Създават регистър за частните линейки, БСП обвини ОП в лобизъм

2730
Създават регистър за частните линейки, БСП обвини ОП в лобизъм
Снимка: НФСБ

С обвинения в лобизъм парламентът одобри промени в Закона за автомобилните превози, с които се регламентира превозът на болни и ранени хора, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. Поправките бяха внесени от съпредседателя на „Обединени патриоти” Валери Симеонов и група депутати.

В мотивите към законопроекта се посочва, че в момента у нас без никаква регулация се извършва медицински транспорт извън системата за спешна помощ. „Реално това е платена дейност за превоз на пътници и следва да подлежи на регулация.

На първо четене: Частните линейки влизат в регистър, опозицията съзря лобизъм

Частните линейки, работещи извън системата на спешната помощ, вече ще бъдат включени в регистър и ще подлежат на контрол. Това гласят п...

Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация могат да станат жертви на предлаганата „услуга”. Проверка установи, че в интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги, всички работещи в сивия сектор”, обяснява се в мотивите.

Новите текстове в закона гласят, че физическите и юридическите лица, които желаят да извършват частен медицински транспорт, трябва да разполагат с поне едно специално превозно средство; експлоатационен център; ръководители на транспортната и медицинската дейност; медицински екипи; внедрена система за управление на безопасността на движение по пътищата.

Заетите с подобна дейност трябва да се регистрират в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. За липса на регистрация или несъответствие със споменатите по-горе условия ще се налагат глоби от 3000 лв.

Срещу законопроекта първи скочиха депутатите от ДПС. Халил Летифов, който е и председател на парламентарната транспортна комисия, посочи, че не става ясно кои болни и ранени ще се превозват от центровете за спешна медицинска помощ и кои от частните линейки.

„Правим едно движение, което не е аргументирано, за да угодим на някого, и ще направим още напрежение в системата”, предупреди Летифов. И настоя работата по законопроекта да спре.

Валери Симеонов поиска спиране на нелегалните линейки със закон

Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват в регистър и ще подлежат на контрол. Законовата промяна за това ...

От БСП направо обвиниха патриотите в лобизъм. Соцдепутатът Георги Свиленски нарече частните линейки „копърки”. „Не подкрепяйте този законопроект.

Министерство на транспорта работи по решаването на въпроса и следващият министър ще представи наредба, която да реши всички тези проблеми”, призова Свиленски останалите народни представители.

Критиките ядосаха вносителя Валери Симеонов. „Това Народно събрание беше белязано с прекалено много политика и доста ограничена делова дейност. Упреците, които чухме, са лишени от каквито и да било основания.

Законопроектът е внесен, за да ограничи незаконно работещите превозни средства, които с имитация на наименованието или със заблуждаващи знаци по тях извършват превози и те не са ограничени.

Естествено, че става въпрос за лобизъм – но в полза на хората, които имат нужда от спешна помощ”, обяви той, цитиран от Сега.

Умираш, а частна линейка не може да те закара до болницата - защо? (ВИДЕО)

Намираме се в ситуация на световна пандемия и втори локдаун, когато има постоянен дефицит на линейки и медицински екипи у нас, а на пац...

При гласуването Симеонов получи подкрепата на ГЕРБ и предложенията му бяха приети. Социалистите коментираха, че това е поредната крачка към приватизацията на националната система за спешна медицинска помощ.

Още: Умираш, а частна линейка не може да те закара до болницата - защо? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com