X
 
 

Тестват пети блок на АЕЦ „Козлодуй” в събота и неделя

2067 4
Тестват пети блок на АЕЦ „Козлодуй” в събота и неделя
Снимка: БГНЕС
След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, в събота и неделя е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, съобщиха от пресцентъра на централата. Целта на тестовете е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими, предаде БГНЕС. Преди малко повече от седмица шести блок спря аварийно.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

Експерт за аварията в АЕЦ "Козлодуй": Няма опасност за хората, но инцидентът не е толкова невинен

Няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ "Козлодуй". Подобни инциденти е имало през 2012-13, 2015 и 2107 година. Това каз...

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността – 1040 МВт.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Този реактор няма нищо общо с чернобилския. Почети малко, не е страшно.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Напротив - същия чайник е ...
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ядрената авария в Чернобил е станала при тестване на реактора.
 • Nick 1.1 Nick преди 5 месеца Профил на трол?
  Този реактор няма нищо общо с чернобилския. Почети малко, не е страшно.
  : 2 !