Теменужка Петкова: Някои се опитват да опорочат поевтиняването на природния газ

1524
Теменужка Петкова: Някои се опитват да опорочат поевтиняването на природния газ
Снимка: БГНЕС

"На фона на всичко това, което се случи с предоговарянето на цената на природния газ, този безспорен успех за България, който правителството и колегите от „Булгаргаз“ успяхме да постигнем, просто някои среди се опитват да опорочат целия този положителен ефект от това намаление на цената, което е безпрецедентно намаление на цената на природния газ за българския пазар“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Тя показа реалните факти в сравнителна таблица. „Стана някакъв комуникационен вакуум и не беше обяснено какво точно е направил регулаторът, а това доведе до смут сред обществеността. Пък някои хора се опитаха яхнат тази тема и да обяснят как цената на топлинната енергия расте и как всичко това е една голяма пиар акция. За март спрямо април – цената на природния газ за българския пазар е с минус 42,78%. Навсякъде има намаление на цената. Това е реалното състояние на цената. Може ли при тези минуси да говорим за скок в цената на топлоенергията? Някои хора се опитват да заблуждават българските граждани“, посочи ресорният министър. Петкова призова спекулациите по темата да престанат. Тя допълни, че КЕВР не са успели да обяснят какво точно се случва. Тя обясни, че съпоставката на данните е на база на топлинната енергия за май, но тя е без парното. „КЕВР в своя доклад са направили прогнозна годишна цена на топлинната енергия, която ще важи за следващия регулаторен период. Разликата, която е изведена е като разлика е между цената за май и средната прогнозна цена. От тук дойде цялото объркване. Регулаторът трябваше да каже как е формирал тази цена от 80,1 лв. и тя е доста по-ниска от настоящия регулаторен период – сега е около 93 лв.“, посочи Петкова.

По-евтино или по-скъпо парно и топла вода ще плащаме в крайна сметка?

Цената, която ще плащаме през юли месец, ще е по-висока с 22% спрямо май и юни за топлинната енергия. Тази цена е прогнозна, но тя ще с...

Ресорният министър заяви, че цената на топлинната енергия се изчислява по нова формула, която в себе си включва не само цената на газа и нефта, а и други компоненти. Това е и причината по думите ѝ намалението на газа да е с над 40%, а поевтиняването на парното с – 13%.

„Възстановяването на надвзетата сума ще бъде върната по банков път на топлофикациите. Те от своя страна имат 30-дневен срок да върнат парите на абонатите си чрез приспадане на сметките“, заяви още Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com