X
 
 

Стотици дръвчета ще бъдат засадени в чест на Деня на Земята

764 0
Стотици дръвчета ще бъдат засадени в чест на Деня на Земята
Снимка: Getty Images/Guliver
Учени и служители на Българската академия на науките (БАН) ще засадят 150 дървета по повод Деня на Земята 22 април. Инициативата е на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) и Института за гората (ИГ) и се посвещава на 150-годишнината на БАН.

Ще бъдат залесени зелени площи пред сградата на НИГГГ в научния комплекс на БАН на 4-ти км. Избрани са фиданки от повече от 25 широколистни и иглолистни вида, предимно с местен произход, както и красиво цъфтящи дървета. Дървесните видове са подбрани според условията на терена, съобразен е и контакта им със съществуващата там растителност, съобщиха от БАН.

Отбелязваме Деня на Земята

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. На 22 април всяка година Междунар...

Прилежащите зелени площи около НИГГГ са предварително зонирани, като засадените дървесни видове ще отговарят на условията и конкретните нужди за подобряване функциите на зелените системи – ограничаване на шума, облагородяване на ландшафта и допълване на парковата среда.

22 април се отбелязва като Ден на Земята от над половин милиард души по целия свят. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Официален старт на залесяването ще бъде даден в 13:00 часа на 22 април 2019 г. пред сградата на Националния институт по геофизика, геодезия и география в научния комплекс на БАН на 4-ти км.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Бесове 1 Бесове преди 9 месеца Профил на трол?
    Видяхме, че под короните на 20-30 годишни плодни дръвчета има дупки за засаждане на новите фиданки. Или някой не мисли какво прави, или планира отсичането на плодните дървета. Никой няма моралното право да маха дърво, което не е засадил. Мястото е малко за 150 дръвчета!