Тенденция: Все повече туристи почиват в Бургас вместо по курортите

6057
Тенденция: Все повече туристи почиват в Бургас вместо по курортите
Снимка: Община Бургас

Поне 200 лв. на ден излиза море за двама през август. Това показва проверка на „Телеграф“ по родните курорти, пише изданието.

Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно. От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие. По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет. Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Българи и Румънци завладяха Черноморието

Родното Черноморие се напълни с туристи, като основно гостите са българи и румънци. Сънародниците ни, избрали да събират тен в родните ...

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация. Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb. Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август. Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса. Една идея по-евтини  са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират. В Созопол също е пренаселено и вече няма места. Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер. 

Минимум стотачка на ден на човек излиза почивката по Южното Черноморие, пише изданието. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек. Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца.

По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две. В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш за не повече от 10-15 лева. За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг. Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час. 

70 лева на ден е най-евтината почивка на море, показват данните от Варна. В тази сума се калкулира нощувка от 20-30 лева, храна и дребни дневни разходи. Според изчисленията цената на евтин престой за една седмица излиза 489 лева на човек, 769 лева за бюджетно летуване или 110 лева на ден и 1200 лева за една седмица комфортна почивка, което е 170 лв. на ден. На различните плажове средно разходите за чадър са 3 лв. и още толкова за шезлонг.

5 ползи от къпането в морето

В случай, че още не сте планирали ваканцията си, ето няколко добри причини да отидете на море това лято. Това са петте ползи от къпанет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...