Средната заплата у нас расте с 8% през второто тримесечие, вижте кой взима най-много

4065
Средната заплата у нас расте с 8% през второто тримесечие, вижте кой взима най-много
Снимка: istock

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение у нас към края на юни 2022 г. се увеличават с 1,5% спрямо края на март и достигат 2,31 милиона. През второто тримесечие на годината средната брутна месечна работна заплата нараства със 7,8% спрямо първото тримесечие и достига 1730 лева.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани на 12 август. Според тях икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средното месечно възнаграждение спрямо първото тримесечие, са „Образование“ - с 16,2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 15,5%, и „Добивна промишленост“ - с 14,6%. Намаление на заплатите с 2,0% е регистрирано в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Средната заплата в София стигна 2340 лева

Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната продължава да се засилва. Средната работна заплата в София дости...

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на работещите в тях са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 4216 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 2739 лева, "Добивна промишленост" - 2544 лева.

Най-нископлатени са наетите в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1058 лева, и "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 1262 лева.

НСИ отбелязва, че спрямо година по-рано средното увеличение на заплатите е с 13,4%. Годишният ръст на възнагражденията в обществения сектор е 7,8%, а в частния – почти двойно повече, 15,4%.

Средната заплата в държавното управление е 1973 лв. между април и юни 2022 г. Спрямо първите три месеца на годината и спрямо година по-рано увеличението е с по 11 на сто. Средната брутна месечна работна заплата за април 2022 г. е 1771 лв., за май - 1708 лв., и за юни - 1710 лева.

Спрямо година по-рано най-голям ръст на възнагражденията е отчетен в административните дейности - с 21,0%, както и в търговията и авторемонтите - с 18%.

Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Средната заплата в българския софтуерен сектор изпреварва средния размер на възнагражденията за сходни позиции в страни като Германия и...

Що се отнася до броя на наетите лица, спрямо края на първото тримесечие на 2022 г. най-голямо увеличение се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30,5%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4,6%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 4,1%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1,6%, и „Строителство“ - с 1,2%.

В края на юни 2022 г. - в сравнение с края на юни 2021 г. - наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 3,1 хил., или с 0,1%. Най-голямо увеличение на наетите за този период се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,7 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5,6 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,9 хил. Най-голямо намаление има в „Преработваща промишленост“ - със 7 хил., и в „Строителство“ - с 5,3 хил.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 5,3%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,1%, и в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,5%. Най-голямо намаление е регистрирано в сектор „Строителство“ - с 4,1%.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е представително, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.

Инфлацията у нас се изстреля до нивата от 1998 година

Инфлацията в България продължава да се ускорява с бързи темпове като вече достига висини, напомнящи за времената на хиперинфлацията у н...

Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com