Срещу 500 000 лева гаранция: Съдът пусна Николай Банев

5848
Срещу 500 000 лева гаранция: Съдът пусна Николай Банев
Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция от 500 000 лв. Определението, с което втората инстанция увеличава размерът на гаранцията на Банев от 200 хил. лв. на половин милион, е окончателно. То е от 23 ноември.

Банев беше задържан преди повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. През май т.г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека, включително заради дългия арест. В мотивите си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече беше определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, но втората инстанция я отмени.

Николай Банев няма пари, за да му свалят електронната гривна

Николай Банев остава окончателно вкъщи, с електронна гривна, защото няма пари да си плати гаранцията, срещу която може да махне гривнат...

В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лева, съобщи Дир. Прокуратурата протестира срещу пускането на Банев и настояваше той да остане под домашен арест, защото е заплашвал свидетелка по делото. Самият Банев пледира, че не може да плати и 200 лв. гаранция, тъй като имуществото му е блокирано. Банев настоява и съдът да не взема предвид и показанията на свидетелката, защото информацията не била събрана по реда на НПК. От определението на апелативните съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова, става ясно, че заради констатацията на ЕСПЧ за "тревожно" продължителното задържане на Банев, което вече надхвърля 3 години, те също приемат, че няма как да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Според съдебния състав обаче продължава да има обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, включително за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лева данъци. От съдебния акт се разбира и за твърденията на свидетелката, че Банев я е предупредил да внимава какви показания дава. М. Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври около 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота си, защото го познавала като безскрупулен. В жалбата си тя разказва и думите му към нея: "Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш.". След това Банев я уведомил, че засега нямал лоши чувства към нея, но я предупредил, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги.

"Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил, че "нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен", разкрива съдът съдържанието на жалбата на свидетелката. В отговор на възражението на Банев, че не може да плати гаранцията, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно имат достатъчно активи и може да се предположи, че по сметките им има достатъчно пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия. "Следва да се отбележи, че гаранцията може да бъде внесена и от друго лице, а не само от подсъдимия", напомня в заключение съдът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com