Според ново проучване половината българи са расисти

5209
Според ново проучване половината българи са расисти
Снимка: Getty Images/Guliver

44 на сто от хората у нас са расисти, малко повече - 45%, не смятат, че някои раси превъзхождат други. Това сочи изследване на Световната асоциация "Галъп интернешенъл" в 66 страни по целия свят.

У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство, показва проучването. 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37% са съгласни. 50% от българите смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.

Мнозинството от хората и мнозинството от страните (общо 66), изследвани от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Тръмп заяви, че обвиненията срещу него в расизъм „са чиста политика“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не приема лично обвиненията срещу него, че е расист, а ги смята за „чиста политика&ldqu...

Това показват данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследването е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г.

Проучването проверява доколко хората се съгласяват, или не се съгласяват с твърденията: "Някои раси превъзхождат други раси", "Някои религии превъзхождат други религии", "Някои култури превъзхождат други култури".

В няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тях са Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества, предаде OFFNews.

"Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното", уточняват от асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com