Съдът задължи прокуратурата да покаже кои дела е пратила на Кьовеши

8115
Съдът задължи прокуратурата да покаже кои дела е пратила на Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не може да не казва кои са номерата на делата, които е пратила към ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Това е решението на Административния съд в София (АССГ) по делото, заведено по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) след отказ на прокуратурата да предостави данните, пише в-к "Сега"

През юни зам.-главният прокурор Красимира Филипова отговори, че списъкът с делата вече е пратен в Люксембург, но няма как номерата им и наблюдаващата ги досега прокуратура да бъдат огласени. ЗДОИ не е средство за предоставяне на всякаква информация на гражданите, а само на такава, от която могат да си съставят мнение за работата на институциите, мотивира се още заместничката на Иван Гешев. Според нея номерата на делата могат да се дават само с разрешението на наблюдаващия ги прокурор. Съдия Стефан Станчев обаче приема, че решението на прокуратурата е незаконосъобразно. Той напомня, че търсената информация е за номерата на преписките, а не по съществото им и затова не може да се приеме, че това е информация, която може да се даде само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Демерджиев: До Кьовеши са стигали само малки дела от България (ВИДЕО)

Разговорът с г-жа Кьовеши беше по повод на това, че я уведомих, че сме направили отдавна исканите от нея нотификации. Предложих й среща...

Коментар №1 на седмицата: Омикронът на корупцията или защо ни е Инструментът Господен

От тази информация може да се направи извод за същинската дейност на прокуратурата, какъв тип информация събира и обобщава и в какви срокове, обяснява още съдът. "С предоставянето на исканата информация може да се повиши отчетността и прозрачността в дейността на прокуратурата", смята съдията. И пише в решението си, че информацията за това как прокуратурата упражнява правомощията си е от решаващо значение за обществения живот. Затова и държавното обвинение е трябвало да предостави търсените данни. Така съдия Станчев отменя решението на Филипова и ѝ връща преписката за ново произнасяне и предоставяне на информацията. Решението на административния съд е от 22 ноември. То е окончателно. Прокуратурата все още не го е изпълнила.

Преди седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обясни по време на онлайн среща със служебния правосъден министър Иван Демержиев, че докато българската прокуратура държеше монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България "само малки дела". МВР и Агенция "Митници" наскоро получиха право да подават към Люксембург казуси, по които е компетентна европейската прокуратура. Дотогава единствената такава българска институция беше Върховната касационна прокуратура. Демерджиев каза в интервю за "Сега", че вижда "възможност чрез работата си европейската прокуратура да запълни вакуума, който остава бездействието на българската прокуратура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com