"Софийска вода" има близо 1000 договора за външни услуги

4197
"Софийска вода" има близо 1000 договора за външни услуги
Снимка: Thinkstock

Концесионерът "Софийска вода" работи с впечатляващ брой договори с външни изпълнители. През 2015 г. ВиК операторът е имал 929 контракта с фирми за най-различни дейности, показа справка. Това е с 30 договора повече в сравнение с предходната 2014 г., когато договорите с външни изпълнители са били "само" 899.

Договорите са били проверени в рамките на ревизията, започната още през миналата година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Резултатите от нея са били обсъдени на едно от последните закрити заседания на комисарите. Между проверените договори и представените фактури няма несъответствия, разкрива протоколът от "разбора" на проверката. Пропуснато е обаче да се каже как тези външни разходи се отразяват на цената на водата.

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на София

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 2 май 2017 г. (вторник). Това съобщиха ...

През пролетта Столичната община и КЕВР влязоха в задочен спор за проверката на "Софийска вода". Тогава общинският съветник Симеон Славчев обвини регулатора, че бави резултатите от нея, тъй като тя е била възложена още миналия септември заради исканото драстично увеличение на цената на водата. Според общината поскъпването е необосновано, но в крайна сметка КЕВР одобри 18% скок на водата в София и от 1 април столичани плащат по 2.15 лв. за кубик. Самата проверка пък се забавила, тъй като срокът за извършването й е бил удължен, пише Сега.

При проверката на "Софийска вода" експертите на КЕВР са разгледали и конкретни договори с външни фирми, "наети" от концесионера. Част от тях са свързани с плащания за ремонт на сгради и машини, монтаж на водомери, доставка на географски и геодезически бази и др.

В доклада на регулатора се прави и анализ на авариите по водопроводите и т.нар. разпределителна мрежа за периода 2009-2015 г. През годините има "значителна редукция на броя им" - от 7331 през 2009 до 4154 през 2015 г., или с 43.34%. Въпреки това обаче София се оказва единствената европейска столица, в която всеки втори кубик, тръгнал по мрежата, никога не стига до крайната си точка. Загубите на вода в София са 49%, докато в градове като Амстердам, Кьолн, Париж са в рамките на 4-8%, показаха данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отпреди година.

Почти 63% от жалбите, подадени в "Софийска вода", са срещу начислените количества вода в сметките. Следват недоволните потребители от разхода "общо потребление" (11.81%). Почти 4% пък са тези, които се оплакват от нарушено подаване на вода - планирано или не, показва анализът на КЕВР. Общо през 2015 г. подадените жалби във ВиК оператора са 2972. Спрямо година по-рано те са с 339 повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com