X
 
 

"Спаси София" с поредно обвинение срещу Столична община

11330 5
"Спаси София" с поредно обвинение срещу Столична община
Снимка: Спаси София
Гражданската организация Спаси София остро разкритикува провежданата в момента обществена поръчка за закупуване на минибусчета. Според активистите има „поредно неефективно харчене на обществените пари и без анализ се купуват маршрутки за милиони левове. Далавера или престъпна безотговорност? Само така можем да определим инатливото желанието на Столичната община да заплати огромни пари за малки минибусчета, които уж трябва да ни довозват до метрото. Неслучайно, участниците са познатите ни турски и китайски компании. За 30 минибусчета, Столичната община ще плати 15 млн. лв. (530 000 лв./бр.). 5,8 метровите минибусчета са с капацитет от само 20 пътници. За почти същата цена можехме да закупим немски съчленени автобуси на газ, от доказан производител, с капацитет 150 места.“ – анализират фактите от Спаси София.

Общинският съветник Борис Бонев допълни аргументите: „Този търг е скандален и показателен за нежеланието да се постигне ефективност на публичните средства. Цената е абсурдно висока, а срещу нея ще получим продукт, който не отговаря на нуждите на София. Минибусчета с 20 места са крайно недостатъчни даже за обслужване на квартали като Витоша или Манастирски Ливади, да не говорим за Люлин, Младост или Овча купел, където също трябва да има довозващ до метрото транспорт. За кварталите без големи улици, по-подходящи са 8-9 метрови минибуси, които са достатъчно маневрени, но имат капацитет от около 50 места.“ – казва Борис Бонев. 

Борис Бонев: Не мисля, че ако "Спаси София" беше партия, щеше да има този успех (ВИДЕО)

"В политиката няма "ако" - няма как да знаем какъв щеше да е резултатът, ако се бяхме явили с листата на "Демократична България". В едн...

„Необосновано и глупаво е да се закупуват скъпи маршрутки, когато по основни линии като 111 и 604 продължават да се движат претъпкани единични автобуси, заради липса на съчленени. Градът ни има нужда от повече и по-висококапацитетни превозни средства, за да подсилим натоварените линии и въведем нови. При положение, че в София има недостиг на шофьорите в градския транспорт, да ги караме да карат маршрутки вместо големи автобуси е грешка. Така не само финансовият, но и ограниченият човешки ресурс ще хвърляме на вятъра.“, заяви Борис Бонев. 

От Спаси София допълват, че в презастроени квартали като Манастирски ливади и Витоша са необходими мидибуси, но е излишен лукс те да бъдат електрически. Техният брой трябва да се определи след внимателен анализ на маршрутите и подходящите за тях автобуси. Логично е да се тръгне от анализ, а не обратното - да закупим скъпи миниатюрни минибусчета и да им намираме място в града. Затова те искат прекратяване на търга.

От организацията определиха като фалшива екологичност упорството новите маршрутки за милиони да са електрически и много по-скъпи, при положение че делът на градския транспорт в замърсяването е пренебрежим. „Единственият начин да се даде адекватна алтернатива на автомобилното движение е с удобни и редовни автобуси. Екологичният ефект ще бъде много по-голям ако автобусът е газов и с вместимост 150 човека, отколкото с 20, но електрически.“, допълниха от Спаси София.

 

Спаси София с нов сигнал: Плащаме ли в Лозенец, за да печелят братя Диневи?

Спаси София днес оповести данни за съмнително действие, извършено от районния кмет на Лозенец, г-н Любомир Дреков. В сигнала си градски...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Г-жо Кмет на София , хайде се вземете в ръце , изборите свършиха и пак осрахте положението, как вобще Ви хрумна да купувате бусчета с 20 места ,то с 100 са малко ..... айде сега едно обществено сондиране и софиянци да си изберем превозните средства .... не ви е срам да бусчета 450 000 за брой , а аз гласувах за вас .....
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Учительницата по руски напълни и софийскота метро с неудобне, шумни, опасни, грозни и некомфортни руски мотриси! За това не гласувах за нея!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Браво, Бонев ! Ако регистрираш партия от такива будни и отговорни граждани като теб, ще ви вкараме и в парламента !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Фандъкова е далавераджия - това и децата го разбраха!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Напишете колко миликна има фандъкива в банките за 12 години кметуване соечелени от корупция.
  : 13 !