, а е важно да съм се представила добре. Смятам че съм се представила добре и се гордея със себе си и екипа си“, коментира Георгиева и добави, че е доволна също така и от вота на журито.

Виктория сподели, че в момента работи по нова песен, която е написала в Ротердам и ще работи по втори албум, който се очаква да излезе до края на тази година или в средата на 2022 г.

В 19:30 ще тръгне традиционното шествие на „София прайд“, което ще обиколи централната част на града и ще се върне отново пред паметника на Съветската армия. Към момента е засилено полицейско присъствие в района на събитието, а в близост екипа ни видя и водното оръжие на жандармерията. Предстоящото шествие също ще бъде охранявано от полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com