Спомен за Кристо

1788
Спомен за Кристо
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Ако Шекспир казваше, че "целият свят е сцена", то Кристо ни показа, че светът е художествена галерия. Роденият в България художник не се интересуваше от стерилните бели стени на съвременните музей, където съществуват предмети, откъснати от ежедневието.

Той искаше да превърне ежедневието в изкуство, да накара хората отново да погледнат и да помислят за своето обкръжение. Той правеше това чрез арт инсталации или чрез опаковане на емблематични сгради като Райхстага в Берлин в син материал, или обвивайки част от бреговата ивица на Австралия с един милион квадратни метра плат. Във всички случай Кристо превръщаше студени, масивни конструкции в чувствителни, крехки скулптури.

Кристо ще "опакова" Триумфалната арка в Париж

Кристо с нов проект в Париж. Роденият в България артист ще "опакова" Триумфалната арка в Париж следващата година, съобщиха френските пр...

Той работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод, с която се среща в Париж през 1958 г. Те направиха първата си голяма работа на открито три години по-късно в Германия, като покриха с ръждясали нефтени варели част от пристанището на Кьолн. Жан-Клод умира през 2009 г., оставяйки Кристо да продължи сам артистичното си дело, което той направи. Последният му проект беше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември 2021 година и той вероятно ще се реализира в негова чест от сътрудниците му.

През 2018 г. първото художествено произведение на Кристо се появи във Великобритания – това беше построяването на открито на инсталацията Serpentine в лондонския Хайд парк. Лондонската Мастаба беше цветна скулптура във формата на трапец и беше направена от повече от 7500 200-литрови варела, подредени заедно, така че да образуват плаваща платформа.

Роден като Христо Владимиров Явашев в гр. Габрово, България, през 1935 г., Кристо живее известно време в Австрия и Швейцария, преди да се премести във Франция, където в Париж се запознава с бъдещата си съпруга и арт-партньор Жан-Клод.

Наред с трансформирането на мащабни забележителности, двойката създава монументални екологични произведения на изкуството в природни условия, преди смъртта на Жан-Клод през 2009 г. "Заемаме пространството и създаваме нежни смущения за няколко дни“, каза веднъж Кристо за творенията си.

"Мастаба" на Христо Явашев-Кристо краси Лондон (СНИМКИ)

Инсталацията "Мастаба", на родения в България художник, Христо Явашев-Кристо плава в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон. Това е пъ...

В публикацията във Фейсбук, с която съобщават за смъртта на 84-годишния художник, сътрудниците му написаха: "В писмо от 1958 г. Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще побеждават". Днес ценим особено много тези негови думи".

Автор: Уил Гомперц, BBC; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com