Спад на заемите за обучение и лечение у нас

1427
Спад на заемите за обучение и лечение у нас
Снимка: iStock

Изтеглените заеми за обучение и лечение намаляват с 20 процента за година. Към края на септември 2020 г. има взети други кредити за 442.3 млн. лв. За сравнение, през същия месец на 2019 г. показателят се равнява на 552.4 млн. лв. или това е спад от 110.1 млн. лв. на годишна база, показват последните данни на Българската народна банка, цитирани от Монитор.

Само за периода март-септември 2020 г. пък спадът е в размер от приблизително 60 млн. лв. В графата за „други кредити“ попадат изтеглените заеми от домакинства за обучение, лечение, включително такива с търговска или производствена цел. Тук влизат и заетите средства на нетърговските организации, обслужващи домакинствата, като сдружения, фондации, читалища, културни, спортни клубове и други. Възможно е в тази група да са причислени бързите, стоковите и студентските заеми, но реално те може да са към показателя за потребителски кредити, коментираха кредитни консултанти за „Монитор“. Същото се отнася за лизинга и кредитните карти.

Правителството прие програмата на ББР за безлихвените кредити

Правителството прие решение за одобряване „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността...

Данните сочат, че спадът в този тип кредити не е скорошен. Той продължава още от началото на 2020 г., когато има близо 40 на сто намаление в показателя. През следващите месеци, включително през карантината, това намаление продължава, но с по-бавни темпове. През лятото пък то варира между 25-30%.

В същото време българинът не се свени да тегли други заеми. Най-традиционната и позната форма на заемни средства – ипотеки и кредити за потребление, продължава да расте. Потребителските кредити на домакинствата достигат 11.8 млрд. лв. и нарастват с 6.2% на годишна база. Ипотеките продължават своя двуцифрен ръст от над 12%, като достигат 11.6 млрд. лв. Общо домакинствата са изтеглили 25.1 млрд. лв., което е със 7.5% повече спрямо края на септември предходната година.

„Има отърсване от първоначалния шок и паузата от 2-3 месеца, но пазарът все още е на възстановителни нива“, коментира финансовият анализатор Иван Стойков за „Монитор“. По думите му няма затихване на пазара на кредити и ако няма повторно затваряне на бизнесите, то е възможно да има ръст на кредитирането на домакинства към края на 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...