Танева: Ще бъдат наложени глоби за подмора на пчелите в Плевенско

2050
Танева: Ще бъдат наложени глоби за подмора на пчелите в Плевенско
Снимка: БГНЕС

От всичко доказано със съответните анализи за подмора на пчелите в област Плевен ще бъдат наложени глоби по действащото законодателство. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата Полина Цанкова - Христова за случаи на установена масова смъртност на пчелни семейства в област Плевен, предаде "Фокус".

"Г-жо Христова, проверки бяха извършени 2 по постъпили общо 6 сигнала в Областна дирекция "Земеделие" - Плевен, свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния. Като жалбата по един от сигналите е оттеглена на следващия ден от жалбоподателя. Жалбите засягат 14 собственици на пчелини, с 1994 пчелни семейства. Извън това бе назначена от мен и втора проверка във връзка с излезлите резултати от първата по проверка жалбите във връзка с установяване на общото здравословно състояние на пчелната популация в района", каза още Танева.

Какво убива пчелите в Плевенско?

Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи на отравяне с препарат за растителна защита, най-вероятно от пръскане...

Тя уточни, че по време на проверките е установен от всички комисии подмор на пчелните семейства на жалбоподателите между 30 и 70 %, като са взети 5 проби от растителността на площите, които са третирани от земеделските стопани. "Съгласно по жалбите на жалбоподателите от там произтича и причината за подмора на пчелите", каза още министърът. Тя уточни, че са взети 5 проби от трупчета от пчели за анализ в акредитирани лаборатории.

"Растителната проба се изследва за сметка на държавата, а пчелната от жалбоподателя. При проверките е установено, че навсякъде са изпратени уведомления до всички населени места в землищата, на които са направени третирания, съгласно изискванията на наредба номер 13. Т.е. първото изискване е спазено по всички третирани от земеделски стопани", допълни още министърът.

Десислава Танева допълни, че предвид повтарящата се ситуация в област Плевен през 2019 г. са подадени 6 жалби от 11 собственици на пчелини. "Както ви казах разпоредих извършване на нарочна проверка за установяване на общото здравословно състояние на пчелната популация и изясняване на обстоятелствата и евентуалните причини за смъртността на семействата в четирите общини: Гулянци, Никопол, Левски и Белене, откъдето бяха подадени за отровени такива. По тази проверка бяха проверени 13 пчелина с 951 пчелни семейства и 43 отводки. С цел установяване на вероятността смъртността да е причинена от заболяване, бяха взети 6 проби от пчелина разположени в съседство на засегнатите обекти. Резултатите от лабораторните изследвани са факт, като в пет от тях се установяви наличие на причинителя на заболяване по пчелите нозематоза. Относно подадените жалби след извършените проверки по жалбите са съставени констативни протоколи от комисии, резултатите", обясни още Танева.

"В обобщение от 5 жалби, по които са взети проби, растителна и пчелна, имаме съвпадение на активните вещества само в една от тях, откъдето ще се доизследва вероятността причинителят да е точно третирането на площите, както и там, където има остатъци от неоникотиноиди, всички глоби, които са по действащото законодателсто, ще бъдат наложени.", заяви още министърът.

Жегите пречат на пчелите да се размножават

Днес е Международният ден на пчелите и след положителната новина тази седмица, че предполагаемо изчезнал вид е преоткрит, се оказва, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com