Средната заплата у нас расте с 8% през второто тримесечие, вижте кой взима най-много

4074
Средната заплата у нас расте с 8% през второто тримесечие, вижте кой взима най-много
Снимка: istock

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение у нас към края на юни 2022 г. се увеличават с 1,5% спрямо края на март и достигат 2,31 милиона. През второто тримесечие на годината средната брутна месечна работна заплата нараства със 7,8% спрямо първото тримесечие и достига 1730 лева.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани на 12 август. Според тях икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средното месечно възнаграждение спрямо първото тримесечие, са „Образование“ - с 16,2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 15,5%, и „Добивна промишленост“ - с 14,6%. Намаление на заплатите с 2,0% е регистрирано в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Средната заплата в София стигна 2340 лева

Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната продължава да се засилва. Средната работна заплата в София дости...

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на работещите в тях са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 4216 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 2739 лева, "Добивна промишленост" - 2544 лева.

Най-нископлатени са наетите в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1058 лева, и "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 1262 лева.

НСИ отбелязва, че спрямо година по-рано средното увеличение на заплатите е с 13,4%. Годишният ръст на възнагражденията в обществения сектор е 7,8%, а в частния – почти двойно повече, 15,4%.

Средната заплата в държавното управление е 1973 лв. между април и юни 2022 г. Спрямо първите три месеца на годината и спрямо година по-рано увеличението е с по 11 на сто. Средната брутна месечна работна заплата за април 2022 г. е 1771 лв., за май - 1708 лв., и за юни - 1710 лева.

Спрямо година по-рано най-голям ръст на възнагражденията е отчетен в административните дейности - с 21,0%, както и в търговията и авторемонтите - с 18%.

Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Средната заплата в българския софтуерен сектор изпреварва средния размер на възнагражденията за сходни позиции в страни като Германия и...

Що се отнася до броя на наетите лица, спрямо края на първото тримесечие на 2022 г. най-голямо увеличение се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30,5%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4,6%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 4,1%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1,6%, и „Строителство“ - с 1,2%.

В края на юни 2022 г. - в сравнение с края на юни 2021 г. - наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 3,1 хил., или с 0,1%. Най-голямо увеличение на наетите за този период се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,7 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5,6 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,9 хил. Най-голямо намаление има в „Преработваща промишленост“ - със 7 хил., и в „Строителство“ - с 5,3 хил.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 5,3%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,1%, и в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,5%. Най-голямо намаление е регистрирано в сектор „Строителство“ - с 4,1%.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е представително, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.

Инфлацията у нас се изстреля до нивата от 1998 година

Инфлацията в България продължава да се ускорява с бързи темпове като вече достига висини, напомнящи за времената на хиперинфлацията у н...

Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com