Танева: България все още не е „свободна” от чумата, Вигенин я обвини, че върви по стъпките на Порожанов

2170
Танева: България все още не е „свободна” от чумата, Вигенин я обвини, че върви по стъпките на Порожанов
Снимка: БГНЕС

България все още не е държава свободна от чумата по дребните преживни животни и към момента е вписана във всички регистри на Европейската комисия (ЕК) с този статут. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. Наложени са забрани и ограничения за вноса на агнешко месо от България в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Руската федерация, отчете тя.

През периода юни – юли 2018 г. са потвърдени общо 7 огнища на чума по дребните преживни животни – 6 в община Болярово и едно в района на Бургас. Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от Референтната лаборатория на Европейския съюз за чума по дребните преживни животни потвърждава, че през 2018 г. и с е имало болни кози и овце.

Вигенин към Танева: Избихте масово животни и не доказахте чума, а направихте ли анализ?

„Изминаха 2 години след като правителството предприе масово избиване на овце и кози в Странджа заради предполагаемо навлизане на ...

Като най-вероятна причина за заболяването пък е посочен нелегалния внос на заразени животни от Турция. Танева бе категорична, че здравните власти са приложили всички задължителни мерки, изисквани от националното и международното законодателство, с цел опазване здравето на животните и гарантиране на свободната търговия. Освен това всички решения на Българската агенция по безопасност на храните са били регулярно обсъждани в ЕК.

„По граничните райони на страна се изпълнява програма за предпазни мерки срещу трансграничните заболявания по животните през 2019 – 2021 г.”, поясни земеделският министър.

Вървите по стъпките на министър Порожанов, сигурно отговорите ви ги подготвят едни и същи експерти, които трябва да оправдаят действията си“, отбеляза Вигенин, недоволен от отговора на министъра на земеделието, храните и горите.

За пръв път в отговор на министър чувам за слаб щам на вируса. Във всичката литература, която изчетох по въпроса през тези години никъде не съм срещнал възможността да има слаб щам на чумата по дребните преживни животни. Обратно – всички познати щамове на вируса са доста смъртоносни и силно заразни“, подчерта заместник-председателят на НС.

Нинова: Искаме отговорност за избитите животни в Странджа

В предаването "Актуално" по БСТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е получила стенограмата от Председателския съвет в Народното...

„На практика вирус не е намерен, защото иначе такъв щам щеше да бъде изолиран. Това, което беше намерено, не само в община Болярово, но по стада в областите Бургас, Хасково и Ямбол, е вероятно използването на ваксина, която не е отговаряла на изискванията.

Поради тази причина, след като станаха ясни тези факти, в следващите месеци повече подобни заповеди за избиване на животни не са издавани“, каза още Кристиан Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com