СЗО: България е на 45-то място по благоденствие на децата

1150
СЗО: България е на 45-то място по благоденствие на децата
Снимка: iStock/Guliver

Нито една държава не предлага на децата си нито шанс за здравословно отглеждане, нито подходяща обстановка за тяхното бъдеще, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от BBC.

Експерти заявяват, че климатичните промени и вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат децата на риск.

Докладът на СЗО, Детския фонд на ООН (Уницеф) и комисията Лансет, нарежда 180 държави според възможностите им дете да „благоденства“ с фокус върху здраве и факторите за благополучие, сред които образование, изхранване и детска смъртност.

България се нарежда на 45-о място в класацията.

На челните места са Норвегия, Южна Корея, Холандия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, а десета е Великобритания.

На последно 180-о място по детско благоденствие е Централноафриканската република. Преди нея са предимно африкански държави - Чад, Сомалия, Нигер, Мали, Гвинея, Нигерия, Южен Судан, Сиера Леоне, както и Афганистан.

УНИЦЕФ: Нито едно дете по света не е защитено от климатичните промени и комерсиализацията

Светът не успява да защити децата от опасностите за здравето, породени от изменението на климата и неправилното хранене, се казва в док...

Около 40 експерти по детско здраве предупреждават в доклада, че напредъкът през последните две десетилетия „ще се обърне“, ако не бъдат осъществени радикални реформи от правителствата по света.

„Всяко дете в света е изправено преди екзистенциални заплахи от климатичните промени и търговския натиск“, заяви бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която е съпредседател на комисията.

„Държавите трябва да променят подхода си към здравето на децата и подрастващите, за да защитят света, който ще оставят след себе си“, подчертава тя.

В доклада от 2019-а се изчислява, че близо 2,3 милиарда деца и възрастни на планетата са с наднормено тегло и над 150 милиона деца имат забавен растеж.

Единствените държави, които са успели да доближат целите за за въглеродните емисии до 2030 г., като същевременно се напредват и по отношение на здравето и благосъстоянието на децата, са Албания, Армения, Гренада, Йордания, Молдова, Шри Ланка, Тунис, Уругвай и Виетнам.

Над 30% от децата в света са недохранени или затлъстели

Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени или с наднормено тегло и се сблъскват със здравословни проб...

Докладът призовава за ново глобално движение с дългосрочни цели, ръководено от и за деца, като препоръките му включват: Спиране на въглеродните емисии с изключителна спешност, за да имат бъдеще на децата на тази планета; поставяне на децата и юношите в центъра на усилията на човечеството за постигане на устойчиво развитие; нови политики и инвестиции във всички сектори, които да работят за здравето и правата на детцата; включване на детските гласове в политическите решения; затягане на националното регулиране на вредния търговски маркетинг, подкрепено от нов незадължителен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето.

Експертите предупреждават, че увеличение на глобалните температури с 4 градуса по Целзий до 2100 г. в съответствие с настоящите прогнози ще доведе до „опустошителни здравни последствия“ за бъдещите поколения – повишаване на нивата на океаните, горещи вълни, недохранване и ръст на инфекциозните болести като малария.

„Насърчаването на по-добри условия децата да оцелеят днес и да процъфтяват в национален мащаб не трябва да бъдат с цената на разрушаването на бъдещето на децата в световен мащаб“, добави Хелън Кларк.

През 2015 г. страните в света постигнаха съгласие по 17 Цели за устойчиво развитие (ЦУР), включително без глад, нулева бедност и действия в областта на климата, но пет години по-напред има малък напредък за постигането им, припомня ВВС.

Законът на Обединеното кралство регламентира, че до 2050 г. въглеродните емисии ще бъдат практически спрени и всички останали емисии ще трябва да бъдат компенсирани от дейности, като засаждане на дървета.

УНИЦЕФ с потресаваща статистика за застрашените от морбили деца

169 милиона деца в глобален мащаб не са ваксинирани срещу морбили, съобщи УНИЦЕФ. Става въпрос за деца, на които не е сложена първата д...

С това правителството предизвика тревогата на индустрията по-рано този месец, като въведе датата на планирана забрана на продажбите на нови бензинови, дизелови или хибридни автомобили напред от 2040 до 2035 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии.

Новият доклад обаче постави Обединеното кралство на 133-то място по осигуряване на климат, подходящ за бъдещите поколения, като в момента е на път да отделя със 115% повече въглеродни емисии от целта си за 2030 година.

САЩ и Австралия също са посочени сред най-лошите замърсители.

Докладът подчертава още заплахата за децата от вредния маркетинг.

Посочва се, че децата са изложени на поне 30 000 тв реклами годишно, включително на алкохол, нездравословни храни и безалкохолни напитки с големи количества захар. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com