Според експерт сайт на Пеевски е открил хитър начин да печели от потребители

15608
Според експерт сайт на Пеевски е открил хитър начин да печели от потребители
Снимка: БГНЕС

Сайтът monitor.bg, който е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски, използва специален код, който употребява процесорите на читателите, за да добива криптовалута. Това съобщава във Facebook авторът на проекта "Медийно Око 2.0" Красимир Гаджоков. 

Специалистът по киберсигурност уточнява, че става въпрос за код, който започва да използва процесора на компютъра ви в момента, в който отворите сайта с вградения код, за да добива криптовалута.

Адвокатите на Пеевски са категорични, че ще го оправдаят пред обвиненията на Василев

Един от американските адвокати на депутата от ДПС Делян Пеевски от юридическата фирма Morgan Lewis Consulting е категоричен, че обвинен...

"Работейки върху проекта ми "Медийно око 2.0", заредих "monitor.bg" (НИКОГА не чета този сайт!). По едно време чух, че вентилаторите на Mac лаптопа ми започнаха да се чуват доста силно. Прегледах всичко и видях, че браузъра ми Chrome натоварва много сериозно процесора. Буквално преди дни излезе новината за програмен код, който сайтовете добавят в страниците си и така "копаят" криптовалута, използвайки компютрите на посетителите си (прочутият сайт PirateBay го направи, но след много силна реакция го махна след ден).

Отворих кода на сайта на monitor.bg и какво да видя - ТОЧНО този код е там! Затворих таб-а с Монитор - и заетостта на процесора ми веднага падна", пише той във Facebook.

Той доказва твърденията си със скрийншот, на който ясно се вижда колко много се натоварва процесорът на компютъра само от страницата на Monitor.

Борисов: Мога да ви уверя, че "Дунарит" няма да отиде при Пеевски

Не, категорично. Мога да ви уверя, че "Дунарит" в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това заяви премиерът и лидерът на ГЕРБ Бойк...

"Така че Монитор ИЗПОЛЗВАТ компютъра ви да печелят от криптовалута. Но по-ЛОШОТО е, че така хабят много по-бързо БАТЕРИЯТА и правят МНОГО БАВЕН целия ви компютър", обяснява още Гаджоков, като призовава потребителите да бойкотират сайта.

Тази практика не е незаконна, но всъщност "краде" ресурсите на вашата машина без знанието ви. С други думи, всеки, посетил сайта, предоставя част от компютърната си мощност за добив на цифрова валута. Получените по този начин средства се начисляват в цифров портфейл. При текущата стойност на биткойните човек може да печели от 50 цента до 10 долара на ден, използвайки този трик за "копаене" на валутата. Към момента цената на 1 биткойн е точно 3951 щатски долара.

Според различни тестове тайната дейност увеличава използването на процесора от 5 на до 20 - 30 процента. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com