Съдът призна двореца "Врана" за собственост на Сакскобургготски

6513
Съдът призна двореца "Врана" за собственост на Сакскобургготски
Снимка: Actualno.com

Софийският апелативен съд отхвърли претенциите на държавата и призна Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за собственици на парка и двореца „Врана“, съобщи LEX.bg. Съдебното решение е под №10489 от 07.27.2021 година.

Това е второ решение в този смисъл след като миналата година Върховният касационен съд окончателно прие, че имотът е собственост на наследниците на цар Борис III, припомня изданието.  

Тогава по делото за „Царска Бистрица“ ВКС за първи път реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на царете Фердинанд и Борис III и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). Решението на КС беше, че закони като този трябва да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година.

Държавата твърди, че е придобила двореца „Врана“ на три основания. И трите са отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик).

От чифлик на турски управител до царско имение - историята на двореца Врана (ВИДЕО)

Дворецът „Врана“ е построен като извънградска лятна резиденция, предназначена за царското семейство. Преди Освобождението н...

 „За да се приеме, че ищецът (държавата – бел. ред.) е собственик на имота, трябва да бъде доказано осъществяването на придобивен способ, въз основа на който ищецът да е придобил правото на собственост върху имота и да притежава това право на собственост към момента на предявяване на иска“, посочват те.

Държавата твърди, че е придобила „Врана“ първо въз основа на акт за държавна собственост от 1989 г., когато Република България се е легитимирала като собственик на недвижим имот „Парк Врана” заедно с намиращите се в него сгради. Второто, което твърди тя, е, че „изначално” имотите са били държавна собственост, а правата ѝ са упражнявани от Интендантството на цивилната листа.

Третото придобивно основание, което сочи държавата, е, че е станала собственик по силата на Закона за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на двамата монарси Фердинанд и Борис III и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ) от 1947 година. А решението на КС от 1998 г., с което законът беше обявен за противоконституционен, е без практическо значение, тъй като няма реституционен характер.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com